Çocukların Gelecek Mücadelesi: Fridays For Future

Güncelleme Tarihi: 28 Nisan 2021

Greta Thunberg’i mutlaka duymuşsunuzdur. Hani şu Amerika’ya yelkenli ile giden, Time dergisine kapak olan ve Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilen İsveçli kız. Greta aslında Asperger sendromuna sahip, yani otizmli. Bu hastalığın özelliklerden biri, kişinin bir konuya aşırı ilgili, hatta takıntılı olması. İşte Greta’yı dünyaya duyuran da aslında bu hastalığın bir sonucu. İklim değişikliği ile ilgilenen ve bu durumun getireceği sonuçların farkına varan Greta, bir gün okula gitmek yerine hazırladığı pankartla Stockholm Meclis Binası’nın önüne oturuyor ve bu eylem kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alıyor. Fridays for Future hareketi de bu eylemin yansımalarından bir tanesi.

Okul Grevi

Okul Grevi
Fotoğraf: Michael Campanella

Fridays for Future hareketinin dünyaya yayılması elbette bir günde olmadı. Greta, bir “İklim için okul grevi” geliştirdi ve cuma günleri rotasını değiştirerek meclis binası önüne gitti. Belki de ilk başlarda yalnızca ufak bir haber olarak verilen bu hareket, dünyanın farklı noktalarında karşılık buldu. Yaşları 8 ila 18 arasında değişen çocuklar, cuma günlerini iklim krizi için ayırdı. Karar mercileri doğa korumacılarını dinlemiyordu, fakat belki çocukları dinlerdi.

Öyle de oldu… 

Başta Greta olmak üzere birçok iklim aktivisti televizyonlara çıktı, yetkililerle görüştü, gelecekleri için hesap sordu ve devletleri aksiyon almaya zorladı. Üstelik bu yürekli gençler, halen mücadelelerinden hiç vazgeçmeden çabalamaya devam ediyor. 

Türkiye’de Fridays for Future

Türkiye’de Fridays for Future
Fotoğraf: Markus Spiske

Bu hareket, dünyanın 90 farklı ülkesinde binlerce çocuğu etkilediği gibi ülkemizde de büyük yankı uyandırdı. Türkiye’nin ilk iklim aktivistlerinden olan Atlas Sarrafoğlu, “Okul bekleyebilir ama iklim bekleyemez” diyor. Bilim insanlarının çalışmaları neticesinde yalnızca 12 senemiz olduğunu, bir şeyleri değiştirmezsek artık çok geç kalacağımızı söyleyen Atlas, etki yaratmak için çocukları greve, yöneticileri de Paris İklim Anlaşması’nı imzalamaya davet ediyor. 

Elbette Atlas bu yolda tek başına değil. İdil Ira, Rüya Bekmezci, Selin Gençalp, Zelal Canpolat, Nehir Ceren Uygun ve Selin Gören gibi birçok çocuk gezegenimiz ve geleceğimiz için mücadele ediyor. 

Fotoğraf: Markus Spiske

Biz de çocukların sesine kulak verelim ve bu yazıyı onların mesajıyla bitirelim.

– Ne istiyoruz?

+ İklim adaleti!

– Ne zaman istiyoruz?

+ ŞİMDİ!