Günümüz dünyasında ‘’sürdürülebilirlik’’ kıymetini her geçen gün daha net şekilde gösteriyor. İklim krizi, biyolojik çeşitlilik kaybı, su ve toprak kirliliği gibi tehlike alarmları ne yazık ki göz ardı edilemeyecek seviyede. Gezegen sağlığının alarm verdiği bu durumu aşmak için ise bireysel olarak yapılması gereken belli, sürdürülebilir bir yaşam tarzı benimsemek! Bu kapsamda size rehberlik edebilecek, bilgi edinmenizi sağlayabilecek sürdürülebilirlik konulu kitaplar ile karşınızdayız.
Sürdürülebilirlik Konulu 10 Kitap

Yazımızda yer verdiğimiz sürdürülebilirlik kitapları sayesinde tüketim alışkanlıklarınızı ve yaşam tarzınızı nasıl ‘’sürdürülebilirlik’’ ilkesine göre düzenleyebileceğinizi öğrenmeniz mümkün. Diğer yandan sürdürülebilir olmanın ya da olmamanın etkilerini yazımızda yer alan kitaplar sayesinde daha berrak şekilde görme imkanınız var. İşte sürdürülebilirlik ile ilgili 10 kitap…
Sürdürülebilir Yaşam Rehberi | Öykü Yaman – Emine Aksoydan
Listemize Öykü Yaman ve Emine Aksoy tarafından kaleme alınan Sürdürülebilir Yaşam Rehberi ile başlıyoruz. Kitap; beslenme şeklimizden sanat anlayışımıza, sürdürülebilir iyi olma halinden yaşam boyu öğrenmeye, sürdürülebilir fiziksel aktiviteden atık yönetimine kadar pek çok konuya değinerek sürdürülebilir bir yaşamın nasıl mümkün olabileceğini açıklıyor.
Ekolojik Zeka | Daniel Goleman
Üretimde kullanılan kimyasalları mercek altına alan Ekolojik Zeka, ‘’Satın aldıklarımızın gizli etiketlerini bilmek her şeyi nasıl değiştirebilir?’’ sözleriyle dikkat çekiyor. Ürettiğimiz ve satın aldığımız tüm ürünlerin gizli çevresel etkilerini ortaya çıkaran kitap sizi tüketim sürecinizde daha bilinçli olmaya çağırıyor.
Zehirsiz Ev | Mercan Yurdakuler
Ev yaşamını sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusundan düzenlemek için rehber niteliği taşıyan Zehirsiz Ev, özellikle temizlik ürünlerine odaklanıyor. Temizlik için kullanılan çoğu temizlik ürünlerinin aslında zehirli maddeler içerdiğini, bunlar yerine kullanılabilecek zehirsiz seçenekleri açıklıyor.
Minimalizm: Geriye Kalan Her Şey | Joshua Fields Millburn
Sürdürülebilirlikle ilişkili kavramlardan biri de minimalizm. Tüketim alışkanlıklarımızı düzenlemek, hayatımızı gereklilikler çerçevesinde şekillendirmek sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda olmazsa olmaz! Bu kitapta ise hayatlarında gereksiz olanlardan vazgeçip anlamlı bir yaşam sürmek adına harekete geçen iki arkadaşın macerasına ortak oluyoruz.
İklimin Estetiği | Eray Çaylı
Sürdürülebilirlikle direkt ilişkiden ziyade dolaylı olarak ilgili olan İklimin Estetiği, merkezine insanı alıyor. ‘’İnsan ve insanlık tam olarak nedir?’’ sorusuna da değinen kitap, “İnsan Çağı”na girildiğine yönelik söylemlerin, apolitik bir “insanlık” tahayyülüne meylettiğine dikkat çekiyor. Bu eğilimin, ekolojinin politikasına dair tartışılması gereken asıl çelişki ve yarılmaları gizlediğini savunuyor.
Tercih Sizin | Al Gore
İklim değişikliğine yol açan en büyük sebeplerden biri insan! Al Gore da bu kitabıyla gençleri hedef alarak yeni nesillerin iklim değişikliğine karşı neler yapabileceğini açıklıyor. Gençlere ‘’Dünyayı değiştirebilirsiniz.’’ diyen Al Gore, genç okurlara aslında çaresiz olmadıklarını ve bazı adımların atılması durumunda iklim krizini çözmenin bir tercih olduğunu öne sürüyor.
Tohum Topu | Bahar Havzalı Şener
Sürdürülebilirliğin yeni nesiller için önemini anlatan Tohum Topu’nun misyonu ‘’Bu kitap, dünyadaki yeşermek isteyen tüm çekirdekler için yazıldı.’’ cümlesiyle açıklanıyor. Sürdürülebilirlik üzerinden umut dolu bir dünya oluşturmanın önemini bu kitapla anlamak mümkün.
Yeşil Dünyamız | Defne Gürkan – Derin Erdem
Sadece kendinizi değil çocuklarınızı ya da çevrenizdeki çocukları sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda yönlendirmek için kitaplar harika birer yardımcılar! Yeşil Dünyamız, 8-12 yaş aralığındaki çocukların iklim krizi konusunda bilgilenmesini hedefliyor. Kitabın değindiği konular arasında tohumlar, küresel ısınma, sera gazları, fosil yakıtlar, yenilenebilir enerji, çiçekler, geri dönüşüm, ulaşım, sürdürülebilir şehir, sağlıklı yiyecekler, su kirliliği, müsilaj, ormanlar, kuraklık, buzullar, soyu tükenen hayvanlar, ağaçlar ve yangınlar var.
Son Ada | Zülfü Livaneli
Ütopik bir yer olan ‘’Son Ada’’ herkesin elinden geldiği, içinden geldiği kadarını yaparak yaşadığı bir alan. Sürdürülebilir bir yaşamdan örnek kesitler veren bu kitapta asıl konu ise ciddi bir otorite eleştirisi üzerine yerleşiyor. Ada insanlarının yarattığı harika düzenin, otorite ile ne kadar kötüleşebileceğini okuyoruz.
Zeytin Kuşu | Zeynep Göğüş
Çevre sağlığını tehdit eden eylemler kimi zaman bilinçsizlikten kaynaklanıyor kimi zaman da çıkarlar doğrultusunda yapılıyor. Zeytin Kuşu da maddi çıkar doğrultusunda çevreyi tehdit eden bir durumu ele alıyor. Kentsel dönüşüm ile köylerde mermer ocağı açmak için ağaç kıyımı kararına karşı toplumsal bir direniş hikayesini bu kitapta okuyoruz.

Kapak Fotoğrafı: Unsplash / Aaron Burden