Bagajı Kaybolan Yolcuların Hakları Nelerdir?

Bagajı Kaybolan Yolcuların Hakları Nelerdir?

Uçakla yolculuğunu keyifli şekilde tamamlayan ve iniş yapan yolcuları korkutan olası aksiliklerden biri valizin kaybolması ihtimalidir. Tatil veya iş seyahati için hazırlanan valizin ortada olmaması oldukça kötü bir senaryodur. İniş yaptığınızda hazırlıksız bir durumda kalırsınız ve tüm planlarınız sekteye uğrar. Peki, bagajı kaybolan yolcuların hakları nelerdir? Yazımızda bu soruyu yanıtladık ve başınıza böyle bir durum gelirse atabileceğiniz adımları açıkladık.

Bagaj Kaybolursa Neler Yapılmalıdır?

Bagajı Kaybolan Yolcuların Hakları Nelerdir?

Fotoğraf: Belinda Fewings

Havalimanında bagajınız kaybolduğunda iniş yaptığınız yer neresi olursa olsun öncelikle havalimanı güvenliği ile iletişime geçebilirsiniz. Sizi, terminalden çıkmadan kayıp ve bulunmuş eşya kısmına yönlendirirler. Burada Eşya Karışıklık Raporu (PIR) tutulur. Akabinde ilk 5 gün bagajınızın sorumluluğu Kayıp ve Buluntu Eşya Bürosu tarafında olur. Aynı zamanda mağduriyetinizi en aza indirmek için size acil kullanım için kit verilir. Bu kit içerisinde diş fırçası, tıraş seti gibi temel ihtiyaçlarınızı gidermeniz için gerekli eşyalar bulunur.

Valizi Kaybolan Yolcuların Yasal Hakları

Havalimanında valiziniz kaybolduğunda veya bagajınız size geç teslim edildiğinde birtakım yasal haklara sahip olursunuz. Bagajınızı geç teslim aldığınızda kayıp olan süre boyunca yaptığınız harcamaların tazminini talep edebilirsiniz. Bunun için bagajı aldığınız an itibarıyla 21 gün içinde yaptığınız harcamaların belgesi ile havayolu şirketine yazılı başvuru yapmalısınız. Bagajın bulunmaması durumunda da tazminat alma hakkınız vardır.

Bagaj Tazminatı Nedir? Nasıl Alınır?

Bagaj Kaybolursa Ne Yapılır?

Fotoğraf: Drew Taylor

Bagaj tazminatı, havayolu firmasına teslim ettiğiniz bagajınızın kaybolması veya size geç teslim edilmesi durumunda zararınızı karşılamak üzere ödenen ücrettir. Bagajınızı geç aldıysanız süreç içerisindeki harcamalarınızı belgeleriyle havayolu firmasına iletip bedelini alabilirsiniz. Tazminata hak kazanmak için valizinizin sadece kayıp veya geç bulunmuş olması gerekmez. Hasar görmüş bagajınız için de tazminat hakkı elde edersiniz. Kayıp bagaj durumunda ise yasal süreç başlatmalısınız. Seyahat sonlandıktan sonra iki yıl içerisinde dava açıp bagaj tazminatı alabilirsiniz. Yasal süreç başlatıp tazminat almak noktasında en önemli nokta ise bagaj etiketinizdir. Check-in sırasında size verilen bagaj etiketini kaybetmemiş olmanız gerekir ve bu etiket sayesinde valiziniz için tazminat talep edebilirsiniz.

Uçak yolculuklarında bagajda sadece giyim ve benzeri eşyalar taşınmalıdır. Değerli eşyalarınızı bagaja bırakmamalısınız. Bagaj tazminatı için değerli eşyalar hesaplamaya dahil edilmez. Yüksek ücretli giysilerinizin ödemesini almak için de faturaya ihtiyacınız olur.

Kayıp Valiz Nereye Bildirilmelidir?

Bagajınız kaybolduysa ilk olarak Kayıp ve Buluntu Eşya Bürosu’na gidip Eşya Karışıklık Raporu tutturmanız gerekir. 5 gün içerisinde bagajınız bulunmadıysa aksaklık bildirimini havayolu şirketinize yapmalısınız. Bagajınızın yine bulunamaması durumunda havayolu şirketi zararınızı tazmin etmelidir. Bu noktada da çözüme ulaşamazsanız yasal süreç başlatmanız gerekir.

Kayıp Valizden Kim Sorumludur?

Havayolu şirketine valizinizi teslim ettikten sonra yolculuk sonunda bagajınızın kaybolması şirketin sorumluluğundadır. Bundan dolayı tazminat hakkına da sahip olursunuz. Kayıp bagajın yanı sıra bagajın hasar alması, geç teslim edilmesi gibi durumlarda da yolcuya tazminat ödemesi yapılır. Maddi tazminatın yanı sıra yolcuların, mağduriyetleri dolayısıyla manevi tazminat davası açma imkanları bulunur. 

Kaç Saat İçinde Teslim Edilmeyen Bagaj İçin Tazminat Alınır?

Kaybolan bagaj geç bulunduğunda tazminat alma hakkı doğar. Bu süre ülkeye bağlı olarak değişebilir. Örneğin, ABD’de iç hatlar için 6 saat, dış hatlar için 12 saat içinde teslim edilmeyen bagajlara tazminat ödemesi yapılır. Türkiye’de bu sınır net çizilmese de Yargıtay’ın bu konuda emsal kararı vardır. 2021’de sonuçlanan ve emsal karar çıkan davada, bagajı 3 gün geç teslim edilen yolcuya hem maddi hem manevi tazminat ödenmesine karar verildi.

Kapak Fotoğrafı: Markus Winkler