Yurt Dışında Eğitim İmkanları

Yurt Dışında Eğitim İmkanları

Yurt dışında eğitim almak çoğu Türk gencinin hayalidir. Ancak ne yazık ki her geçen gün gerçekleşme ihtimali düşen bir hayal. Paramızın değer kaybı nedeniyle yurt dışında eğitim imkanları çok kısıtlandı. Yine de bu maddi külfeti karşılayabilecek durumdaysanız bu yazıda size yurt dışında eğitim almak hakkında ipuçları vereceğiz.

Altın Kurallar

Öncelikle gideceğiniz ülkeyi ve okulu özenle seçmeniz gerekiyor. Okumak istediğiniz bölümle birlikte dikkat etmeniz gereken bir dizi kriter var. Gideceğiniz ülkenin dilini bilmeniz büyük bir artı olacaktır. O dili bildiğinizi ispat etmeniz için o ülkenin ve okulun kabul ettiği dil sınavlarından birine girmeniz gerek. Eğer gideceğiniz ülkenin dilini bilmiyorsanız, İngilizceyi kabul edip etmediklerini araştırın. İngilizce için de sizden TOEFL ve IELTS gibi yeterlilik sınavları isteyeceklerdir. Yurt dışında eğitim sistemi bizdekinden oldukça farklı olabiliyor. Bu yüzden gideceğiniz üniversiteyi ve bölümü iyi araştırmanız önemli. Derslere ve müfredata bakmanız faydalı olacaktır.

Gideceğiniz ülkenin demografik yapısını, coğrafyasını ve kültürel öğelerini araştırmanızda da fayda var. Uzun bir süre yaşayacak olduğunuz yer hakkında ön bilgi edinmeniz işinizi kolaylaştıracaktır. Uyum sorunu yaşamamak adına Türkiye’ye benzer kültürel yapısı bulunan yerleri seçebilirsiniz. Ya da farklı kültürlerle kaynaşmayı seviyorsanız ona Türkiye’den tamamen farklı bir yeri tercih edebilirsiniz. Önemli olan şey size uygun olan seçimi yapmanız. Bunların dışında, gideceğiniz ülkede yabancı uyruklu öğrencilere çalışma izni verilip verilmediğini kontrol etmeniz de çok önemli. Zira okurken part-time çalışarak geçiminizi kolaylaştırabilirsiniz. Ayrıca eğitimden sonra ülkede kalmak istiyorsanız, gideceğiniz ülkenin göçmenlik politikalarını da araştırmanızda yarar var.

Başvuru süreçleri ülkeye ve okula göre değişmekle birlikte, süreci en az bir yıl önceden başlatmanız önerilir. Kesin başvuru tarihlerini öğrenmek için gideceğiniz okulun web sitesine göz atın. Orada bilgi yoksa e-posta yoluyla iletişime geçin ve tarihi mutlaka öğrenin. Unutmayın, eğer geç kalırsanız en az bir dönem kaçırmış olursunuz.

Yurt dışında eğitim alırken finansal açıdan rahat edebilmenin bir yolu da burs almaktır. Burs veren kurum ve kuruluşlara başvuru yapmanız işinize yarayacaktır. Özel şirketler, yardım kuruluşları, dernekler gibi yerlerin sağladığı burslardan yararlanarak masraflarınızı daha kolay karşılayabilirsiniz.

Tüm bu süreçte işinizi kolaylaştırmak için bu konuda hizmet veren bir danışmanlık firmasına başvurabilirsiniz. Vize, okulla iletişim, denklik vb. aklınıza gelebilecek her konuda ihtiyaç duyacağınız tüm bilgileri size sağlayacaklardır. Ancak süreci tamamen tek başınıza devam ettirmeniz de mümkün. Bazı fırsatçı firmalar danışmana kesinlikle ihtiyacınız olduğunu söyleyebiliyor. Bu para tuzaklarına düşmezseniz cebinizde kalan parayı gideceğiniz ülkede harcayabilirsiniz.

Dil Okulları

yurt dışında eğitim imkanları

Fotoğraf: Monstera

Yurt dışında eğitim tecrübesi yaşamak için seçeneklerden biri de dil okuludur. Dil okulu, bir ülkede belirli bir süre yaşamak için gereken vizeyi alabilmek adına çok verimli bir yöntemdir. Fakat dil okulu için yurt dışına giderken burs bulma şansınız biraz daha düşüktür. Bu yüzden giderlerinizi kendiniz karşılayabilmelisiniz. Gideceğiniz ülkede dil öğrencilerine çalışma izni verilip verilmediği yine hayati önem taşıyor. Eğer şartları kendinize uydurabilirseniz dil okulu, yurt dışında eğitim imkanları arasında en cazip olanlarından biri. Tek sorumluluğunuz dil derslerinde başarı göstermeniz. Bu da size o ülkeyi daha fazla tanıyabilmek ve daha uzun süre çalışıp para kazanabilmek için daha fazla zaman kalması anlamına geliyor. Ayrıca gitmek istediğiniz üniversiteden kabul alamazsanız dil okulu bir alternatif olabilir. Dolayısıyla dil okulu ihtimalinin de aklınızın bir kenarında durmasında fayda var.

Kapak Fotoğrafı: Pavel Danilyuk