Aromaterapi Günlükleri 3: Lavanta Sakinliği

Aromaterapi Günlükleri 3: Lavanta Sakinliği

Güncelleme Tarihi: 23 Ekim 2021

Lavantayı duymayan kaldı mı? Bu bitki; uyku bozukluklarına, strese, hatta yağlı ciltlere ve akneye bile deva! 

Lavantanın pek çok türü var ancak çiçeklerinden distilasyon ile yağı elde edilebilen 2 türü hakkında yazacağız bugün: Melez lavanta (Lavandula hybrida)  ve Lavanta çiçeği (Lavandula angustifolia). Bu bitkinin adı, Latince “Lavare” sözcüğünden gelir. Bu sözcüğün anlamı ise yıkanmak, arınmaktır. Lavanta da gerçek bir arındırıcıdır. Neyden arınmak istiyorsanız… Öfkenizden, stresinizden, aknelerinizden, yanık lekelerinden, sinek ısırığı kaşıntılarından ve hatta sineklerden, bazen de mantarlardan…

Akdenizli bir bitki lavanta… Güneşi, ılığı sever. Mis gibi kokusuyla doldurur bulunduğu yeri, bir Akdeniz esintisi getirir, ferahlatır. Sakinleştirir, ama bir yandan da kanınızı da kaynatır ve içinizi ısıtır. Üçüncü göz de denen 6. çakrayı uyardığı söylenir. Dünyayı hafiflemiş, rahatlamış, sakinleşmiş gözlerle görmenize de yardımcıdır. 

Peki, Lavanta Ne Zaman Kullanmalı?

Lavanta

Fotoğraf: Googlerankfaster by Pixabay

Stresli Günlerin Sonunda

Buhurdanlığınızın altına mum yakıp, yağ haznesine biraz su koyun ve birkaç damla lavanta yağı damlatın. Önce mis gibi kokusunu yayacak, sonra kokusu yok oluyor gibi gelecek. Ancak bilin ki bulunduğunuz yerin enerjisini sakinleştirecek. Daha fazla damlatmayın, bırakın odanızın havasını nötrlesin.

Uyku Sorunu Çekiyorsanız

Uykuya dalmakta zorlanıyor ya da kesik kesik uyuyorsanız, yastığınıza birkaç damla lavanta yağı damlatın. Mışıl mışıl uyuyacak, rengarenk rüyalar göreceksiniz. Uykuya geçmekte sorun yaşayan çocuklar için de önerilir bu sistem. Ancak eğer sabahları uyanmakta zorlanıyorsanız, o zaman 1 damla damlatmanız yeterli.

Ah Bu Sinekler!

Yaz gelince doğanın hemşireleri olan sivrisinekler de iş başına geçer. Sinekler nerede olursanız olun gelip size buluyorsa el ve ayak bileklerinize lavanta yağı sürün, sinekler lavantayı sevmez, sizden uzak dururlar. Bu arada bir parfüm gibi bileklerinize sürdüğünüz lavanta, hem size hem de görüştüğünüz insanlara sakinlik ve huzur getirir. Benzer şekilde, sivrisineklerin hedefinde kaldığınız bir günün ya da gecenin sonunda, ısırıkların üstüne sürebilir, kızarıklıkların daha hızlı geçmelerini ve kaşıntının azalmasını sağlayabilirsiniz.

Başınız Ağrıyorsa

1 damla lavanta yağı ile şakaklarınıza masaj yapın. Ağrınız hafifleyecek ya da geçecek. Migreni yatıştırmasa da eğer kronik baş ağrılarından şikayetçi değilseniz lavanta yağı ile masajı deneyebilirsiniz.

Yağlı Cildi Dengelemek ve Akneler

Eğer cildiniz yağlıysa, yağı dengelemek için lavanta hidrolatı kullanabilirsiniz. Yüzünüzü temiz içerikli bir sabun ile temizledikten sonra, organik bir pamuğa birkaç damla lavanta hidrolatı damlatın ve yüzünüzde derinizin yağlı olduğu kısımlara sürün. Aynı şekilde eğer akneleriniz varsa yüzünüzü yıkadıktan sonra sadece aknelerinizin üstüne de sürebilirsiniz.

Giysilerinizde Lavanta Kokusu

Giydiğiniz an size gevşeten, sakinleştiren kokulara sahip giysiler için, gardırobunuzun bazı yerlerine, giysilerinizin arasına lavanta keseleri yerleştirebilir ya da giysi askılarınıza lava keseleri asabilirsiniz.

Benim en sevdiğim yöntem ise çamaşır yıkarken, makinenin yumuşatıcı haznesine beyaz sirke ve 3 damla lavanta yağı koymak. Çamaşırlarınız yumuşacık olacak ve lavanta lavanta kokacak.

Duşta Lavanta

Önceki yazıda, okaliptus yapraklarını duş başlığına asmanızı önermiştik. Okaliptus ferahlatır ve zihin açar. Ancak eğer gevşemek, zihninizi boşaltmak, sakinleşmek ve yavaşlamak istiyorsanız duşunuza yakın bir yere lavanta kesesi ya da lavamta demeti koyun. Sıcak suyun buharıyla, banyonuzu lavanta kokusu saracak, sıcak suyun da etkisiyle pamuk gibi olacak ve gevşeyeceksiniz.