Popüler kültürün komedi kavramı altında lanse ettiği yapımlar ilginizi çekmiyorsa bir de absürt komedi filmlerine şans vermeye ne dersiniz? Komedinin bile komedisinin yapılabileceğini gösteren, kimi zaman ofansif şakalarla en hassas yerlere dokunarak kahkahalar atmamızı sağlayan absürt komedi filmlerini sizin için derledik. Ancak listeye geçmeden hemen önce iki önemli uyarı yapmamızda fayda var. İlk olarak bu filmlerin bazıları, kimilerini rahatsız edecek derecede ofansif mizah içerebilir. İkinci olarak ise yine bu filmler, karın kaslarınızı saatlerce ağrıtacak derecede kahkahalara neden olabilir. Eğer bu iki tehlikeyi göze aldıysanız işte karşınızda en iyi absürt komedi filmleri…
The Dictator (2012) | IMDB: 6,4
Absürt komedi veya ofansif mizah dallarında Oscar verilseydi, İngiliz komedyen Sacha Baron Cohen’in muhtemelen bir Oscar koleksiyonu olurdu. 2006 yılında hem senaryosunu yazıp hem de başrolünde oynadığı Borat filmiyle tüm dünyaya adını duyuran Yahudi kökenli İngiliz yıldız, bu başarısından 6 yıl sonra The Dictator isimli bir film yayınladı. The Dictator filminde hayali bir Orta Doğu ülkesinin başındaki yine hayali fakat bir o kadar da tanıdık bir diktatörü canlandıran Cohen, hem batı ülkelerinin demokrasi anlayışlarına hem de Orta Doğu’nun akıl almaz toplumsal politikalarına oldukça güçlü bir eleştiri getiriyor. Ancak tüm bu eleştirileri takip etmek biraz zor. Çünkü filmin birçok sahnesi, geriye sarıp tekrar tekrar izlemek isteyeceğiniz kadar komik.
Idiocracy (2006) | IMDB: 6,5
Idiocracy, 2205 yılında geçiyor. Fakat bu gelecekteki dünyada ne uzaylı saldırısı, ne uçan arabalar, ne savaş sonrası yıkılmış bir dünya var. Bu absürt gelecekteki tek sorun herkesin çok aptal olması. Ve yanlışlıkla geleceğe giden orta zekalı insanlar, bir anda bu dünyanın dahileri oluyor. Yazar ve yönetmen koltuğunda Mike Judge’ın oturduğu film, yarattığı dünyaya ait detayları ve diyaloglarıyla keyifli bir vakit geçirmenizi sağlıyor.
Whatever Works (2009) | IMDB: 7,1
Woody Allen’ın dehası Larry David’in benzersiz mizahıyla birleşirse ne mi olur? Ortaya Whatever Works gibi eşsiz bir film çıkar! 2009 yapımı Whatever Works, ukalalığın sınırlarını zorlayan Boris (Larry David) karakteriyle saflık konusunda bir dünya markası olan Melody (Evan Rachel Wood) isimli genç kızın hikayelerini konu alıyor. İlk dakikalarından itibaren Larry David’in farklı mizah anlayışını ortaya koyan yapım, popüler kültürle ilgili sert eleştiriler de içeriyor.
Delicatessen (1991) | IMDB: 7,6
Bilinmeyen bir tarihte, bilinmeyen bir savaşın ortasında, oldukça tuhaf sakinleri olan bir apartmanda geçen bir hikaye Delicatessen. Bu tuhaf apartmana bir gün bir yabancı taşınır ve apartmanın altında yer alan şarküteride işe girer. Bu yabancı, şarküteri sahibinin kızına aşık olur ve onu baştan çıkarmaya çalışır. Fakat patronun yeni çalışanı için farklı planları vardır. Kara mizahın en iyi örneklerinden olan film, çekildiği dönemden bu yana baştan sona tüm işlenişiyle seyredenlerin takdirini toplamayı başarmış.
