Yüz Yüze Eğitime Geçiş Sürecinde Velilere Öneriler

Yüz Yüze Eğitime Geçiş Sürecinde Velilere Öneriler

Güncelleme Tarihi: 12 Eylül 2021

6 Eylül Pazartesi günü uzun bir aradan sonra ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki okullar açılıyor. Son iki senedir tüm insanlığı etkileyen COVID-19 salgını, çocuklarımız hakkındaki en büyük endişelerimizden biri. Ne yazık ki pandeminin getirdiği psikolojik çöküntü, minik bedenleri dahi etkiledi. Peki daha iyi bir öğrencilik hayatı için ne gibi tedbirler almamız gerekiyor? Veliler olarak ne yapmalıyız? İşte yüz yüze eğitime geçiş sürecinde veliler için öneriler…

Tedbirler Artırılmalı!

Yüz Yüze Eğitime Geçiş Sürecinde Velilere Öneriler
Yüz yüze eğitime geçiş sürecinde velilere öneriler

Görsel: Phil Roeder

Aşı oranlarının da artmasıyla birlikte geçtiğimiz birkaç ayda büyük bir rehavete kapıldık. Fakat tehlike hala devam ediyor. Pandemiden bir an önce kurtulmak için çocuklarımıza okulda nasıl davranmaları gerektiğini öğretebiliriz. İşte çocuklarınıza verebileceğiniz bazı öğütler…

  • Arkadaşlarınla yakın temastan kaçın.
  • Tenefüs aralarında ve ders bitiminde dezenfektanını kullanmayı unutma!
  • Öğretmeninin yönlendirmeleri doğrultusunda sınıf temizliğine ve havalandırmaya dikkat et.
  • Yemeklerini olabildiğince tek başına yemeye çalış.
  • Tahta silgisi, kitaplık ve ders sıraları gibi ortak eşyaları kullandıktan sonra mutlaka ellerini yıka.
  • Kişisel eşyalarını arkadaşlarınla paylaşmaktan kaçın.
  • Maskeni okul içerisinde çıkarma ve günlük düzenli olarak değiştir.
  • Okul içerisinde koşmak gibi yoğun fiziksel aktiviteler yapmaktan kaçın. Yüzünde maske varken nefes alıp vermen zorlaşacaktır.

Öğrencilerde Pandemi Farkındalığı Oluşturulmalı

Yüz Yüze Eğitime Geçiş Sürecinde Velilere Öneriler
Yüz yüze eğitime geçiş sürecinde velilere öneriler

Görsel:  CreativeCursor

Milli Eğitim Bakanlığının dikkat çektiği noktalardan biri, öğrencilerde pandemi farkındalığının oluşturulması. Yüz yüze eğitime geçiş sürecinde oldukça büyük öneme sahip olan bu madde, öğretmenler ve aileler tarafından büyük ciddiyetle uygulamalı. 

Çocuklarımızı pandemi çerçevesinde maskenin önemi, hijyen, mesafe kuralı, kişisel temizlik, sağlıklı beslenme, uyku düzeni ve öz bakım gibi çeşitli konularda düzenli olarak bilgilendirmeli ve uyarmalıyız.

Diğer bir önemli nokta ise aşı farkındalığı ve bilime olan güvenin yeniden canlandırılması. Çocuklara istatistiğe bağlı olarak aşı gibi bilimsel çalışmaların yararlarını öğretmeliyiz. Çünkü sonuç olarak çocuklarımız bilim üzerine dayalı bir eğitim alıyor. Bilimin etkisiz göründüğü bu günlerde tüm eğitim hayatlarının kurulu olduğu düzene karşı güven aşılamalıyız. 

Pandemi Döneminde Öğrenci Psikolojisi

Yüz Yüze Eğitime Geçiş Sürecinde Velilere Öneriler
Yüz yüze eğitime geçiş sürecinde velilere öneriler

Görsel:  Pxhere Commons

Biz yetişkin insanlar dahi son iki yıldır yaşadığımız durumu idrak edemezken, çocuklarımızdan şartları anlamalarını beklemek zalimce olur. Öğrenme aşkıyla dolu genç bedenlerin ekranlara hapsedilmesi, şüphesiz ki büyük bir psikolojik sorunu yanında getirdi. Bu konuda velilere büyük iş düşüyor. 

Alan Tanıyın

Çocuklarımız çok ağır bir dönemden geçiyor. Bu dönem içerisinde belli rahatsızlıklar ve öğrenmeye dair duyulan isteksizlik baş gösterebilir. Bir veli olarak yapabileceğimiz en iyi şey onlara alan tanımak. Durumları kendilerinin olabildiğince idrak etmesi için gerekli zamanı onlara vermeliyiz. Öğrencileri fazla sıkmadan gerekli uygun şartları sağlamalıyız.

Dürüstlük ve Bilgilendirme

Çocuklara karşı dürüstlük çok önemli. Pandemi döneminde yaşanan tüm gelişmeleri ve durumun vahametini çocuklarımıza tüm açıklığıyla aktarmalıyız. Onları ne kadar korumaya çalışırsak çalışalım, virüs onları da etkileyecek. Günümüzün şartlarını, uygun ve onların anlayacağı bir dille aktarmalıyız. Ayrıca okullarla ilgili olan tüm gelişmeleri eksiksiz olarak öğrenmeleri gerekiyor. 

Duygulara Yer Açın

Zorlu şartlarda birçok duygu yoğun şekilde yaşanabilir. Sıkça çocuklarınızın yaşadıkları hakkında konuşmaya çalışın. Kendi sıkıntılarınızı da onlardan saklamayın. Günümüzde birçok çocuk ailesinin yaşadığı sıkıntılar sebebiyle depresyona giriyor. Unutmayın ki çocuklarımız yüz ifadelerimizden dahi duygu durumumuzu anlayabilir. Yani her zaman olduğu gibi açıklık ve anlayış çok önemli.

Başarılara Odaklanmak

Eğitim hayatının anormal şekilde devam etmesi, eğitimdeki başarıları değersiz gösterebilir. Çocuklarımızın başarılarını gerekli şekilde takdir etmek, iyi yaptığı alanlara onları yönlendirmek doğru olacaktır. Normal ders hayatı dışındaki hobilerini teşvik etmeli, bu alanlarda elde ettikleri başarıları pekiştirmeliyiz.

Kapak Fotoğrafı: UNICEF