Mezbahalara Son: Yapay Et ve Sürdürülebilirlik

Güncelleme Tarihi: 23 Ağustos 2023

Artan dünya nüfusuyla birlikte ortaya çıkması kaçınılmaz olan gıda yetersizliği ve güvenliği sorunları, ülkelerin ve bilim insanlarının odak noktalarından biri haline gelmiş durumda. Yapılan istatistikler sonucunda 2050 yılında nüfusu besleyebilmek için şu an ürettiğimiz et miktarının %70-100 arasında artırılması gerekiyor. 

Ancak bu artış sürdürülebilir görünmüyor, dolayısıyla alternatif bir yol aranıyordu. Bilim insanları bir süre önce maksimum fayda ve sürdürülebilirlik çerçevesinde “yapay et” üretmeyi başardı.

Yapay Etle Salgın Hastalıklara Karşı Önlem Alınabilir mi?

Yapay Etle Salgın Hastalıklara Karşı Önlem
Fotoğraf: Z.S. (Unsplash)

 

Laboratuvarda et üretilmesinin ana sebebi ileride yaşanacak açlığı önlemek olsa da vegan/vejeteryan bireylerin yeterince protein ve yağ almasını sağlamak da önemli bir konu başlığı. Diğer bir etken ise gıda kaynaklı hastalıkları azaltmak. Tarihteki salgınların yaklaşık %22’si et kaynaklı. Domuz gribi, kuş gribi gibi hastalıkların, hatta COVID-19 virüsünün bulaşma yolunun gıda ve hayvan kaynaklı olması, yapay et üretiminin önemini artırıyor.

Bu kapsamda Beyond Meat ve Impossible Foods şirketleri, yapay etlerini piyasaya sürdü. Üstelik, Amerika Birleşik Devletleri’nde ünlü hazır yemek zincirlerinde Impossible Foods şirketinin ürünleri denenmeye başlandı bile. İngiltere’de ise Gregg isimli bir unlu mamüller zinciri, 2020 yılının ilk aylarından itibaren vegan sosis satıyor.

Yapay Et
Fotoğraf: Daniel Costa

 

Et Üretiminin Geleceği Laboratuvarlarda

Yapay et üretiminde birkaç farklı yöntem kullanılmaktadır. Bunlardan en yaygın olarak kullanılan yöntemle in-vitro/yapay et elde edilir. In-vitro et, laboratuvar ortamında doku ve hücrelerden türetilen, kültürlenmiş bir yapay et çeşididir.

Laboratuvarda Et Üretimi
Fotoğraf: CDC (Unsplash)

 

Yapay et üretiminin geleceği parlak görünüyor. Değişen müşteri talepleri ve pazar fiyatları bu sektörün hızla gelişmesine katkı sağlıyor. Bununla birlikte sürdürülebilirlik, gıda kalitesi ve hayvan refahı eş zamanlı olarak iyileştiriliyor. İnsanların hayvan eti tüketimini azaltıp yeni protein kaynakları talepleri de bu şekilde karşılanabilir.

Kaynaklar: 

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-48045635

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1172098

https://www.gidabilgi.com/Makale/Detay/yapay-et-uretim-teknolojisi-ve-gelecegi-16cf24