Aşırı Sıcak Havalarda Evcil Hayvanlar İçin Ne Yapılmalı?

Aşırı Sıcak Havalarda Evcil Hayvanlar İçin Ne Yapılmalı?

Geçtiğimiz günlerde tarihteki en sıcak zamanlarını yaşayan Türkiye, henüz yaz aylarını geride bırakmamışken uzmanlar tarafından önümüzdeki günler için de sıcak hava dalgası konusunda yeniden uyarılıyor. Yaşadığımız yerkürede oluşan ekolojik dengesizlikler ve bu dengesizliklerin doğurduğu tehlikeler iklim krizini oluşturuyor. İklim krizinden etkilenen tek canlı ise bizler değiliz. Aşırı sıcak havalardan pek çok canlı türü gibi ev hayvanları da olumsuz etkileniyor. Peki, aşırı sıcak havalarda evcil hayvanlar için neler yapabiliriz? Kediler, köpekler, balıklar veya kuşlar için ne gibi önlemler alınmalı?

Balık 

Aşırı Sıcak Havalarda Evcil Hayvanlar İçin Ne Yapılmalı?
Fotoğraf: Pxhere

Balıklar, endotermik hayvan kategorisine giren canlılar arasındadır. Tüm omurgasızlar, sürüngenler, balıklar ve amfibiler bu kategoriye dahildir. Endotermik bir canlı, ilgili miktarda ısı üretebilir ve iç sıcaklığına uygun yaşayabilir. Enerji almak için güneşe çıkmak veya ihtiyaca göre metabolizma hızını düşürmek için gölgede kalmak gibi… 

Evcil balıklarda ise durum bizim sorumluluğumuzdadır. Bir sıcak hava dalgasında akvaryumlarındaki suyun değişikliğinde savunmasız kalırlar. Aşırı sıcaklar, akvaryum balıklarına fiziksel zarar verir. Metabolizma hızlarını artırırken daha fazla oksijene ihtiyaç duyarlar. 

  • Resmi araştırmalar bu durumlarda, akvaryumların derecelerinin 20 ℃ ile 25℃ arasında tutulması gerektiğini belirtir. 
  • Su sıcaklığını düzenli olarak kontrol etmek için akvaryumlara dair üretilen sıcaklık ölçüm cihazlarından edinebilirsiniz. 
  • Ek olarak tavsiyemiz, akvaryumunuzun direkt güneş ışığı alan bir yerde olmaması yönünde. 

Kuş 

Aşırı Sıcak Havalarda Evcil Hayvanlar İçin Ne Yapılmalı?
Fotoğraf: Pxhere

İklim değişikliğinin en çarpıcı etkilerinden olan sıcaklık artışı sebebiyle çevre koşulları gitgide değişiyor. Değişen koşullar hayvanların evrimine ve vücutlarında bazı değişikliklere sebep oluyor. Kuşlar, bu güçlü değişikliklere özellikle maruz kalan canlılardan. Yapılan araştırmalar sonucu 1871 yılından bu yana, Avustralya papağanının çeşitli türlerinin gaga boyutlarında %4 ila %10 bir büyüme gözüktü. Bu büyümenin doğrudan her yıl yaz sıcaklarıyla ilişkili olduğu da saptandı. 

Vahşi kuşlarda fark edilen bu etkiler evcil hayvanlarda ise şöyle: 

  • Isı stresinin etkisiyle evcil bir kuşun diğer kuşun tüylerini yolması, onu gagalaması gibi anormal tepkiler gözlemlenebiliyor. 
  • Sıcaklığın arttığı bu zamanlarda evcil hayvanınızın kafesinin temiz olduğu, su ve besin ile dolu olduğunu düzenli olarak kontrol etmenizi öneriyoruz. 
  • Ufak bir kuş banyosu da onların en keyif alacağı ve iyi hissedeceği yöntemlerden bir diğeri.  
  • Yine, bu ısı stresinin fazla olduğu dönemlerde kafesi, gölge bir alanda temin etmek onlar için daha güvenilir olacaktır. 

Köpek

Aşırı Sıcak Havalarda Evcil Hayvanlar İçin Ne Yapılmalı?
Fotoğraf: Pxhere

Bizim hissiyatlarımızı bir insandan daha çabuk anlayan ve bizi koşulsuz seven dostlarımız için sıcak havalar büyük tehlike. Özellikle bu dostlarımız; yaşlı, kilolu, kalın katlı, kısa burun ve düz yüzlere sahipse… Burun ve yüzlerindeki bu durum onların hava akışını kısıtlar ve soğumalarını zora sokar. 

İklim değişikliğindeki bu ısı stresi, köpek hipetermisine neden olabilir. Bu durum da köpeğin vücudunun tehlikeli derecede ısınması anlamına gelir. 

  • Aşırı sıcak havalarda köpeğinizi yalnız bırakmamaya çalışmanız öneriliyor.
  • Ona dinleneceği serin bir alan, su dolu bir havuz veya bir fıskiyenin hemen dibini ayarlayabilirsiniz. Köpekler, havuzlara ve suya bayılırlar. 
  • Bu sıcak günlerde yürüyüşe çıkarmaktan kaçınmamanız gerekli. Çünkü bu durum, onlarda başka sağlık sorunlarına sebep olabilir. Yanınızda soğuk bir su ve kapla yürüyüşünüzü tamamlayabilirsiniz. 
  • Ayrıca köpeğinizin kulak ucu ve burun gibi açıkta kalan pembe derisine az miktarda güneş kremi sürebilirsiniz. 

Kedi 

Aşırı Sıcak Havalarda Evcil Hayvanlar İçin Ne Yapılmalı?
Fotoğraf: Pxhere

Kediler de diğer evcil hayvanlar gibi iklim değişikliğinden etkilenen canlılar arasında. Sıcak havalarda kediler için ağır nefes alma, salya akıtma ve hızlı nabız atışı gibi semptomların ortaya çıkması söz konusu. Kedinizde bu durumu gözlemlediğinizde hemen veterinere gitmeniz gerekir. 

Ayrıca iklim değişikliğine bağlı olarak aşırı sıcaklarda kediler; kene, pire ve kalp kurdu gibi hastalıklara da yakalanabilirler. 

  • Günün en sıcak saatlerinde kedinizi evin serin bölgelerinde tutmaya çalışın. 
  • Kendisinin bulunduğu bölgenin gölge bir alan olduğundan ve etrafında bolca su ihtiyacını giderebileceğinden emin olun. 
  • Bulunduğu odayı düzenli olarak havalandırıp ona yardımcı olabilirsiniz. 
  • Eğer kediniz beyazsa kulak uçlarına ve burnuna evcil hayvanlar için güneş kremi sürebilirsiniz. 

İnsanoğlunun yerküredeki karbon ayak izini azaltması tüm canlılar için önemli. Adım attığımız her yeri onlarla paylaşırken evimizi paylaştığımız dostlarımızı güvende hissettirmek bizim elimizde. 

Kapak Fotoğrafı: Unsplash | Vitaliy Zalishchyker