Vize Çeşitleri Nelerdir?

Vize Çeşitleri Nelerdir?

Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2022

Yurt dışı seyahatlerinin pek çoğu için gerekli bir belge olan vize, kişinin seyahat amacına veya süresine göre farklı türlerde verilebiliyor. Bu durum da doğal olarak yurt dışı tatili planlarken “Vize Çeşitleri Nelerdir?” sorusunun ortaya çıkmasına neden oluyor. Ülkeler veya seyahat amaçlarına göre çeşitlenen vize türleri hakkında detaylı bilgiyi sizin için derledik. 

Vize Türleri Nelerdir?

Vize Çeşitleri Nelerdir?

Vize çeşitleri, temelde kişinin seyahat amacına göre şekilleniyor. Ayrıca Avrupa Birliği gibi bazı bölgelere özel olarak tahsis edilen vize türleri de var. Seyahat edeceğiniz ülkeyi belirledikten ve seyahat amacınızı netleştirdikten sonra size uygun olan vize çeşidine başvuru yapmanız gerekiyor. Aksi takdirde vize reddi ile karşılaşmanız çok olası. Aşağıdaki başlıkları inceleyerek tüm vize çeşitlerini öğrenebilir ve sorun yaşamadan vize süreçlerinizi ilerletebilirsiniz. Ayrıca vize nedir ve nasıl alınır isimli içeriğimizi inceleyerek vize işlem ve süreçlerine dair bilgi edinebilirsiniz.

Schengen Vizesi

Schengen Vizesi, Schengen Bölgeleri adı verilen coğrafyada yer alan ülkelere turistik olarak seyahat etmenize imkan sağlayan vize türüne verilen isim. Çoğunlukla Avrupa Birliğine üye ülkelerin oluşturduğu toplulukta, AB’ye üye olmayan ancak Schengen Bölgesi içerisinde sayılan bazı ülkeler de var.

Schengen Bölgesi içerisinde sayılan ülkeler şu şekilde: Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Macaristan, Norveç, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan

Schengen Vizesi bir kez alındığında, geçerlilik süresi boyunca Schengen Bölgesi içerisindeki ülkelerin tamamına giriş çıkış yapılabiliyor. Ancak bu vizeye sahip olan kişilerin ilk olarak Schengen başvurusunu yaptıkları ülkeye giriş yapmaları çok önemli. Örneğin Almanya’dan Schengen Vizesi alan bir kişi, ilk olarak Fransa’ya gidip daha sonra ise Almanya’ya geçemiyor. Schengen Bölgesi’ne girişini Almanya’dan yaptıktan sonra ise diğer Schengen ülkelerine kolayca geçiş yapabiliyor.

Schengen Vizesi, maksimum 5 yıllık olarak veriliyor ve vize sahibi, her 180 gün için azami 90 gün Schengen Bölgesi’nde kalabiliyor.

Şu an kullanımda olan üç tip Schengen Vizesi var. Turistik seyahatler için C Tipi Schengen Vizesi, Erasmus programı gibi oturma izni gerektiren seyahatler için D Tipi Schengen Vizesi, transit geçişler içinse A Tipi Schengen Vizesi başvurusunda bulunmanız gerekiyor. 

Turistik Vize

Vize çeşitleri arasından en çok tercih edilen belge olan Turistik Vize, herhangi bir bölgeye turizm amaçlı seyahat edecek kişilere veriliyor. Turizm Vizesi adıyla da anılan bu belge, genellikle 30 ila 90 günlük aralıkları kapsıyor. 

Farklı ülkelerin turistik vize vermek için talep ettikleri çeşitli belgeler var. Aynı zamanda ülkelerin turistik vize süreleri de çeşitli koşullara bağlı olarak değişebiliyor.

Her vize türünde olduğu gibi turistik vize başvurusunda da en çok dikkat edilmesi gereken nokta tüm belgelerin eksiksiz bir şekilde ilgili konsolosluğa iletilmiş olması. Turistik vize retlerinde en çok karşılaşılan sebeplerin başında evrak eksikliği geliyor.

Başvuru formu, biyometrik fotoğraf, dilekçe gibi evraklar turistik vize başvurularının standart gereklilikleri arasında. Ancak diğer ek evraklarla ilgili talep edilenler ülkeden ülkeye değişiklik gösterebiliyor.

Transit Vize

Transit vize, aktarmalı seyahat yapacak kişilere verilen bir vize türü. Seyahatiniz, başka bir ülkenin sınırları içerisinde gerçekleşecek bir aktarma gerektiriyorsa giriş yapacağınız ülke, Transit Vize başvurusunda bulunmanızı talep edebiliyor.

