Sürdürülebilirlik Ekseninde Sivil Toplum Kuruluşları

Güncelleme Tarihi: 3 Ekim 2022

Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak amacıyla kurulan sivil toplum kuruluşları, sürdürülebilirlik konusuna dair çok sayıda çalışma gerçekleştiriyor. Tema Vakfı ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği gibi tanınmış kurumların yanı sıra sürdürülebilirlik çalışmalarının daha geniş kitlelere ulaşmasını hedefleyen birçok dernek, vakıf ve kolektif bulunuyor. Bu alanda etkin olarak görev almak isteyen gönüllülere kapısı açık olan kuruluşlar, proje ve etkinliklerle sürdürülebilir yaşam bilincini aşılıyorlar. Sürdürülebilirlik ekseninde öne çıkan dernek, vakıf ve kolektifleri derlediğimiz serinin ilk yazısıyla karşınızdayız.

Tema Vakfı

Fotoğraf / Tolga Ahmetler

 

Varoluş nedeni toprağa sahip çıkmak ve onu korumak olan Tema Vakfı, Türkiye’nin öncü sivil toplum kuruluşları arasında yer alıyor. Sürdürülebilir yaşam ilkesiyle otuz yıla yakın süredir çalışmalarını gerçekleştiren vakıf, ağaçlandırma, kırsal kalkınma, biyolojik çeşitliliği koruma ve çölleşmeyle mücadele projelerini yürütüyor. Çevre politikalarıyla ilgili karar vericileri yönlendiren girişimleri olan vakıf, uluslararası alanda da faaliyet gösteriyor. Tema Vakfı’nın, ülkemizde 700’den fazla noktada temsilciliği bulunuyor.

www.tema.org.tr

Sürdürülebilir Kalkınma Derneği

Fotoğraf / Polina Rytova

Türkiye’nin önde gelen birçok şirketinin üyesi olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Derneği, şirketlerin iş yapış süreçlerine etki etmeyi amaçlıyor. BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri çerçevesinde düşük karbon ekonomisine geçiş ve verimlilik, sürdürülebilir tarım ve gıdaya erişim, sürdürülebilir sanayi ve döngüsel ekonomi, sosyal içerme ve kapsayıcılık, sürdürülebilir finans ve risk yönetimi başlıklarına odaklanarak iş dünyasında farkındalık yaratmaya çalışıyorlar.

www.skdturkiye.org

Sürdürülebilir Yaşam Derneği

Fotoğraf / Luca Bravo

 

Sürdürülebilir Yaşam Derneği 2018’de sosyal bilimciler, akademisyenler ve proje yönetim uzmanları tarafından kuruluyor. Sınırlı kaynakların verimli kullanılabilmesi gayesiyle bilgiler üreterek, elde edilen birikimi yaşam pratiklerine dönüştürmeyi hedefliyor. Proje ve etkinliklerle bireylerdeki farkındalığı artırmaya çalışan dernek, şu aralar sürdürülebilir yaşama dair uluslararası bir karikatür sergisi için başvuru topluyor.

www.suyader.org.tr

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği

Ülkemizdeki yapı sektörünün sürdürülebilir ilkeler ışığında gelişmesine katkı sağlamak amacıyla kurulan dernek, 2007’den beri faaliyet gösteriyor. Sağlıklı yaşam alanları oluşturabilmenin yolu ekolojik duyarlılıkla hayata geçirilen yerleşim yerlerinden geçiyor. Bu hedefle yolan çıkan Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği, doğayla uyumlu yeşil binaların inşa edilmesi, sürdürülebilir kentsel dönüşüm ve enerji verimliliği alanlarında çalışmalar yapıyor.

www.cedbik.org

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği

Fotoğraf / Wahid Khene

Daha sürdürülebilir bir dünya inşa etme misyonuyla kurulan dernek, sürdürülebilirlikle ilgili yapılan çalışmaların yayılması için kurumlara video tanıtım hizmeti veriyor, projeler hazırlıyor ve ilham veren içerikler üretiyor. Farklı paydaşlarla iş birliğine giderek eğitim ve atölyeler düzenleyen Sürdürülebilirlik Adımları Derneği, farkındalığın artmasına katkı sağlıyor.

www.surdurulebilirlikadimlari.org