Paris’in ‘’Sürdürülebilir’’ Moda Haftası

Paris’in “Sürdürülebilir” Moda Haftası

Moda endüstrisinde devrim yaratan defile kavramının doğuşu Paris’te olmuştu. Şimdi ise Paris, üretimin devamı için şart olan ‘’Sürdürülebilirliğe Geçiş’’ için inisiyatif alıyor. Moda haftalarının ‘’karbon ayak izinin azaltılması’’ ve moda endüstrisinin çevreye verdiği zararın en aza indirilmesi için tasarımcılardan tüketiciye kadar sektördeki herkes artık kendi rolünün farkında. Bu sebeple Paris Moda Haftası’nın İlkbahar/Yaz 2023 programında yer alan markaların sürdürülebilirliğe verdikleri destek bu sene de merakla bekleniyor.

Paris Moda Haftası Nasıl Doğdu?

Paris’in ‘’Sürdürülebilir’’ Moda Haftası

Fotoğraf: Elle Decor

Sürdürülebilirlik adına önemli adımların atıldığı Paris, aynı zamanda ilk defilelerin de yapıldığı yerdir. 1850 yılında Paris’te Charles Worth isimli bir terzi, kendi dükkanında ve o zamanlar yalnızca yakın çevresi için diktiği kıyafetleri canlı modeller üzerinde tanıtma fikrini ortaya attı. Bu fikre ‘’haute couture’’ kavramının doğuşu diyebiliriz. Özel dikim evlerinde ve tasarımcı atölyelerinde tasarımcılar moda etkinlikleri düzenlemeye başladılar. Aynı zamanda Worth, Confection et de la Couture pour Dames et Fillettes isimli ticaret derneğinin kurulmasına yardım etti ve Fransız moda endüstrisine büyük katkı sağlayarak Fransa’nın moda başkenti olmasını sağladı. Ekonomik açıdan da fayda sağlayan bu moda buluşmaları, zaman içinde oldukça önemli etkinliklere dönüşerek basının da dikkatini çekmeyi başardı. 

Küreselleşme ile birlikte New York moda endüstrisi Avrupa pazarlarında her zamankinden daha fazla etki yaratmaya başladı ve Paris’teki tasarımcılar sadık müşterilerini kaybetmemek için bu etkinliklere daha çok önem verdi. Ancak İkinci Dünya Savaşı’nda Fransa’nın Nazi işgali altında kalmasıyla birlikte Amerika Birleşik Devletleri’nde de bu tür defileler yapılmaya başlandı. 1943 yılında ise başlangıçta Press Week  (Basın Haftası) olarak isimlendirilen New York Moda Haftası doğmuş oldu. 

İlk Paris Moda Haftası ise 1973’te Fédération Française de la Couture’un kurulmasıyla gerçekleşti ve Battle of Versailles Fashion Show ile açıldı. Versay Sarayı’nı restore etmek için başlatılan bağış kampanyasında Fransa’yı Yves Saint Laurent, Dior, Pierre Cardin ve  Givenchy markaları temsil etti. Hem o gün hem de zamanla aralarındaki rekabet ile daha da görkemli organizasyonlara imza atan Paris ve New York moda haftaları arasındaki savaş başlamış oldu. 

Moda Haftalarının Sürdürülebilirliğe Destek Vermesi Neden Önemli?

Paris’in ‘’Sürdürülebilir’’ Moda Haftası

Fotoğraf: Francois Le Nguyen

Tekstil endüstrisi, dünyadaki toplam karbon ayak izinin %10’unu tek başına oluşturuyor. Bu oranın içerisinde %20 atık su, %10 sera gazı bulunması ve giysilerin geri dönüştürülmemesinin de etkisi ile her yıl 500 milyar dolarlık değer kaybı oluşuyor. Bu durum da doğal olarak iklim krizini etkiliyor. Bunun yanında her yıl düzenlenen moda haftaları için yapılan sayısız uçuş, tek kullanımlık sahnelerin kurulumu, geri dönüştürülmeyen çok sayıda tasarım gibi unsurlar göz önüne alındığında moda haftaları, yaklaşık olarak 241.000 ton CO2 salınımına sebep oluyor. 

Moda haftaları endüstri kültürünün çok önemli birer parçaları da olsa günümüzde oldukça sorumsuz etkinlikler haline geldiler. Covid-19 salgınıyla beraber tasarımcılar ve küresel markalar bu konuya daha duyarlı hale geldi ve sürdürülebilirlik adımları hızlanmaya başladı. Fransız Moda Federasyonu’nun da bu konuda aksiyon almasıyla Paris Moda Haftası sürdürülebilir moda haftaları için öncü oldu. 2022 yılının eylül ayında düzenlenecek defile için defilelerin ekonomik, çevresel, sosyal etkilerini ölçen araçlar geliştirme planları duyuruldu. Aynı zamanda etkinlikte Sürdürülebilir Moda Merkezi aracılığıyla sürdürülebilirliği desteklemek amacıyla ücretsiz eğitimler verilecek ve sürdürülebilir üretim yapan yerel markalar daha çok desteklenecek.

Moda haftası organizatörlerinin attığı adımlar çok önemli olmakla beraber birçok tasarımcı ve moda evinin gösteri formatlarında yaptıkları değişiklikler, dijitalleşmeler ve üretimde kullandıkları ham madde tercihleri de karbon ayak izi oranının düşürülmesinde önemli yer tutuyor. 

Paris Moda Haftası’ndaki Sürdürülebilir Markalar

Paris’in ‘’Sürdürülebilir’’ Moda Haftası

Fotoğraf: The Kindcraft

Bu sene 26 Eylül – 4 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan Paris Moda Haftası İlkbahar/Yaz 2023 programında yer alacak olan markalardan edindikleri misyon doğrultusunda daha sürdürülebilir şovlar ve koleksiyonlar bekleniyor.  

  • Bu sene moda haftasının dördüncü gününde yer alan Chloe markası, Sonbahar/Kış koleksiyonunu sunarken eriyen buzdağı görüntülerini, mavi ve yeşil manzaraları sahne şovuna dahil ederek ‘’iklim krizine’’ dikkat çekmişti. Aynı zamanda bu ilk karbon nötr podyum şovuydu. Bu sebeple ünlü markanın yeni koleksiyonu merakla bekleniyor.
  • ‘’Giyim Ekolojisi’’nin savunucularından olan Fransız tasarımcı Isabel Marant, ‘’Code of Ethics’’ ilkesiyle ürettiği zamansız, sürdürülebilir ve el yapımı tasarımları programda yine dördüncü günde yer alıyor.
  • Son koleksiyonunda deri çantalarını organik maddeyi parçalayan mantar olarak tanımlayabileceğimiz miselyumdan üreterek dikkat çeken Stella McCartney ise bu sene moda haftasının sekizinci gününde sahneye çıkacak. 
  • Her yıl yayınladığı raporlarla ve kullandığı ham madde tercihleri ile takdir toplayan Acne Studio‘nun tedarik zincirinde karbon ve diğer sera gazı emisyonlarını azaltma ve organik pamuk da dahil olmak üzere bazı çevre dostu malzemeler kullanma açıklamaları sonrası bu seneki koleksiyonu da merakla bekleniyor.

Moda sektörünün devamlılığının, sürdürülebilirliğin her alanında iş birliği içinde olunmadan mümkün olamayacağı açık. Sektördeki her aktörün bu durumun farkında olması ve bu doğrultuda hareket etmesi ise dünyamız için oldukça kritik bir öneme sahip. 

Referanslar

1234567 8

Kapak Fotoğrafı: Daily Times