Yapay Zekâ İş Dünyasını Nasıl Etkiliyor?

Yapay Zekâ İş Dünyasını Nasıl Etkiliyor?

Dünya her geçen gün daha dijital bir hale bürünüyor. Bu değişimden de en çok iş hayatı etkileniyor. Pandemiyle birlikte ‘uzaktan’ ve ‘hibrit’ çalışma stilleri iş hayatında dijitalleşme dönemini başlatırken şimdilerde yapay zekâ ile yeni bir atılım daha gerçekleşti. Son dönemde gündemin en önemli konu başlıklarından biri olan yapay zekanın iş hayatını nasıl etkilediğini ve etkileyebileceğini bu yazıda değerlendiriyoruz!

Yapay Zekâ Nedir?

Yapay Zekâ İş Dünyasını Nasıl Etkiliyor?
Fotoğraf: Pexels | Tara Winstead

Yapay zekâ, insan zekâsı gerektiren birçok görevi yapabilen bir bilgisayar sistemi. Bu görevler arasında görsel algı, konuşma tanıma, karar verme, çeviri gibi çeşitli beceriler bulunuyor. Bu görevleri göz önünde bulundurduğumuzda aslında yapay zekanın yıllardır hayatımızda olduğunu anlayabiliriz. 

Yapay zekâ teknolojisinin temelinde yer alan en önemli özelliklerden biri hafızası. Deneyimlerinden öğrendiği bilgiler ile davranışlarını ayarlayabilir, yeni durumlara uyum sağlayabilir. Böylece problemlerin zorluk derecelerine rağmen çözüm yolu sunabilir. 

Yeni Bir Üye: ChatGPT 

Yapay Zekâ İş Dünyasını Nasıl Etkiliyor?
Fotoğraf: Pexels | Andrew Neel

Yapay zekanın hayatımızın her anında bizimle beraber olduğunu biliyoruz. Ancak birçoğumuz ChatGPT ile birlikte yapay zekanın sosyal yaşantımızı ve iş dünyamızı ne kadar etkilediğini fark edebildik. ChatGPT, OpenAI tarafından tasarlanan ve geliştirilen bir yapay zekâ destekli sohbet robotu. İnsanlar ona sordukları sorulara benzersiz cevaplar alabiliyorlar. Eğer gelecekle ilgili bir kehanet sorusu sormazsanız tüm sorularınıza cevap verebiliyor! 

İş Yaşamında Yapay Zeka Kullanımı Örnekleri

Yapay Zekâ İş Dünyasını Nasıl Etkiliyor?
Fotoğraf: Pexels | Marc Mueller

Neredeyse her gün kullandığımız sistemleri düşündüğümüzde doğru kullanım ile yapay zekanın oldukça işe yarar bir teknoloji olduğunu fark edebiliriz. Yapay zekâ; işe alım süreçlerinde, finansal hizmetlerde, borsada, içerik üretiminde ve daha birçok sektörde yer bulan bir teknoloji. Öyle ki yayınlanan bir araştırma sonucuna göre AI pazarının 2024 yılına kadar 500 milyar dolarlık dönüm noktasına ulaşacağı tahmin ediliyor.  İşte iş hayatında yapay zekanın kullanım alanlarına birkaç örnek!

İçerik Üreticileri İçin ChatGPT

Yeni medyanın en büyük kozu içerik üretimi! Hangi sektörde hangi kitleye hitap ettiğimizin yanı sıra sosyal medyadaki varlığımızla şirketimizi öne çıkarabiliyoruz. Sözlü, yazılı ve görsel içerikler üreterek bir işletmenin sosyal medya hesabını yönetebiliyoruz. Bunun için de yaratıcı ve bilgilendirici içeriklere ihtiyacımız bulunuyor. ChatGPT de içeriğe ihtiyacımız olan konularda bize fikirler sunuyor ve bu fikirleri metinleştirebiliyor.

Veri Analizi 

Bir yapay zeka ürünü olarak veri analizi, sağladığı içgörü ve satın alma deneyimini kişiselleştirmesi ile müşteri deneyimini en iyi hale getirebiliyor. Aynı zamanda veri analizi sayesinde çok büyük veriler analiz edilebildiği için şirketler veriye dayalı ve tutarlı kararlar verebiliyor.

Müşteri Hizmetleri

İşletmeler müşteri hizmetlerini sürdürülebilir bir hale getirmek için de yapay zekanın otomasyon özelliğinden faydalanabiliyor. 7/24 müşteri hizmeti veren uygulamalar yapay zekâ teknolojisinden yararlanarak müşteri deneyiminin kesintisiz olmasını sağlıyor.

Yapay Zekâ: Avantaj Mı Dezavantaj Mı? 

Yapay Zekâ İş Dünyasını Nasıl Etkiliyor?
Fotoğraf: Pexels | cottonbro studios

Yapay zekâ otomatik sistemler geliştirmeyi, kişiselleştirilmiş hizmetler sunmayı, çeşitli içgörüler ile analitik desteği ve veri analiziyle işletmelere büyük fırsatlar sağlayabilecek bir teknoloji. Örneğin, finans sektöründe yapay zekanın en faydalı özelliği veri analizi. Veri analizi sayesinde şirketler dolandırıcılığı tespit edebiliyor ve kısa zamanda tedbir alma şansına sahip oluyor. 

Tekrarlanan görevleri otomatikleştiren yapay zekâ sayesinde olası hataların gerçekleşme riski en aza indirilebiliyor. Böylece sistemler çok daha verimli bir şekilde kullanılıyor ve hatalardan kaynaklanan maliyetler de düşüyor.

Peki yalnızca avantajlarla dolu bir dünyadan mı bahsediyoruz? Ne yazık ki yapay zekanın avantajları olduğu kadar dezavantajları da bulunuyor. Bunlardan en önemlisi de işsizlik. Yapay zekanın gelişimi en çok işsizlik oranını artıracağı için dezavantaj olarak görülüyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2020 İstihdamın Geleceği Raporu da işsizlik konusundaki kaygıları doğrular nitelikte veriler ortaya koyuyor. Rapora göre, işverenlerin %80’inden fazlası uzaktan çalışmayı daha geniş bir alana yaymayı ve iş süreçlerini dijitalleştirmeyi planlıyor. 

Kişisel verilerin çokça kullanıldığı bu teknolojiyi kullanırken gizlilik endişesini de artırıyor. İnsanlar bu endişeyi yaşamakta o kadar da haksız değiller. Çünkü bazı yapay zekâ sistemleri şeffaflık konusunda sorun yaratabiliyor. Öte yandan eski kalan her sistem, rakiplerin bir adım gerisine düşmeye neden oluyor ve işletmeler çağın gerisinde kalmamak için bu sistemi kullanmak durumunda kalıyor.