Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2022
Ülkelerin vatandaşlarına sağladığı çeşitli pasaportlar, diğer ülkelere giriş ve çıkışlarda kullanıcısına türüne bağlı olmak üzere bazı imtiyazlar sağlar. Bunlardan biri de siyah pasaporttur. Diplomatik pasaport olarak da adlandırılan siyah pasaport, diğer pasaport türlerine kıyasla toplumun daha küçük bir kesimi tarafından alınabilir. Şimdi aşağıdaki başlıkları inceleyerek siyah pasaport nedir ve kimlere verilir sorularına yanıt bulabilirsiniz.
Siyah Pasaport Nedir?
Fotoğraf: Wikimedia Commons
Siyah pasaport, ülkemizde yalnızca Dışişleri Bakanlığı tarafından diplomatlara, üst düzey devlet yöneticilerine, devlet buyruğuyla yabancı devletlere göreve gönderilenler kişilere verilen pasaport türüdür.
Siyah pasaport almak için siz veya ailenizin devlet içinde belirli bazı yüksek mevkilerde görev yapması gerekir. Siyah pasaport nedir sorusuna verilebilecek en iyi yanıt, devletlerde diplomat ve üst düzey görevli statüsünde görev yapan kişilerin yurt dışı seyahatlerinde kullanabildiği ve bazı güçlü imtiyazlara sahip pasaporttur olabilir.
Siyah pasaportun harç bedeli yoktur. Diplomatik pasaporta sahip olan kişiler pek çok ülkeye vizesiz giriş yapabilme, sınırda hızlı işlem olanağı, siyah pasaportun aile fertlerini de kapsaması gibi ayrıcalıklara sahiptir.
Eğer pasaportlar hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız sizin için hazırladığımız pasaport türleri yazımızı okuyabilirsiniz.
Siyah Pasaport Kimlere Verilir?
Siyah pasaport Dışişleri Bakanlığının kontrolünde olmak şartıyla yalnızca devletin belirli üst düzey noktalarında görev yapan kişilere ve bakanlığın belirlediği şartlara uyan görevlilere verilir.
Siyah pasaport nedir sorusundan sonra birçok kişinin aklına siyah pasaport kimlere verilir sorusu gelir.
Siyah pasaport, diğer pasaport türlerine kıyasla çok daha küçük bir kesimin alabileceği pasaport türlerindendir.
Aşağıda sıralanan kişiler ve bu kişilerin aile üyeleri siyah pasaport alabilir:
- TBMM üyeleri
- TBMM üyesi olmayan bakanlar
- Orgeneraller
- Oramiraller
- Eski cumhurbaşkanları
- Bakanlık Müsteşarları
- Valiler
- Büyükşehir Belediye Başkanları
- Diyanet İşleri Başkanı
- Cumhuriyet Başsavcıları
- Anayasa Mahkemesi Başkanı ve üyeleri
- Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Uyuşmazlık Mahkemesi, Sayıştay, Genelkurmay Birinci ve İkinci Başkanı, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi
- Siyasi kuryeler
- Ateşeler ve müşavirler
- Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri
- Büyükelçiler
- Türkiye Cumhuriyeti’nin görevlendirilmesiyle yabancı devletlere göreve gidenler
Diğer pasaportları temin etmek için gerekli kriterleri ve pasaportların niteliklerini merak ediyorsanız, hangi pasaport kime verilir isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Siyah Pasaport İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Eğer yukarıda belirtilen siyah pasaport şartları sizin için uygunsa veya aile fertlerinizden biri gerekli şartları sağlıyorsa diplomatik pasaport alma hakkına sahip olursunuz. Siyah pasaport için gerekli evraklar Dışişleri Bakanlığı web sitesinde yer alır. Diplomatik pasaport ön başvuru yapmak için bakanlığın sitesini ziyaret ederek işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.
Siyah pasaport ücreti yalnızca pasaport defter bedelinden ibarettir. Siyah pasaport almak için hiçbir harç bedeli ödenmez. Emekli siyah pasaport yenileme ve diğer tüm pasaport güncelleme işlemleri için İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine başvurmanız gerekir.
Siyah pasaport başvurusu nasıl yapılır ve siyah pasaport nasıl alınır diye merak ediyorsanız sizin için hazırladığımız yönergeyi takip edebilirsiniz.
- Öncelikle diplomatik pasaport başvuru formu Dışişleri Bakanlığı’nın e-pasaport bölümünden doldurulmalıdır. Sonrasında başvuru kağıdının çıktıları alınmalıdır. Her başvuru yapan kişi için ayrı bir form ve eksiksiz kimlik bilgileri gereklidir.
