Kombucha: Fermente İçecek

Kombucha: Fermente İçecek

Günümüzde sağlıklı yaşam trendleri, doğal beslenme ve bedenimize iyi bakma arayışı giderek daha fazla insanın odaklandığı konular haline geldi. Bu bağlamda, binlerce yıllık bir geçmişe sahip olan ve son yıllarda tekrar popülerlik kazanan kombucha, adını sıkça duyduğumuz fermente bir içecektir.

Kombucha, sadece bir içecek olarak değil aynı zamanda sağlık dostu özellikleriyle de öne çıkıyor. Kökenleri Çin’e dayanan bu mistik içecek, sağlığa olan olumlu etkileri ve karakteristik lezzeti ile dikkatleri çekiyor. Bu yazıda, kombuchanın kökenlerinden üretim sürecine, potansiyel faydalarından geleneksel yapımına kadar her yönüyle keşfe çıkarken, sağlıklı ve lezzetli bir dünyanın kapılarını aralayacağız.

Kombucha Nedir ve Nasıl Elde Edilir ?

Kombucha: Fermente İçecek
Fotoğraf: Unsplash | Tim-Oliver Metz

Uzak Doğu ve Kafkasya’da çok uzun zamandır tüketilen ve konuşulan Kombucha ya da Kombu Çayı, Batı’da son yıllarda popüler hale geldi. Peki, nedir bu kadar konuşulan ve özel olan bu içecek, gelin birlikte keşfedelim… 

SCOBY (Symbiotic Colony of Bacterias and Yeasts) adında jölemsi bir madde ile çayın, az miktarda şekerle belirli koşullar altında fermentasyonu ile hafif asitli, içimi kolay probiyotik bakterileri içeren bir içecek oluşuyor. Mayaların ve bakterilerin

simbiyotik ilişkisiyle “Elma şarabına” benzer bir tada sahip bu içecek, şekerli çay fermantasyonu sonucu üretiliyor. Alkol oranı binde 5 in altında ve “alkolsüz içecekler” sınıfında yer alıyor.

Kombucha Nasıl Üretilir?

  • Öncelikle kaynamış su içerisine siyah çayın eklenmesi ve demlenmesi gerekiyor.
  • Yaklaşık 5 dk demlenmenin sonucunda çay yapraklarından arındırılarak içerisine şeker ilavesi yapılıyor. Sonrasında çayın mayalanma sıcaklığına düşmesi için bekleniyor. 
  • Bir önceki fermantasyondan elde edilen Kombucha çayının bir kısmı mayalama amacıyla ekleniyor. Bunu yapmamızdaki amaç fermentasyon için uygun asitlik ortamının sağlamak ve Kombucha kültürünün daha çabuk adapte olmasıdır.
  • Sonrasında disk şeklinde gelişen Kombucha mantarı da bu karışıma eklenerek fermantasyon süreci başlatılıyor.
  • Ağzı hava alacak şekilde kapatılarak, ortalama olarak 10 gün fermantasyona bırakılıyor. Ve süzülerek içime hazır hale getiriliyor.

Çok uzun yıllar geleneksel yollarla üretilen Kombucha üzerine çalışmalar yapılmaya başladıktan sonra endüstriyel anlamda da üretilmeye başlandı. Son zamanlarda farklı markalar tarafından lavantalı, orman meyveli, vanilyalı gibi birçok çeşidinin üretildiğini görebiliyoruz. 

Tadı farklı, alışık olmadığımız bir lezzet ancak ona kesinlikle ikinci şansı vermeli ve içimini zevkli hale getirmelisiniz. Bize göre bu içecek içilmeye değer…

Kombucha’nın Yararları Nelerdir?

Kombucha: Fermente İçecek
Fotoğraf: Unsplash | Dannie Sorum

Kombucha çayına “Gençlik İksiri” diyorlar! Çok da haksız sayılmazlar…

Yapılan araştırmalara göre kombucha çayının birden fazla yararının olduğu tespit edilmiş. Bu harika çay; kronik yorgunluk, diyabet, romatizmal hastalıklar, kolesterol ve kan basıncının düzenlenmesini sağlıyor. Aynı zamanda kanser, bağışıklık ve sindirim sistemleriyle karaciğer fonksiyonlarını destekleme, gastrointestinal sistemin çalışmasını iyileştirme gibi destekleyici etkiler de Kombucha yararları arasında gösteriliyor. Bu etkilerden birkaçını gelin birlikte inceleyelim.

  • Kombucha’nın fenolik bileşik içeriği oldukça iyi. Bu nedenle serbest radikalleri etkisiz kılıcı etkisi mevcut. Antioksidan aktivitesinin yanı sıra organik asit içeriğiyle de patojen bakterilere karşı antibakteriyel etkiye sahip.
  • Fermente kombucha çayında tanenler azalıyor ve askorbik asit artıyor. Bu durum, demir absorbsiyonu ve sindirimin düzenlenmesi için yararlı oluyor. 
  • Kombucha B ve C vitaminleri açısından zengin bir içeriğe sahip ve bundan dolayı güçlü antioksidan özelliği gösteriyor. Doğal bir antioksidan olan C vitamini , demir absorbsiyonunu artırarak megaloblastik aneminin önlenmesinde etkili oluyor. 
  • Bu içecek, içerdiği B3 vitamini sayesinde kırışıklık oluşumunu engelleyici etki yaratarak yaşlanmayı geciktirici özelliğe sahip oluyor. Bu etkiyi de UVB ışınlarının neden olduğu serbest radikallere karşı antioksidan etki göstererek ve kollajen biyosentezini uyararak sağlıyor. 
  • Geleneksel üretilen Kombucha’nın hipokolesterolemik ve antioksidan aktiviteleri incelendiğinde LDL oksidasyonunu inhibe edici özellik gösterdiği böylece In vivo olarak da total kolesterol ve LDL-kolesterolünü azaltıcı özellikleri tespit ediliyor.

Ancak her türlü besinde olduğu gibi kombucha çayı tüketmeden önce de mutlaka doktorunuza danışmayı unutmayın.

Kapak Fotoğrafı: Unsplash | Katherine Sousa