Le Placard (2001) | IMDB: 7.0
İngilizceye The Closet olarak çevrilen yapım, az kişinin bildiği filmler arasında yer alıyor. Daniel Auteuil ve Gérard Depardieu’nun başrollerini paylaştığı Fransız absürt komedi filmi, hayatı kötü giden bir adamın işten atılmamak için başvurduğu bir yalan ve sonrasında başına gelen ilginç olayları konu alıyor. İlk anlardan itibaren seyirciyi içine alan ve gülümseten yapım, son ana kadar bu özelliğini korumayı başarıyor.
Everything You Always Wanted to Know About Sex * But Were Afraid to Ask (1972) | IMDB: 6.7
Yönetmen koltuğunda Woody Allen’ın yer aldığı yapım, David Reuben’in aynı adlı romanından esinlenerek beyaz perdeye aktarılmış. Seks kavramına ve yaşantısına yedi farklı hikaye ile oldukça absürt açılardan bakan film, çekildiği zamana göre çığır açan bir komedi anlayışına sahip.
Adams Aebler (2005) | IMDB: 7.7
Hapisten yeni çıkan bir Neo-nazi ile bir papaz bir araya gelir. Üstelik bu buluşmada bir elma ağacı üzerinden başlarına gelen olaylar, ikisi tarafından farklı yorumlanır. Onları sınayan şeytan mı yoksa tanrı mı? İyilik ve kötülük kavramlarının işlendiği ve absürt olayların yaşandığı yapım, farklı festivallerden toplamda 20 ödül sahibi olmuş.
Arabesk (1989) | IMDB: 8.0
Çocukluktan itibaren birbirlerine aşık olan Müjde ve Şener, onların bir araya gelmemesi için her şeyi yapan kötü adam Kaya, yanlış anlaşılmalar, yalanlar ve akla gelmeyecek garip olaylar… Yeşilçam sinemasına absürt bir eleştiri olarak değerlendirilen filmin yazar koltuğunda Gani Müjde oturuyor. Şener Şen, Müjde Ar, Uğur Yücel ve Necati Bilgiç’in muhteşem oyunculukları ile taçlanan yapım, sinema tarihimizin en komik ve tuhaf yapımlarından biri.
Beetlejuice (1988) | IMDB: 7.5
Perili bir ev hikayesi ne kadar komik ve absürt olabilir? Bu sorusunun cevabını Tim Burton bize veriyor. Genç yaşlarında trafik kazası geçiren ve öldükten sonra yaşadıkları evde mahsur kalan çift, evin yeni sahiplerinden rahatsız olur. Onları kovmak için çeşitli yollara başvurur fakat başarılı olamaz. Bu noktada tam bir baş belası olan Beetlejuice’dan yardım almaya karar verirler ve işler çığrından çıkar.
Shaun of the Dead (2004) | IMDB: 7,9
İngiliz komedisi seviyorsanız Simon Pegg’i ve bu filmi seveceksiniz demektir. Hayattan pek bir beklentisi olmayan ve yakın zamanda kız arkadaşı tarafından terk edilen Shaun’un hayatı bir anda değişir. Çünkü yaşadığı kasabayı zombiler basmıştır ve herkesi kurtarabilecek tek kahraman odur. Dawn of the Dead filminin bir parodisi olan yapımda İngiliz komedyen Dylan Moran’ı da görmek mümkün.
Dogma (1999) | IMDB: 7,3
Oyuncu kadrosunda Ben Affleck ve Matt Damon’ı gördüğünüzde “Ben bu filmi nasıl izlememişim?” diyeceğiniz bir yapımla karşınızdayız. Bu sefer konumuz cennetten kovulan iki melek. Bu melekler New Jersey’e gidip cennete yeniden dönme planları yaparlar. Fakat buradaki amaç günahlarından arınıp yeniden melek olmak değil, cennetin bir arka kapısı olduğunu kanıtlayarak tanrının kusursuz olmadığını göstermektir. Elbette bu yolculuk çok kolay olmayacaktır. Seçilmiş bir kadın ve ona atanan yardımcılarla bu macera oldukça komik ve absürt bir şekil alacak.
