Kısıtlamaları ve kişisel karantinalarını kitap okuyarak geçirenler ve kısıtlamalar gevşediğinde doğaya koşmayı hayal edenler burada mı? Eğer gittiğiniz her yere bir kitap götürüyorsanız yolculuklar sırasında kitap okumayı seviyorsanız, bir de doğaya tutkunsanız, kitap ve doğa sevginizi kapsayacak bir yazı ile karşınızdayım!
Saklı Orman- Bir Biyoloğun Doğa Güncesi | David Haskell
ABD’li bir biyolog olan David Haskell bir yılını Tennessee’nin doğal yaşlı ormanlarından birinde geçirmeye karar veriyor. Ormanda seçtiği bir metrekarelik alanı, bir yıllık yuvası haline getiriyor. Ormana ormanın penceresinden ve kendi penceresinden, ormanda yaşayan canlıların gözlerinden bakıyor. Kitabında salyangozları, yeni bitki filizleriyle beslenen geyikleri, orman zeminini kaplayan liken ve siklamenleri, ağaçları ve ağaçların diplerinden fırlayan mantarları, kısacası ormanı orman yapan her şeyi, birbirleriyle olan ilişkilerini vurgulayarak anlatıyor. Bu kitabı okumak, bir doğa belgeseli izlemek gibi! Eğer ormanda zaman geçirmeyi seviyorsanız, doğadaki ilişkilerin daha çok farkında olmak istiyorsanız, bu kitabı mutlaka okumalısınız. Kitabı buradan edinebilirsiniz.
Uçun Kuşlar Uçun | Sargun A. Tont
Sargun Tont, ülkemizin değerli biyologlarından, gerçek bir doğa sever; öğrencilerine doğa aşkını ve doğa koruma vizyonunu aşılamaya çalışan, kıpır kıpır biri! Uçun Kuşlar Uçun kitabı, ülkemizden ve dünyadan doğa koruma hikayeleriyle dolu. Kısa kısa bölümlerden oluşan bu ilham veren doğa koruma hikayelerini okumak, onun enerji ve tutku dolu, neşeli sesini de arka planda duymanızı sağlıyor ve sanki kitap okuyor gibi değil Sargun Hoca’nın kendisini dinliyor gibi hissediyorsunuz. Dalyan’daki Deniz Kaplumbağası Koruma Programı’ndan, ABD’nin Yellowstone National Parkı’nın hikayesine, turnaların kültürümüzdeki ve doğadaki yerinden yapay zeka-doğa ilişkisine kadar doğa koruma hikayelerini öğrenmek, umut ve ilhamla dolmak, kitap okurken dinlenmek istiyorsanız, mutlaka bu kitabı edinin.
Bitki Zekası | Stefano Mancuso
Bitkilerin gayet zeki olduklarını biliyor muydunuz? Hem de bizim anladığımız şekliyle bir beyine ve sinir sistemine sahip olmamalarına rağmen? Birbirleriyle iletişim kurduklarını, duygularının olduğunu, sevdikleri ve sevmedikleri şeyler olduğunu? Toprağa bağlı bulunan bu canlılar, yer değiştirme avantajına sahip değiller. Bu nedenle kendilerini tehlikelerden koruyacak pek zeki yöntemleri var! Yeni İnsan Yayınevi’nin ülkemizde de yayınlanmasını sağladığı bu kitap, bitkileri çok daha iyi anlamanızı sağlayacak!
Arife Tarif – Victor’un Mutfağından Sofrasına Yolculuk | Buğday Derneği
Bir kitap aynı zamanda hem bir yemek kitabı hem de bir doğa koruma öyküleri kitabı olabilir mi? Oluyor! Yemekleri, sebzeleri, ekolojik gıdayı ve okumayı sevenlere kesin tavsiyemdir. Arife Tarif, Buğday Derneği’nin kurucularından Victor Ananias’ın tariflerinden ve sadece tariflerinden değil, gıda ve sofra öykülerinden oluşmuş bir kitap. Victor’un Falafel tarifini denerken, ekoloji hakkındaki çalışmalarını ve Victor’un sofrasında buluşanların ilham veren öykülerini okumak, eminin sizin de sofranızı ve gönlünüzü şenlendirecek. Kitabı buradan edinebilirsiniz.
