Dikey Tarım Sofrada: Circle by Vertical

Dikey Tarım Sofrada: Circle by Vertical

Güncelleme Tarihi: 8 Ekim 2023

Ortak geleceğimiz için büyük önem taşıyan sürdürülebilir gıda alanında ilk kez “topraksız ve dikey tarım” uygulamasını 360 derece olarak hayata geçiren Vertical, Kadıköy Caddebostan’da açıldı. 

İş, cemiyet ve sanat dünyasından önemli isimlerin katıldığı açılış daveti; Elif Boyner’in ev sahipliğinde, Pernod Ricard Türkiye ve Bosch Ev Aletleri sponsorluğunda gerçekleştirildi. Etkinliğe Ümit-Cem Boyner, Ayşe Boyner, Bilgün Sazak Dereli, Ece Sükan, Gonca Vuslateri, Müge Boz-Caner Erdeniz, Tansa-Can Ekşioğlu, Önder Öztarhan, Aslı Pasinli, Levent Erden, Alihan Aloğlu, Rachel-Sami Kiresepi, Alp Ekşioğlu, Deniz Marşan, Ezgi Mola ve Ayşe Tolga gibi isimler katıldı.

Dikey Tarım Sofrada: Circle by Vertical

 

Sürdürülebilir lezzetlerin başrolde olduğu açılış gecesine, Pernod Ricard Türkiye’nin bar dünyasında sürdürülebilir bir gelecek oluşturmayı hedeflediğiThe Bar World of Tomorrow”* projesi ve markanın sıfır atık prensibiyle oluşturduğu “Original By Nature” projesi eşlik etti. Etkinlikte davetliler, Bosch Ev Aletleri’nin Vertical’daki Bosch Sürdürülebilir Yaşam Alanı’nda geri dönüştürülen lezzet ve bakım ürünlerini deneyimledi. Vertical tarafından Boyner iş birliğiyle gıda atıkları dönüştürülerek elde edilen hayvan mamaları da davetliler adına çeşitli barınaklara bağışlandı.

*Pernod Ricard Türkiye tarafından yaklaşık iki yıldır yürütülen The Bar World of Tomorrow projesi, bar dünyasında sürdürülebilir bir gelecek yaratmayı hedefliyor. Proje kapsamında çeşitli mekanlarda gerçekleştirilen eğitimler ve sürdürülebilirlik uygulamaları ile atık azaltımı ve karbon salımlarının düşürülmesi gibi sonuçlar amaçlanıyor.

Şehirde Sürdürülebilir Yaşam

Dikey Tarım Sofrada: Circle by Vertical
Ayşe Boyner, Elif Boyner

Etkinlik, konser, eğitim ve yeme-içme ile dolu yaşam alanı olarak faaliyet gösteren Vertical, Elif Boyner’in öncülüğünde “Şehirde de sürdürülebilir hayatlar mümkün” mottosuyla hizmet veriyor.

Minimum karbon ayak izi ve atık üretiminin yanı sıra üretildiği yerde tüketimin mümkün olduğu sürdürülebilir bir yaşam alanı oluşturmayı amaçlayarak hayata geçen Vertical, keyifli ve duyarlı bir buluşma noktası olmayı hedefliyor. 

Sürdürülebilir tarım çalışmaları içerisinde önemli bir yer tutan topraksız ve dikey tarım uygulamasını benimseyen Vertical, sürdürülebilir yaşamı şehir hayatının tam göbeğine taşımayı amaçlıyor.

Dikey Tarım ile %96 Daha Az Karbon Ayak İzi

Dikey Tarım Sofrada: Circle by Vertical

 

Dikey tarım, geleneksel tarım yöntemlerine göre %96 oranında daha düşük karbon salımına neden oluyor. Aynı zamanda bu tarım yöntemi 300 kat su tasarrufuna imkan tanıyor. Bu gerçeklerden ilham alarak yola çıkan Vertical, mutfağında dikey tarım mahsulü ürünlere yer veriyor. Üstelik Vertical’da misafirlere sunulan ürünler, yine mekanın bünyesindeki dikey tarım alanında yetiştiriliyor. Bu sayede üretildiği yerde tüketim ilkesi sağlanarak sıfır karbon ayak izi ve ve sıfır atık hedefine ulaşılıyor. Aynı zamanda Vertical’ın topraksız tarım uygulamaları, herhangi bir kimyasal madde içermeyen temiz mahsullerin misafirlerle buluşmasına olanak tanıyor.

