Tam Kapanma İçin Kitap Önerileri

Tam Kapanma İçin Kitap Önerileri

Yeni bir tam kapanma geldi çattı. Bayram sonuna kadar hemen hemen hepimiz evdeyiz. Kimimiz artık bu duruma antrenmanlı, kimimiz içinse hala tüm vaktini evde geçiriyor olmak oldukça iç karartıcı bir fikir. Fakat bu zamanı kıymetli kılmak adına yapılabilecek bir sürü şey var. Bunlardan biri de elbette okumak. Bugün sizler için düşündüğüm beş kitap önerisi ile karşınızda olacaktım. Ama hızımı alamadım ve üç ayrı kategoride beşer kitap önerisi hazırladım. Bir şeyler önerirken ‘’acaba beğenilecek mi?’’ diye uykuları kaçanlardanım. O yüzden umarım ince eleyip sık dokuduğum bu listeden memnun kalırsınız. Şimdiden keyifli okumalar dilerim. İşte tam kapanma için kitap önerileri listem…

Tam Kapanma İçin Şiir Kitabı Önerileri

Memleketimden İnsan Manzaraları – Nazım Hikmet Ran

memleketimden insan manzaraları Nazım Hikmet Ran

Kitap önerileri listemize Nazım Hikmet ile başlamak, oldukça tatmin edici olsa gerek. 1939 yılında yazmaya başladığı bu kitap, Nazım Hikmet poetikasının en yüksek halidir diyebiliriz. Şair; adı üzerinde, sizden benden bahsedilen bu kitabın yayınlandığını ne yazık ki göremedi. Fakat ne mutlu ki bizler gördük.

Göl Saatleri – Ahmet Haşim

göl saatleri Ahmet Haşim

Türk şiirinde sembolizmin öncüsü kabul edilen Haşim’in şiiri, adeta saf zevkin şiiridir. Belki de yazdıkları Türk şiirinde, kelimelerin ahenginin ve müzikalitesinin en iyi estetize edildiği dizelerdir. Şahsi önerim bu kitabı sesli okumanız olur. Böyle çok daha keyifli olacağını garanti edebilirim.

Kötülük Çiçekleri – Charles Baudelaire

Kötülük Çiçekleri Baudelaire

Modern şiir dediğimiz zaman her şey Baudelaire ile başlar. Kötülük Çiçekleri ise belki de akla gelen ilk eseridir. Aslına bakarsanız pek çokları için başucu kitabı olan bu eseri, biraz da acıdan keyif duyanlar için ekliyorum listeye. ‘’Kapanmada iyice düşeyim, bu hissin de dibine vurup tadını çıkarayım.’’ diyenler için harika bir seçim. Çünkü Baudelaire, ikonik bir şair olmanın yanı sıra iflah olmaz bir melankolik.

Erbain – İsmet Özel

 tam kapanma için kitap önerileri: Erbain İsmet Özel

Pek çok şiirsever için Türk şiirinin yaşayan en büyük şairidir İsmet Özel. Bana soracak olursanız Türk şiirinin ‘’son’’ büyük şairi. Şiiri ise bir şehrin uzak semtleri gibidir; üzgün, kara, ayaklanmaya hazır.

Cathay – Ezra Pound

 tam kapanma için kitap önerileri: cathay

Ezra Pound’un tabii ki en meşhur eseri Kantolar’dır. Fakat ben ilginç bir yolculuk olacağını düşünerek Cathay’ı önermeyi tercih ediyorum. Çünkü Ezra Pound, deli ile dahi arasında oldukça ilginç bir karakter. T. S. Eliot, Ernest Hemingway ve James Joyce gibi yazarları yetiştirmiş. Fakat aynı zamanda Mussolini’yi destekleyerek faşizme ilgi duymuş. Ezra Pound Cathay kitabını, hiç Çince bilmeden antik Çin şiirini kelime kelime çevirerek oluşturmuş. Aslında bir çeviri olan bu kitabı da Türkçeye Ülkü Tamer çevirmiş. Yani bu kitabı elinize aldığınızda bir Türk şairin çevirdiği, antik Çin şiirini çeviren bir Amerikan şairini okuyacaksınız.

