Aromaterapi Günlükleri 4: Papatya Nahifliği

Aromaterapi Günlükleri 4: Papatya Nahifliği

Güncelleme Tarihi: 23 Ekim 2021

Baharla birlikte papatyalar da yakında doğanın kahkahaları gibi çiçeklenmeye, toprağı şenlendirmeye başlayacak. Papatya naif bir çiçek. Kuzey halkları, papatyanın sarı merkezini güneş ile ilişkilendirmişler. Baharın gelişi ile güneşi daha uzun süre ve daha parlak görmeye başladığımız zamanlar, aynı zamanda papatyaları da görmeye başladığımız döneme denk geliyor. Elbette papatyanın da da türleri var. Tıbbi papatya, mayıs papatyası ya da yabani papatya (Matricaria chamomilla) diye de bilinen papatya bugün konumuz. Papatya aromaterapi uygulamalarında nasıl kullanılır gelin birlikte bakalım…

Papatya Yağı Dinginliği

papatya yağı

Fotoğraf: Tara Winstead

Papatya koku notu, aromaterapide kalbimiz ve başımızla ilgilidir. Yumuşatandır papatya. Kalbimizi ve başımızı, yani duygularımızı ve düşüncelerimizi yumuşatır, yatıştırır. Nahif ve hafif bir kokusu vardır. Buhurdanlığınızın yağ haznesine birkaç damla damlattığınızda lavanta ya da okaliptus kadar net bir koku duymazsınız ancak enerjisi bulunduğunuz ortama yayılır. Stresli geçmiş günlerin sonunda kalbiniz ve duygularınız bir parça sertleşmişse, düşünceleriniz ardı arkası kesilmeyen bir tren gibi geçip duruyorsa, papatya yağı size biraz sakinleştirecek, hem kalbinizi hem aklınızı biraz yatıştıracak, düşüncelerinizi yavaşlatacaktır.

Bebeklere Papatya

Ailemdeki kadınlardan birkaç defa duydum, bebekli bir eve mutlaka mayıs papatyası ile lavanta gerekir. Papatya suyu, bebeklerin de sakinleşmesine ve huzurla uyumasına yardımcıdır. Lavanta kadar keskin olmayan papatya, kendisi gibi nahif bebekler için de daha iyidir. Bebeğinizin banyo suyuna bir çay kaşığı ya da tatlı kaşığı kadar papatya hidrolatı karıştırabilirsiniz. Papatyanın kokusu bebeğinizi yatıştıracak, banyodan sonra belki de yumuşacık bir uykuya dalacak. Papatya suyu aynı zamanda cildi de yatıştırır ve yumuşatır. Hafif pişiklerde bir pamuğa biraz papatya yağı damlatarak bebeğinizin acısını hafifletebilirsiniz. Elbette alerjiler konusunda doktorunuza danışmayı unutmayın. 

Papatya Aromaterapisi ile Yumuşacık Bir Cilt

Yüzünüzü temizledikten sonra bir parça pamuğa birkaç damla papatya suyu damlatarak yüzünüze sürün ve parmaklarınızla masaj yapın. Cildiniz yumuşacık olacak ve eğer ufak aknelerden şikayetçiyseniz, sürekli kullandığınızda aknelerinizin de yatıştığını ve cildinizin ferahladığını fark edeceksiniz.

Saçlara Papatya Suyu

Saçlara papatya suyu temas ettiğinde saç renginin açıldığını duyarız. Papatya suyu saçın rengini açar mı bilmem ancak saçları yumuşacık ve parlak yaptığını, kendi deneyimlerimden de biliyorum.

Saçlarınızı yıkarken banyo suyunuza papatya suyu karıştırabilir ya da banyodan sonra saçlarınıza bir spreyle papatya suyu sıkabilirsiniz. Sonrasında saçlarınızı kurutmayın; kendileri, papatya suyunu emerek kurusun. Dolayısıyla, bu uygulamayı yaz aylarında yapmak daha iyi olabilir. Ancak saçlarınıza düzenli olarak papatya suyu spreylediğinizde saçlarınızın daha parlak ve daha yumuşak olduğunu göreceksiniz. Ben deneyimlemedim ancak saçlarının rengini bir nebze açmak isteyenler, banyodan sonra saçlarına papatya suyu uyguladıktan sonra saçlarını güneşte kurutabilir ve sonucu gözlemleyebilirler. Bence papatya suyu saç rengini açmıyor ancak saçın doğal rengini belirginleştiriyor, doğal rengin canlılığını ortaya çıkaracak bir parıltı katıyor.

Fincanda Güneşten Bir Parça: Papatya Çayı

papatya çayı

Fotoğraf: Irene Ivanstova

Aynen papatya yağı gibi, papatya çayı da sakinleştirir. Stresli günlerin sonunda papatya çayı duygularınızı ve düşüncelerinizi yumuşatacak ancak bunun yanı sıra hafif ağrılarınızı da yatıştıracak ve yumuşacık bir uykuya geçmenizi sağlayacaktır. Papatya çayını gündüzleri de akşamları da içmenizi tavsiye ederim.