- Başvuruyu yapan kişi siyah pasaport hakkını aile üyelerinden biri sayesinde kazanmış ise formda ilgili bölüme asıl hak sahibinin bilgileri doldurulmalıdır.
- Başvuru formunda yer alan imza bölümü ıslak imza için ayrılmıştır. Başvuru formunun geçerli olması için formun çıktısında ıslak imzanızın olması gerekir.
- Görev atama belgesi var ise başvuru formuna eklenmelidir.
- Başvuruda son altı ay içerisinde çekilmiş iki adet biyometrik fotoğraf olması gerekir.
- Diplomatik pasaport defter bedeli, bakanlığın işlem için ayırdığı ilgili hesaba yatırılarak işlem dekontu başvuru belgelerinin içine eklenmelidir.
- Gerekli belgeler tamamlandıktan sonra başvuruyu yapan kişiler Dışişleri Bakanlığına müracaat ederek başvurusunu tamamlayabilir.
- Başvuru süreci onay alırsa diplomatik pasaportlar ilgili kişilere Dışişleri Bakanlığı tarafından teslim edilir.
Siyah Pasaport Geçerlilik Süresi
Siyah pasaport geçerlilik süresi, yurt dışına çıkan kişilerin görevine bağlı olarak değişmek üzere azami iki senedir. Daimi görevi olanların ise siyah pasaport geçerlilik süresi Dışişleri Bakanlığı tarafından belirlenir. Atama sebebiyle yurt dışında olan kişilerin görev süreleri devam ettikçe eşleri ve çocukları dahil olmak üzere hak sahiplerinin diplomatik pasaport geçerlilik süresi yenilenir.
Siyah Pasaport Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Fotoğraf: Wikimedia Commons
Siyah pasaport avantajları, çoğu kullanıcısının dünyayı özgürce dolaşabilmesini sağlar. Siyah pasaport vizesiz seyahat edilen ülkeler, neredeyse tüm dünyayı kaplamaktadır. Diğer pasaport türlerine kıyasla şartları ve imkanları açısından farklılığıyla öne çıkan siyah pasaport, kimi zaman kafa karıştırıcı olabilir.
İşte siyah pasaport hakkında sıkça sorulan sorular…
Siyah Pasaport ile Turistik Seyahat Yapılabilir Mi?
Bakanlığın açıkladığı yönetmeliklere göre siyah pasaport sahipleri, ülkeden ülkeye değişmekle beraber çoğu ülke için turistik amaçlı seyahatlerinde 90-180 gün boyunca vizeden muaf tutulur.
Aile Üyeleri Siyah Pasaport Alabilir Mi?
Hak sahibinin ailesinin de ayrıcalıklardan yararlanabilmesi, siyah pasaport avantajları arasında en öne çıkanlardan biridir. Siyah pasaport şartları yönergesine göre hak sahibinin eşi, 18 yaşını doldurmamış çocukları ve 25 yaşını doldurmamış öğrenimi devam eden evlenmemiş çocukları da siyah pasaport alma hakkına sahiptir. Ayrıca bakıma ihtiyaç duyduğu gerekli belgelerle kanıtlanan 25 yaş üstü engelli çocuklar da siyah pasaport haklarından yararlanabilir.
Siyah Pasaport ile Hangi Ülkelere Vizesiz Gidilir?
Siyah pasaport, Türkiye’nin sağladığı en güçlü pasaportlar arasında yer alır. Siyah pasaport sahipleri dünyadaki çoğu ülkeye vizesiz seyahat hakkına sahiptir.
Avrupa
Siyah pasaportu bulunan kişiler Avrupa’da yer alan 42 ülkeye vizesiz olarak seyahat edebilir. Bu ülkelerden başlıcaları Almanya, Belçika, Fransa, Finlandiya, İspanya, İsveç, İsviçre, Norveç, İtalya, Rusya ve İngiltere olarak sıralanır.
Asya
Asya’da bulunan 40’tan fazla ülke, diplomatik pasaport sahipleri için vize şartı aramaz. Azerbaycan, Japonya, Hong Kong, Tayland, Çin Halk Cumhuriyeti, Güney Kore ve Birleşik Arap Emirlikleri siyah pasaport vizesiz seyahat edilebilecek ülkeler içerisinde yer alır.
Amerika
Diplomatik pasaport sahipleri Amerika kıtasında yer alan çoğu ülkeye vizesiz olarak giriş yapabilir. Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere Arjantin, Jamaika, Kolombiya, Meksika, Panama, Barbados, Bahamalar ve Guatemala siyah pasaport sayesinde vizesiz olarak seyahat edilebilir.
Kapak Fotoğrafı: Pxhere Commons