Tam Kapanma İçin Roman Önerileri

Bir İdam Mahkumunun Son Günü – Victor Hugo

 tam kapanma için kitap önerileri: Bir İdam Mahkumunun Son Günü

Bir İdam Mahkumunun Son Günü, yazarın belki de en meşhur kitabı değil. Fakat tarihin seyri açısından oldukça önemli. Victor Hugo; 1829 yılında henüz 26 yaşındayken, ölüme mahkum edilen bir insanın son zamanlarını büyük bir ustalıkla anlattığı bu kitabıyla kamu vicdanını etkileyip idam cezasına karşı bir protesto hareketi başlatmayı amaçlamış ve başarılı da olmuş. Bugün dünyanın pek çok yerinde bu insan dışı ceza yöntemi yürürlükte değilse biraz da bu kitap sayesinde diyebiliriz.

Yabancı – Albert Camus

 tam kapanma için kitap önerileri: Yabancı

Kitap, Albert Camus’nün ilk ve en çok ses getiren eseridir. Romanda işlediği suç yerine işlemediği suçların mahkumu olan bir ‘’yabancının’’ hikayesi anlatılır. Yazar, bu kısa romanda anlam arayışının sürekliliğini, bilincin dış dünyadan kopuşunu ve topluma yönelik yabancılaşmayı çok çarpıcı bir şekilde ele alıyor.

Çingeneler – Osman Cemal Kaygılı

Osman Cemal Kaygılı Çingeneler kitabı

Çingeneler hakkında yazdığım daha önceki bir yazımda belge niteliğindeki bu kitaba atıfta bulunmuştum. Osman Cemal Kaygılı pek değeri bilinen bir yazar değil. Fakat Sait Faik Abasıyanık’ın kitap için sarf ettiği cümleler, kitabı anlatmak için oldukça yeterli olacaktır diye düşünüyorum; ‘’(…) Okudukça şaşırıyorum. Sayfaları çevirdikçe içim hüzün, sevinçle dolu, karmaşık bir aleme giriyor.’’

Görünür Karanlık – William Golding

 tam kapanma için kitap önerileri: görünür karanlık kitabı

Golding, Görünür Karanlık ile bizleri iyi ile kötü arasındaki süregelen mücadelenin, modern dünyada terörizmin, cinselliğin ve saflığın iç içe geçtiği bir evrene taşındığı başka bir boyuta götürüyor. Kitap boyunca insan doğasının karanlığı, türlü şekillerde önümüze seriliyor. Görünür Karanlık, pek çok açıdan İngiliz edebiyatının bir başyapıtı.

Anayurt Oteli – Yusuf Atılgan

 tam kapanma için kitap önerileri: anayurt oteli romanı

Yusuf Atılgan’ın ikinci romanı olan Anayurt Oteli, dönemin harika bir portresini sunuyor. Eser, Türk roman tarihinin belki de en önemli kitaplarından biri. 

Fikir Yazısı Önerileri

Devlet – Platon

 tam kapanma için kitap önerileri: devlet

Platon’un Devlet kitabı, Sokrates’in Savunması ve Diyaloglar ile beraber en önemli eserlerinden biridir. Devlet’in, felsefeye ilgi duyan herkesin okuması gereken en temel kitaplardan olduğunu söyleyebiliriz.

Aşkın Metafiziği – Arthur Schopenhauer

 tam kapanma için kitap önerileri: aşkın metafiziği

Bu kitapla beraber Alman düşünür; aşkın oluşumunu, insanlar içindeki yansımalarını ve işlevini özgün felsefi anlayışıyla ele alıyor.

İntihar – Emile Durkheim

 tam kapanma için kitap önerileri: İntihar Emile Durkheim

Durkheim, 20. yüzyılın en önemli toplumbilimcilerinden biridir. Bu kitabında; bireyselliğin içinde anlamaya alışık olduğumuz intihar eyleminin, aslında toplumsal etkenlere ne kadar bağlı olduğunu ortaya koyuyor.

Politik İdealler – Bertrand Russell

 tam kapanma için kitap önerileri: politik idealler

 

‘’Değerli olan her şey, ancak insandan çıkabilir. Siyasetin gerçek amacı; insanın doğal yaratıcılığına özgürlük vermek ve başkaldırdıkları her yerde mülkiyet, yetki ve geleneklerin öldürücü kuvvetini engellemektir.’’

İyinin ve Kötünün Ötesinde – Friedrich Nietzsche

 tam kapanma için kitap önerileri: iyi ve kötünün ötesinde

Ahlak kavramını en basit tabirle reddeder Nietzsche. İsmiyle müsemma kitabında, hiçbir olayın iyi ve kötü kontrastıyla açıklanamayacağını ileri sürer.