Sürdürülebilirlik Ekseninde Sivil Toplum Kuruluşları 2

Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2023

Sivil toplum kuruluşları; iklim değişikliği, doğal kaynakların tükenmesi, atık problemi, hızlı moda endüstrisinin yarattığı çevresel sorunlar gibi birçok konuda yenilikçi çözümler üretmek ve toplumsal dönüşüme yol açabilmek için sürdürülebilirlik çalışmaları gerçekleştiriyor. Sürdürülebilirlik çatısı altındaki dernek, vakıf ve kolektifleri daha yakından tanıdığımız serinin ikinci yazısıyla karşınızdayız.

Notion

Notion
Notion “İklim Krizi ve Moda” Söyleşisinden

 

Notion, sürdürülebilir moda alanında farkındalık yaratma gayesiyle bir araya gelmiş bir kolektif. Hızlı modanın yıkıcı çevresel etkilerine karşı moda endüstrisinin sürdürülebilir ve etik dönüşümü için yenilikçi çözümler geliştirmeyi amaçlıyor. Yanı sıra bireysel çeşitlilik, sürdürülebilir kalkınma ve toplumsal adalet başlıklarına da odaklanarak kavramsal tartışmalar ve etkileşimli atölyeler yürütüyor. 

notionin.com

Çöpüne Sahip Çık Vakfı

Çöpüne Sahip Çık Vakfı

2015 yılında kurulan vakıf, yere çöp atma konusunda toplumda davranış dönüşümü gerçekleştirmeyi ve çöpün azaltılmasını sağlamayı hedefliyor. Çöplerin doğru yere atılması ve geri dönüştürülmesi konusunda farkındalık yaratmak isteyen Çöpüne Sahip Çık Vakfı’nın paydaşları arasında belediyeler, kamu kurumları, STK’lar, eğitim ve medya kuruluşları yer alıyor. 

copunesahipcik.org

Ekolojik Dönüşüm Platformu

Ekolojik Dönüşüm Platformu
Dükkan, Feneryolu

Yaşam alanlarında ekolojik ve sürdürülebilir ürünler kullanmak isteyen ancak bunlara ulaşmak konusunda zorlanan kent sakinlerine nitelikli ürünler sağlayan bir oluşum, Ekolojik Dönüşüm Platformu. Aynı zamanda üreticiler arasında da bir ağ kuruyor. Son olarak Kadıköy Belediyesi iş birliğiyle Atıksız Yaşam Hareketi çerçevesinde ambalajsız ve zehirsiz ürünlerin sunulduğu Dükkan projesini hayata geçiren platform, ekolojik dönüşümü adım adım yerleştirmeyi hedefliyor. 

ekolojikdonusum.com

Yeşil Düşünce Derneği

Yeşil Düşünce Derneği

2009’da yeşil politikaların yaygınlaştırılması amacıyla kurulan dernek; sürdürülebilirlik ve ekoloji, iklim değişikliği ve enerji, demokrasi ve medya ile ekonomi başlıklarında çalışmalar yapıyor. Aktif bir şekilde çalışmalarını gerçekleştiren Yeşil Düşünce Derneği, birçok proje ve etkinliğe imza atmış durumda. Son olarak 13 Temmuz – 9 Ekim tarihleri arasında Yeşil Politika Okulu Çevrimiçi Eğitim Programı’nı yürütüyorlar.

yesildusunce.org

Doğa ve Sürdürülebilirlik Derneği

Doğa ve Sürdürülebilirlik Derneği

Doğa ve Sürdürülebilirlik Derneği, kısaca DOSDER; doğal kaynakları ve ekosistemi korumak, bunları sürdürülebilir bir şekilde yönetmek ve çevre kirliliğini önlemek hedefiyle 2018 yılında kurulmuş. Daha çok akademik çerçevede çalışmalar yürüten dernek; eğitim kurumlarında etkinlikler düzenliyor, Doğanın Sesi isimli hakemli bir dergi çıkarıyor ve dijital yayınlar gerçekleştiriyor.

dosder.org.tr