Paris Haute Couture’un Yeni Normali…

Tüm dünyayı saran pandemi nedeniyle dünya durma noktasına geldi, etkinlikler birbiri ardına iptal edildi. Dijitalleşmenin gücüyle birlikte başka dünyaların kapısını aralamaya, yapılmayanı yapmaya bu dönemde başladık diyebiliriz. 

Alışılagelmişin dışında, moda severlerin ve dünya markalarının iple çektiği moda haftaları da dijitalleşmeye ayak uydurdu. 2020-21 Sonbahar-Kış Paris Haute Couture Moda Haftası’nda dünya devi markalar koleksiyonlarını dijital defileler aracılığıyla sergiledi. Podyumlardan dijitale geçen moda şovları, hikayeleriyle adeta büyüledi.

Covid-19 döneminde tohumları atılan Haute Couture koleksiyonlarından ön plana çıkanları haydi gelin birlikte keşfedelim!

Chanel

Chanel.com ve sosyal medya hesaplarında canlı olarak gerçekleşen defile öncesinde, 31 Rue Cambon’da bulunan atölyesinden marka, özel bir teaser videosu yayınladı. 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=vL2u2UuUV7M&feature=emb_logo

Tüm ekip yeni normale uygun biçimde maskelerle son sürat çalışırken, “Acaba karşımıza ne çıkacak?” merakı tüm modaseverleri sardı…

Chanel’in moda şovunu tek kelimeyle ifade edecek olursak, “cesaret” diyebiliriz. Couture koleksiyonunda punk esintileri ön plandaydı. Saç modelleri, renkli tüvitlerin yanında inciler, tüyler 80’li yıllardan esintilerle sofistike bir hava sergiliyordu.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=byGgiKj1LRY&feature=emb_logo

Dior

Kreatif direktör Maria Grazia Chiuri’nin gizem ve sihirden aldığı ilhamla gerçekleştirdiği defile büyüleyici bir şova imza attı.

2. Dünya Savaşı sırasında Fransa’da sanatçılarla moda tasarımcılarının iş birliğiyle kurulan Théâtre de la Mode’da, oyuncak bebeklere bir sanat eseri olarak bakılarak kıyafetler dikilirmiş ve bu kıyafetlerle bebekler tüm dünyayı dolaşarak eserleri savaş dönemi olsa dahi sergilerlermiş.

İşçilik, işlemeler ve heykelsi görünüm birleşimi gerçekten etkileyici bir sonuç ortaya çıkarıyor. Fakat bazı çevrelerce -daha önce hayata geçirilen defileler ile karşılaştırılınca- kullanılan modellerin Yunan tanrıçaları ve efsanelerini refere edecek şekilde beyaza boyanması memnuniyetsizliğe yol açtı.

@dietprada yaptığı Instagram paylaşımında şovu eleştirirken, çeşitliliği savundu. Yunan heykellerini onurlandırmak için farklı ten renginden insanların seçilebileceğini, zira efsanevi Etiyopya anlatılarının MÖ 8. yüzyıldan kalma Yunan edebiyatının bir parçası olduğunu belirtti. Ayrıca başta Aşil’e benzetilen Etiyopyalı Kral Memnon olmak üzere, Yunan mitlerinde boy gösteren birçok figürün de siyahi olduğuna inanıldığını söyledi. 

https://www.youtube.com/watch?v=yxBFwqRbI8c

Balmain

Markanın yaratıcı kreatif direktörü Olivier Roustein, Balmain markasının 75. yaşı için Paris Seine Nehri’nde görkemli bir şov hazırladı. Fransız şarkıcı Yseult’un şarkılarıyla eşlik ettiği defilede 50 dansçı performansıyla büyüledi. Balmain’in yenilikçi duruşuna uygun bir şekilde dijital defilesini yayınladığı platform diğer markalara göre farklıydı. TikTok aracılığıyla yayınlanan dijital defile umut aradığımız bu dönemde özgürlüğü bir bot partisiyle hayata geçirdiği şovda sundu. 


Fotoğraf / Dominique Charriau Getty Images