Dünyada 360 derece sürdürülebilir ve dikey tarımın kullanıldığı ilk mekan olan Vertical’ın kurucusu Elif Boyner, çalışmalarını şöyle anlatıyor:

“Vertical’ın dünyada örneği yok. Tabii ki benzer güzel şeyler var ama Vertical, Türkiye’den dünyaya açılan 360 derece düşünülmüş ilk sürdürülebilirlik projesi olma özelliği taşıyor. Son yıllarda dünyada ve Türkiye’de örnekleri artan topraksız tarım metoduyla daha az su ve gübre kullanılarak yüksek verim ve kalitede ürün alınırken, dikey tarım uygulaması da enerji maliyetini yüzde 40 oranında azaltıyor. 

Pandemiyle beraber birçok şehirli, ‘Şehir sürdürülebilir değil, köye veya kasabaya taşınacağım.’ şeklinde romantik hayallerle şehri terk etmeye başladı. Sonra insanlar ya geri döndü ya da süpermarkete gitmeye devam ettiler, çünkü adaptasyonları zorlaştı. Bu noktada ‘Şehirler kötü değil, biz ne kadar güzelleştirirsek o kadar güzel olur’ düşüncesiyle Vertical projemizi hayata geçirmeye karar verdik. En önemli hedeflerimizden biri, atığı geri-ileri dönüştürmek değil, sıfır atığa doğru adım atmak. Bu hedefimizle tüm sektöre öncülük etmek istiyoruz. 

Bu projeyle dünyaya kazandıracaklarımızın yanı sıra yeme-içme sektörüne kazandıracaklarımız da bizim için çok kıymetli. Bundan sonraki hedefimiz yeme-içme sektörüyle kol kola çalışıp mutfaklara Vertical sertifikası vermek ve sektörü sürdürülebilirlik konusunda teşvik etmek.”

Yağmur Hasadı ve Kahve Posası

Dikey Tarım Sofrada: Circle by Vertical

 

İstanbul Caddebostan’da toplam 100 metrekarelik bir alana kurulan Vertical, dikey tarladaki üretimle Circle by Vertical isimli kendi restoranının yanı sıra içerisinde yer alan diğer işletmelere da fesleğen, semizotu, roka gibi yeşillikler temin ediyor. Ayrıca Vertical bünyesindeki tarım alanı içerisinde mantar üretimi yapılıyor ve restoranlarda mantar konseptli özel bir menü sunuluyor.

Vertical; mekanda kalan tüm gıda atıklarını özel kompost makinesi sayesinde değerlendiriyor. Boyner iş birliğiyle kompostları 24 saat içerisinde kedi ve köpek mamasına dönüştüren mekan, elde ettiği hayvan mamalarını çeşitli barınaklara bağışlıyor. 

Vertical’ın atık yönetimi bununla da sınırlı değil. Restoranda artan yeşillik saplarını gazpachoya, atık yağları sabun, kahve posası veya mantar gübresine, muz kabuklarını ise vegan bacon’a dönüştürmek için çalışmalar gerçekleştiren mekan, aynı zamanda birlikte çalıştığı tüm firmaların “sıfır plastik” taahhüdünde bulunmasını talep ediyor.

Bütünüyle yeşil enerjinin tercih edildiği Vertical’da yağmur suyu hasadı uygulaması da gerçekleştiriliyor. Hasat edilen su, bahçe ve tuvalet temizliğinde kullanılıyor ve böylece önemli bir oranda su tasarrufu sağlanmış oluyor.

Vertical bünyesinde İtalyan pizzacı Nappo, vegan fastfood Jupz, Markus to Go, Ken Sushi ve her güne farklı bir konsept sunan Elektrolux Proffesional pop-up mutfağı yer alırken mekan, aynı zamanda konuklarına ilham verici ve dopdolu programlar da sunuyor.