Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2022
Yurt dışı seyahat planları yapan her kişi, vize nedir sorusunun yanıtını tüm detaylarıyla öğrenmek zorunda kalabilir. Çünkü her ne kadar bazı pasaport türleri vize sürecinde kolaylık sağlasa da vize işlemleriyle ister istemez uğraşmak gerekir. Bu işlemleri hızlıca halledebilmek için önce vizenin ne olduğunu, sonra da vize alma işlemlerini öğrenmek ilk adımı oluşturur. Şimdi aşağıdaki başlıkları inceleyerek vize nedir ve nasıl alınır sorularına yanıt bulabilir; vize süreçlerinin tüm detaylarına hakim olabilirsiniz.
Vize Nedir?
Fotoğraf: Ashim D Silva
Vize, ülkelerin Dışişleri Bakanlıklarına ait temsilcilikler ya da ilgili makamlar aracılığıyla yabancılara verilen bir nevi geçiş iznidir. Bu geçiş izni, ülkeye giriş yapacak insanların pasaportlarına yerleştirilir. Böylelikle yurt dışına çıkacak insanlar, gitmek istediği ülkenin sınır kapısına dek giderek sınırdaki ilgili kişilere pasaportundaki vizeyi gösterebilir. Bu sayede sınırdaki çalışanlar, ülkelerine girmek isteyen ziyaretçinin gerekli mercilerden izin aldığını anlar.
Vizeye Neden Gerek Duyulur?
Vize, devletlerin sınırlarının kontrolünü sağlamak için uyguladığı bir yöntemdir. Ülkeye girecek kişinin ilgili devlet çalışanlarınca incelendiği ve potansiyel bir risk taşımadığını gösteren vizeler, günümüzde her ülke tarafından talep edilir. Bazı ülkeler arası vizesiz seyahat anlaşmaları olsa da çoğunlukla herhangi bir ülke vatandaşı yurt dışındaki bir ülkeye seyahat ederken vize almak zorundadır. Bu sayede devletler, sınırları içerisine girmiş olan kişileri önceden kontrol edebilir.
Vize Çeşitleri Nelerdir?
Ziyaretçinin niyetine göre vizeler çeşitlilik gösterir. Vize çeşitleri şu şekilde sıralanır:
- Schengen vizesi
- Turistik vize
- Sınır kapısında vize
- Çalışma vizesi
- Öğrenci vizesi
- Transit vize
Vize nedir nasıl alınır sorusunu yanıtlamak için önce bir ülkeye gidiş sebebini netleştirmek gerekir. Ondan sonra vizenin çeşidine göre başvuru süreçleri ve evrakları tamamen farklılık gösterir.
Vize Nasıl Alınır?
Fotoğraf: Dennis Rochel
Vize almak için başvurulabilecek kurumlar ise şu şekilde sıralanır:
- Büyükelçilikler
- Başkonsolosluklar
- Konsolosluklar
Bu kurumları ziyaret esnasında, vize için ihtiyaç duyulan belgelere yönelik bilgiler toplanır. Seyahat amacı veya pasaport türüne göre bu belgeler farklılık gösterir. Vize süreçlerinde özellikle sahip olduğunuz pasaport niteliği çok önemlidir. Pasaportlar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ve vize süreçlerinizi netleştirecek bilgiler edinmek isterseniz, pasaport çeşitleri nelerdir isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Bu farklılıkları netleştirmek için konsolosluk ziyaretlerinde özenli davranmak mühimdir. Bunun dışında vize başvurusu esnasında bazı kurallara da dikkat etmek gerekir.
Vize Başvurusu Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler:
- Aksini gerektirecek önemli bir neden olmadıkça vize başvurusu, şahsen yapılmalıdır.
- Vize verilecek pasaportun yıpranmamış olması önem taşır. Eğer pasaport yıpranmışsa yenilenmesi daha uygun olur.
- Pasaportun geçerlilik süresi, vize için yapılan başvurunun tarihini ve o tarihten sonra en az bir yılı kapsamalıdır.
- Vize başvurusu esnasında yetkililer başvuranları bir mülakata tabi tutarlar. Bu mülakat esnasında ilgili kişinin sorularına doğru yanıtlar vermek kritiktir.
- Her ne olursa olsun vize başvuruları, ülkeler tarafından açık ve net bir sebep göstermeden reddedilebilir.
- Eğer seyahat edecek kişinin maddi sıkıntıları varsa vize başvurusunun reddedilme ihtimali yüksektir. Bunun nedeni, ülkelerin istenmeyen işçi göçüne yönelik hassas tavırlarıdır.
- Son olarak bazı ülkeler, vize başvurusuyla birlikte işlem harcı da talep ederler. Bu işlem harcının miktarı, konsolosluk ziyaretinde öğrenilebilir.
Vize Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Fotoğraf: Scott Graham
Yukarıda da ifade edildiği gibi, vize almak için gereken evraklar vizenin türüne göre farklılık gösterir.
Ancak en sık ihtiyaç duyulan turistik vize için gereken belgeler şu şekilde sıralanır:
- Vizenin verileceği ve geçerlilik süresi şartlarını sağlayan bir pasaport
- Gidilecek ülkeye ait, ülkeye göre online veya yazılı bir biçimde doldurulan vize başvuru formu
- Seyahat edecek kişi tarafından el ile yazılan, gidilecek ülkenin konsolosluğuna hitap eden ve kişinin seyahat sebebini, gideceği şehri, döneceği tarihi ve seyahat planını kapsayan bir vize talep dilekçesi
- Seyahat eden kişinin mesleki hayatını ve ekonomik durumunu sergileyen evraklar
- Seyahat eden kişinin varsa üzerindeki taşınmaz mülkleri belirten tapu ve ruhsat gibi belgeler
- Seyahat eden kişinin bu ziyareti karşılayabileceğini belirten ve içinde ülkeden ülkeye değişen belirli bir miktar para bulunan bir banka hesabı dökümü,
- Vize onayında kullanılacak 2 biyometrik fotoğraf
- Konaklama rezervasyonunu ve uçuş bilgilerini kanıtlayacak belgeler
- Ülkeden ülkeye miktarı değişen seyahat sağlık sigortası
- Ziyaretçinin yerleşim yerini belirten ikametgah belgesi
- Seyahat eden kişinin kimliğinin fotokopisi
- Aile toplum kağıdı olarak da bilinen, e-devlet üzerinden kolaylıkla temin edilebilen nüfus kayıt örneği
Vize Kaç Günde Çıkar?
Normal şartlar altında vize, başvurudan sonraki iki hafta içinde çıkar. Ancak başvurulan ülkenin ilgili birimdeki yoğunluğa bağlı olarak bu süre uzayabilir. Bu nedenleı vize başvurusunu olabildiğince erken yapmak önemlidir. Aksi takdirde çıkmayan vize yüzünden uçak biletleri başta olmak üzere tüm seyahat iptal edilme noktasına gelir. Bunun yanı sıra seyahat gününe yakın yapılan vize başvurularının reddedilme ihtimali yükselir.