The Invention Of Lying (2009) | IMDB: 6,3
Konu ofansif mizah ve absürt komedi filmleri olunca bu alandaki İngiliz hakimiyetinin hakkını vermek gerek. Tıpkı Sacha Baron Cohen gibi İngiliz ofansif mizahının en güçlü temsilcilerinden biri olan Ricky Gervais, daha çok stand up şovları ve dizileriyle tanınsa da oldukça eğlenceli filmlere de imza attı. 2009 yapımı Invention Of Lying, yalan söyleme kavramının mevcut olmadığı hayali bir dünyada geçiyor. Ancak kurulan bu dünyanın ütopik mi yoksa distopik mi olduğuna karar vermek biraz güç. Gervais tarafından hayat verilen Mark karakteri, bu hayali dünyada yalan söylemeyi icat ediyor ve bu icat, hem kendi hayatı hem de dünyanın geri kalanı için beklenmedik sonuçlar doğuruyor. Son dönemde After Life dizisiyle de tekrar popüler olan İngiliz komedyenin mizahından hoşlanıyorsanız Invention Of Lying’i mutlaka izlemelisiniz.
Relatos Salvajes (The Wild Tales) (2014) | IMDB: 8,1
Antolojilerden hoşlanıyorsanız bu türün bir de absürt komediyle harmanlanmış eserlerini denemelisiniz. İşte karşınızda bu örneğe tam anlamıyla uyan bir film: The Relatos Salvajes. Arjantin ve İspanya ortak yapımı olan film, The Wild Tales ismiyle de tanınıyor. Altı farklı hikayenin anlatıldığı yapımda şiddet veya intikam gibi farklı olgular incelense de tüm bu hikayelerin ortak noktaları; oldukça komik olmaları. Özellikle filmdeki son hikayede yer alan düğün sahnesi, komedi yapımları arasında unutulmayacak klasikler arasına şimdiden girdi bile.
Life of Brian (1979) | IMDB: 8,0
Bir din eleştirisi olan ve yayınlandığı zaman izleyicilerin tepkisine maruz kalan Life of Brian, yanlışlıkla mesih sanılan sıradan bir adamın hikayesini anlatıyor. Üç Bilge Adam, İsa’nın bulunduğu mağarayı karıştırır ve yanlış mağaraya girer. Burada Brian ile karşılaşırlar ve onu herkese mesih olarak tanıtırlar. Bu noktadan sonra Brian aslında öyle olmamasına rağmen tanrının elçisi olarak görülür ve bu durum birbirinden absürt olayları beraberinde getirir. Oldukça eski bir yapım olmasına karşın Life of Brian, birçokları için hala en iyi absürt komedi filmleri listesinin başında yer alır.
Le Diner de Cons (1998) | IMDB: 7,6
İngiliz, İspanyol ve Amerikan komedilerinin ardından listeyi bir Fransız klasiği ile sonlandıralım. Bir tiyatro oyunundan uyarlanan Le Diner De Cons, 1998 yapımı bir Fransız filmi. Büyük bir kısmı tek mekanda geçen yapımın yönetmenliği Francis Veber üstlenmiş. Thierry Lhermite ve Jacques Villeret’in başrollerini paylaştığı filmde bir grup arkadaş kendi aralarında en salak konuğu bulabilmek için iddiaya giriyor. Ancak bu kez buldukları “salak konuk” eğlenceli geçmesi planlanan geceyi beklentilerin ötesine taşıyor. 1998 yapımı Le Diner De Cons’un 2010 yılında çekilen ve Steve Carrell’ın başrolünde olduğu bir de Amerikan versiyonu bulunuyor.

Kapak Fotoğrafı: Jeshoots
Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me. https://accounts.binance.com/en/register-person?ref=P9L9FQKY
I am a website designer. Recently, I am designing a website template about gate.io. The boss’s requirements are very strange, which makes me very difficult. I have consulted many websites, and later I discovered your blog, which is the style I hope to need. thank you very much. Would you allow me to use your blog style as a reference? thank you!
I may need your help. I’ve been doing research on gate io recently, and I’ve tried a lot of different things. Later, I read your article, and I think your way of writing has given me some innovative ideas, thank you very much.
The point of view of your article has taught me a lot, and I already know how to improve the paper on gate.oi, thank you. https://www.gate.io/zh/signup/XwNAU
I may need your help. I tried many ways but couldn’t solve it, but after reading your article, I think you have a way to help me. I’m looking forward for your reply. Thanks.