Bazı ülkeler, belirli bir süreliğine yapılacak girişler için transit vize talep etmiyor. Ancak Schengen Bölgesi içerisindeki bazı ülkeler de dahil olmak üzere pek çok ülkede aktarma yapmak için transit vize zorunlu. Yurt dışı seyahatiniz bir aktarma içeriyorsa geçiş işlemini gerçekleştireceğiniz ülkenin Transit Vize isteyip istemediğini kontrol etmenizde fayda var.

Transit Vize, hangi ülkeden alınmış olursa olsun o ülkeye tam anlamıyla giriş hakkı tanımıyor. Bu vize türüne sahip bir yolcu, yalnızca havalimanında bu yolcular için ayrılmış alanlarda uçağını bekleme hakkı kazanıyor. Aynı zamanda Transit Vize sahibi yolcular, bekleme sırasında bagajlarını alma hakkına da sahip değil.

Öğrenci Vizesi

Vizeler içerisinde sık tercih edilen bir belge türü olan Öğrenci Vizesi, yurt dışında eğitim almak isteyen kişilere veriliyor. Her ülkenin öğrenci vizesi başvuru şartları farklılaşabiliyor. Eğitim alacağınız kurum, eğitim süreniz, pasaport türünüz gibi pek çok değişken, öğrenci vizesi başvurularında önemli bir rol oynuyor.

Öğrenci vizesi başvurularında turistik vizenin gerektirdiği belgelere ek olarak eğitim alınacak kurumdan davetiye, seyahat sigortası, sağlık sigortası ve ilgili ülkede kalacağınız süre boyunca giderlerinizi karşılayabileceğinizi gösteren belgeler talep edilebiliyor. 

Öğrenci vizelerinin tamamı oturma iznini de kapsıyor. Ayrıca bazı ülkelerde uygulanan kimi öğrenci vizesi tipleri, kısıtlı sürelerle çalışma imkanı da tanıyor.

Öğrenci Vizesi sahibi bir kişinin eğitim aldığı kurumla ilişkisi kesildiği halde ikametini sürdürebilmek için ülkede bulunma amacına uygun olan vize çeşidine başvurması gerekiyor.

Çalışma Vizesi

Herhangi bir ülkede çalışmak için yapılacak seyahatlerde Çalışma Vizesi başvurusunda bulunmak gerekiyor. Bu vize türünü alabilmek için ilgili ülkede faaliyet gösteren bir firmadan teklif veya davet almış olmak zorunlu.

Çalışma izni vizeleri, ülkelerin uyguladığı prosedürlere göre farklı sürelerde ve farklı şartlarla verilebiliyor. 

Amerika çalışma vizesi, en çok tercih edilen vizeler arasında. H1B, H2A, H2B ve H3 şeklinde adlandırılan bu vizeler, farklı çalışma süreleri ve iş kollarına bağlı olarak veriliyor. Her bir çalışma izni vizesi, başvuru aşamasında farklı evraklar talep ediyor.

Sınır Kapısında Vize

Sınır kapısında vize, bazı ülkelerin uyguladığı ve sınır girişlerinde hızlıca verilen bir vize türü. Bu uygulama, genellikle komşu ülkeler arasında gerçekleşiyor. Sınır kapısında vize alan kişiler, giriş yaptıkları ülkelerde sınırlı süreyle kalabiliyor.

Sınır kapısında vize, aslında bir turistik vize türü. Bu vize türü ile oturma izni almak veya çalışmak mümkün değil.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Yunan Adaları’nın bazılarına yapacakları seyahatlerde kapıda vize uygulamasından faydalanabiliyor. Aynı zamanda bazı Afrika ve Asya ülkeleri de belirli sürelerle sınır kapısında vize uygulaması gerçekleştiriyor.

Sınır kapısında vize ücretleri ise ülkelere göre ve alınan vize süresine göre değişiklik gösteriyor.

Vizesiz Seyahat Etmek Mümkün Mü?

Yurt dışına seyahat konusunda vizeler önemli bir zorunluluk gibi görünse de aslında vizesiz seyahat etmeniz de mümkün. Türkiye de dahil olmak üzere bazı ülkelere vizesiz seyahat hakkı tanıyan ülkeler mevcut. Hatta kimi ülkeler, pasaportsuz seyahate dahi imkan tanıyor. 

2022 yılı itibarıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize talep etmeyen ülkeler arasında öne çıkanlar şu şekilde:

  • Azerbaycan
  • Kosova
  • Sırbistan
  • Karadağ
  • Katar
  • Ukrayna
  • Makedonya
  • Arnavutluk

Vize işlemleriyle uğraşmanıza gerek kalmadan vizesiz yurt dışı seyahati planlamak istiyorsanız 2022 yılı itibarıyla Türkiye’den vize istemeyen ülkeler isimli içeriğimize göz atabilirsiniz.