Dünyadan Umutlu Haberler | Kasım

Dünyadan Umutlu Haberler | Kasım

Yeşil ve yaşanabilir bir gelecek için dünyanın dört bir yanında atılan adımları derlediğimiz Dünyadan Umutlu Haberler serimizin kasım ayı karşınızda!

Birleşik Krallık Şirketleri Sıfır Emisyon Yolunda

BM’nin 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu amacına ulaşmayı hedefleyen küresel ‘Race to Zero’ kampanyasına katılan 5200 şirketin neredeyse yarısı, Birleşik Krallık şirketlerinden oluşuyor. Büyüklükleri birbirinden farklı tüm bu şirketler; ulaştırmadan teknolojiye, finanstan üretime kadar farklı sektörlerden kampanyaya katılarak taahhütlerini sıraladı. 

Birleşik Krallık, ayrıca özel sektör liderlerine kampanyaya katılması konusunda çağrıda bulundu. Not olarak belirtmek gerekir ki Birleşik Krallık ekonomisi, 1990 ile 2019 yılları arasında yüzde 78 oranında büyürken karbon emisyonları yüzde 44 oranında düşürerek G7’deki en hızlı karbon emisyonu düşüş oranını elde etmiş oldu.

İstanbul’da Çöpten Enerji Üretimi 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Silivri’de bulunan Enerji A.Ş. Biyokütle Enerji Üretim Tesisi, evsel atıktan elektrik enerjisi üretebiliyor. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, günümüzde tesisin 760 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak kadar enerji üretilebildiğini duyurdu. Geçtiğimiz yıl hizmete açılan tesisin, 2040 yılına kadar 2 milyon İstanbulluya yetecek kadar elektrik enerjisi üretecek kapasiteye ulaşması bekleniyor. 

Evsel atıklar çöp sahalarında biriktiğinde bir süre sonra tehlikeli gazlar üretiyor. Sadece Avrupa Yakası’ndan günde yaklaşık 11-12 ton evsel atık toplanıyor. 

İstanbul’un 2050 İklim Eylem Planı 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul İklim Vizyonu toplantısında İstanbul’un iklim eylem planını açıkladı ve 2050 yılına kadar ulaşılması planlanan 14 hedef belirlendi. İlk kez 2018 yılında hazırlanan eylem planı maddelerinin yetersiz kaldığını belirten İmamoğlu, planda revizyona gidildiğini söyledi. 

Eylem planının temel amacı İstanbul’un 2050 yılına kadar karbon nötr ve iklim krizinin etkilerine dirençli bir kent olması. Somut adımlar ile kademeli olarak 2030 yılına kadar İstanbul’da karbon emisyonlarının yüzde 50 azalması hedefleniyor. 

Öne çıkan maddeler ise şu şekilde:

  • Taksilerin ve İETT araçlarının kademeli olarak elektrikli araçlardan oluşması
  • Enerji tedariğinin yüzde 55 oranında yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması ve enerji verimliliğinin artırılması
  • Ağlarının genişlemesi ile şehir içi hareketliliğin yüzde 35’inin toplu taşıma ile gerçekleşmesi
  • Deniz ulaşımının yüzde 10’a çıkarılması 
  • Bisiklet ağının yaygınlaşması ile şehir içi kişisel araç kullanımının azalması 
  • Kağıt ve ambalaj atıklarında yüzde 100 oranında geri dönüşüm sağlanması 
  • Organik atıkların kompostlama ile geri dönüştürülmesi 
  • Tüm İBB binalarının enerjisini yenilenebilir kaynaklardan elde etmesi 

Başkan İmamoğlu’nun değindiği bir diğer önemli nokta ise Kanal Istanbul projesinin gerçekleşmemesi gerektiği oldu. 

AB, Ormansızlaşmaya Karşı Et ve Kahve İthalatını Durdurmayı Planlıyor

Sığır eti, palm yağı, kakao ve kahve gibi ürünler üretiminde büyük alanlara ihtiyaç duyduğundan bu ürünlere karşı talep arttıkça alan elde etmek için ormanlar tahrip ediliyor. Avrupa Birliği, yeni bir karar alarak ormansızlaşmaya neden olan bu ürünlerin ithalatını durduracağını açıkladı. AB, 450 milyon nüfusu ile bu ürünlerin en yoğun tüketildiği bölgelerden birisi. 

COP26 görüşmelerinde ormansızlaşmayı tersine çevirmek, tartışılan ana konulardan bir tanesiydi. Avrupa Çevre, Okyanuslar ve Balıkçılık Komiseri Virginijus Sinkevičius ve komisyon, AB’de tüketimin 1990 ve 2008 yılları arasında dünya çapındaki ormansızlaşmanın %10’una neden olduğunu belirtti. Yasa haline gelmeden önce konu müzakerelerde tartışacak.

Kapak Fotoğrafı: Pixabay