Olamaz Siz Kardeşsiniz!

Güncelleme Tarihi: 23 Ağustos 2023

Çok havalı bir saat aldığınızı düşünün. Rolex olsun ya da IWC. Sonra biri geliyor ve size diyor ki: ‘’ Abi yalnız o saat bilmem ne marka saat ile aynı platformu kullanıyor. Seninkiler kayışı değiştiriyor akrep, yelkovanı farklı gerisi aynı.’’

Ne hissedersiniz?

Saat dünyasında bu olay belki olmuyordur ama otomotivde gayet oluyor. Babam bile gelip bana yeni Mercedes’ler Renault motorluymuş doğru mu? Diye sorabiliyor. Hayır. Olsa ne olur, olmasa ne olur! O ayrı ama otomobiller arası kardeşlik bağları gayet abartılı bir hal almış durumda. Sektör Dallas dizisi gibi. Kim kimin çocuğu belli değil.

Otomobilde Kardeşlik Ne Demek?

Kardeşlik meselesinin özüne dönelim istiyorum öncelikle. Otomobillerde kardeş ne demek? Temel olarak aynı platform ve aktarma organlarını kullanan farklı markalar şeklinde yorumlayabiliriz. Anlayacağınız otomobilinizin dış kabuğu farklı olsa da üzerine inşa edilen modüler platform, vites sistemleri ve motor aynı oluyor. VW grubunun 4 kardeşi gibi. VW Golf, Seat Leon, Skoda Octavia ve Audi A3. Bu saydığım 4 araç neredeyse aynı sistemlerin üzerinde yükseliyorlar. Her ne kadar kullanılan malzeme kalitesi, süspansiyonlar, müzik sistemleri vs farklılık gösterse de kendimizi kandırmayalım. Hepsi aynı evin çocuğu. Tabii biri endüstri meslek lisesine gitmiş diğeri kolejli. 

Zaten o yüzden kolejliler asla kullanmıyor iletişimde bu kardeşlik durumunu. 

 

Aman Faris bu durumu bilmeyen yok da diyebilirsiniz. Bunlar aynı evin çocukları örneklerim aslında. Peugeot ve Citroen, Hyundai ve KIA modelleri de hep aynı anne babadan çıkma. Bilmeyenler için Nissan ve Renault da ve hatta FIAT ile JEEP arasında da benzer durumlar mevcut. 

Peki Ya Kamyonet Kardeşliği?

Bir de aslında beklenmedik akrabalıklar insanın garibine gidiyor. Örneğin kamyonetlerde Mercedes X Serisi’nin Renault Alaskan ve Nissan Navara’nın aslında aynı araçlar olduğunu biliyor muydunuz?

Bunlar belirli sınıf arabalar bu kadar kardeşlik bağları oluversin dediğinizi duyar gibiyim. Bu platform kardeşliğinde adaletsiz bir örnekle devam etmek isterim. Örneğin VW; ‘’Halk arabası olarak anılmak istemiyorum. Ben de lüks olabilirim. Ben de Nişantaşı çocuğuyum’’ dediği zaman 2000’lerin başlarında Türkçede fayton anlamına gelen Phaeton model bir otomobil üretmişti. Adalardaki faytonların kaldırılması gibi bu Phaeton da çok iş yapamadı ve tarihin tozlu yapraklarının arasında kayboldu.  Adamcağızlar o kadar uğraşmış ki aynı platformdan Bentley Continental Flying Spur modeli üretildi. Şimdi ikinci el bir 2008 model VW Phaeton 250 bin TL civarında iken Bentley 2008 modeli 1 Milyon TL’ye yakın fiyata satılmakta.

 

Lüks Otomobil Kardeşlik Bağları Ne Durumda?

Lükse bulaşmışken ezeli rakipler Bentley ve Rolls Royce’e bir göz atmaya ne dersiniz. Geçen yazıda bahsettiğim Bentley Bentayga’ya Rolls-Royce CEO’sundan okkalı bir sataşma geldi. Rolls-Royce CEO’su Torsten Müller Bentayga için ‘’ Kamuflajlı bir Audi Q7’den farklı değil‘’ dedi. Çünkü bu kuzenlik ya da  kardeşlik adı her neyse lüksü de sarıyor. Çünkü Bentley Bentayga- Lamborghini Urus- Audi Q7 ve VW Tuareg aynı platformu kullanmaktalar. Bu arada tencere dibin kara şeklinde Rollse – Royce Cullinan’nın da bir çok ortak parçasını BMW X7 ile paylaştığını söylemek gerekmekte. 

Eskilerden bahsetmeye en sonda tekrar döneceğim. Ama günümüze gelelim. BMW ile Toyota’nın neredeyse aynı otomobili ürettiğini biliyor muydunuz? Buyrunuz spor otomobil kardeşlerini tanıyın. FIAT ve Mazda da aynı şekilde bir yap iki sat kuralını uyguluyorlr.

2020 Toyota Supra vs BMW Z4 2019 - YouTube
TOYOTA SUPRA – BMW Z4
MAZDA MX5 – FIAT 124 SPIDER

SUV Model Kardeşliği

PSA grubu Opel’i de satın alınca bu kardeşlerin geçit töreni SUV modellere de sıçramış oldu. DS7 Crossback, Peugeot 3008, Citroen C5 Aircross ve Opel Crossland X otomobillerinden birine sahipseniz bilin ki yetimhanede başka ailelere verilen kardeşler gibi çoğu özellikleri ortak. 

Her ne kadar birbirlerine benzemeseler de, onlar kardeşler!

Rozet Mühendisliği

Yazının burasına kadar dayandıysanız, hem size teşekkür ederim hem de içinizden bazılarının bunları biz de biliyoruz bakışı attığını görür gibiyim. O zaman ‘’ Yok artık ‘’ dedirtecek bir kaç bilgi ile yazıma son vereyim.

Biliyormusunuz Subaru’nun eski Station Impreza modelini zamanında Saab kendi logosunu koyup gayet de güzel satıyormuş.

Aynı şekilde sene 1993. O zamanlar SUV model çıkarmak isteyen Honda ne yapmış? Canım Land Rover Discovery modelini bir güzel Honda logosu ile piyasaya sürmekten imtina etmemiş.

Sözün özü; insan kendisine bir otomobil aldığı zaman, kendi kimliğini yansıtmasını istiyor. Ama eğer aldığın otomobil motorunu ondan şanzımanını bundan alıyor ise özgünlükten nasıl bahsedeceğiz? sorusu akıllardan çıkmıyor malesef. 

Küçüklüğümde en sevdiğim muhabbet ‘’Şu arabanın huyu böyledir’’muhabbetleriydi. Mercedes uzun yolda yola kapaklanır, Ford Focus en güzel yol tutandır, BMW virajları şöyle güzel alır ve devamı gelirdi bu muhabbetlerin. Ancak şu an tanıdığın bildiğin otomobillerin çoğu aynı malzemeleri kullandığı için huyunu suyunu bilen malesef ki yok. 

Daha özgün, günahı ile sevabı ile kendine has otomobiller kullanmak dileğiyle.