Tohum Alma ve Saklama El Kitabı | Tracy M. Lord
Bahar ile birlikte, domates ve biber fideleri, çilek bitkileri ortaya çıktı, herkeste evinin balkonuna ya da bahçesine bu bitkileri ekme heyecanına kapıldı! Eğer siz de bahçede ya da saksıda kendi gıdanızı yetiştirmek istiyorsanız bu kitap size göre! Tohumlar nasıl elde edilir ve muhafaza edilir, hangi mevsimde hangi tohum ekilir, hangi tohum doğrudan toprağa ekilir, hangisi önce filizlendirilir… Tüm bu bilgiler bu küçük ama yoğun kitapta!
Kuşların Felsefesi | Philippe J. Dubois
Eğer kuşlara dair özel bir ilginiz varsa bunu nasıl anlarsınız söyleyeyim. Çok aceleniz varken aniden farklı bir kuş sesi duyarsınız ve durup bu sesin nereden, hangi ağaçtan, hangi kuştan geldiğini anlamaya çalışarak dakikalar harcarsınız. Toplantı sırasında pencereye bir kuş gelir, siz toplantıdan kopar kuşu izlemeye, ne yaptığını, ne aradığını anlamaya çalışırsınız. Kuşlarla ilgili bilgiler ilginizi çeker, kuşları izlemeyi seversiniz ve bir kuşu görebilmek için dakikalarca bir ağaca bakarak bekleyebilirsiniz. Kuşların Felsefesi, hem dünyayı kuşların gözünden görmeyi öğrenebileceğiniz hem de kuşların yaşam tarzından ilham alıp kendi içinize dönebileceğiniz bir kitap. Örneğin kuşlar göç eder, uçar gider, evlerini her göçte arkalarından bırakırlar. Siz neleri bırakamıyorsunuz? Nelerden göç edemiyorsunuz?
Doğanın Peşinde | ÇEKÜL Vakfı
Doğa, kentlerden ayrı, uzaklarda bir yer değil. Doğa her yerde! İstanbul gibi bir megakentte bile biyoçeşitliliğin hala korunduğu doğal alanlar var; hem de kentin göbeğinde! Çekül Vakfı’nın yayına hazırladığı bu kitap, İstanbul’un doğal alanlarını ve bu doğal alanlarda gözlemleyebileceğiniz canlıları anlatıyor. Eğer İstanbul’da yaşıyor ve işten güçten artan kısacık zamanlarda İstanbul’un parklarına ormanlarına gidiyorsanız, bu kitabı mutlaka okumalısınız! Kim bilir, belki de şimdiye dek 10 defa gittiğiniz bir ormanda, varlığından hiç haberdar olmadığınız canlıların yaşadığını bu kitap sayesinde fark eder ve bir dahaki gidişinizde bu canlıları gözlemleyebilirsiniz. Kitabı buradan edinebilirsiniz.
Toprak Ana Masalları | Nane & Jean-Luc Vezinet
Son kitap önerimiz hem çocuklar, hem de gençler ve yetişkinler için masallar. Bu masallarda gezegenimiz başrolde. Masalların kahramanı o. Dünyanın pek çok yerinden derlenen bu masallar, gezegenimizin bizim için ne çok imkan sağladığını, bizi nasıl koruduğunu ve yaşamamıza olanak verdiğini, onun değerini içeren mesajlar taşıyor. Amazonlar’dan Hindistan’a, kutuplardan Avustralya’ya pek çok coğrafyadan derlenen bu masallar, umarım herkese ilham olur.
Kapak Fotoğrafı: Annelies Geneyn