Yağmur Suyu Hasadı Nedi̇r?

Yağmur Suyu Hasadı Nedir?


Dünya Doğal Kaynaklar Enstitüsü’nün 2019 tarihli raporuna göre dünyadaki nüfusun dörtte biri su sorunu yaşamaya başladı. Hal böyleyken de su kaynakları konusunda sahip olduğumuz tüm imkanları olabildiğince etkili kullanmamız gerekiyor. Yağmur suyu hasadı yöntemi de tam olarak bu noktada devreye giriyor. 

Yağmur Suyu Hasadı Nedir?

Yağmur Suyu Hasadı Nedi̇r?

Fotoğraf: Sandid l Pixabay 

Çeşitli teknolojik yöntemlerle yağmur suyunu toplama, saklama ve arındırarak yeniden kullanıma sunma sürecine yağmur suyu hasadı deniyor. Bu süreçte kullandığımız yağmur suyu hasadı sistemleri sayesinde dünyanın en büyük su kaynaklarından biri olan yağmur suyu, serbestçe akmaya bırakılmıyor. Bunun yerine su, kontrollü bir biçimde depolanıyor ve yeniden kullanılmak üzere saklanıyor. Özellikle tarım, hayvancılık ve sulama gibi alanlarda kullanılan yağmur suyu, dünyadaki mevcut su kaynaklarının tüketilmesi konusunda önemli bir yavaşlama sağlıyor. 

Yağmur Suyu Nerelerde Kullanılır?

Yağmur Suyu Hasadı Nedi̇r?

Fotoğraf: Anna King

Yağmur suyu hasadı, hem makro hem de mikro düzeyde birçok farklı alanda kullanılabiliyor. Dünyanın çeşitli kurak bölgelerinde büyük çaptaki endüstriler ve tarım faaliyetleri yağmur suyu hasadından faydalanıyor. Bunun yanı sıra yağmur suyu toplama, evsel kullanım için de oldukça işlevsel. Bahçe sulama, çamaşır yıkama veya tuvalet kullanımı gibi alanların tümünde yağmur suyu hasadından faydalanabilirsiniz.   

Dünyanın dört köşesinden yağmur suyu hasadı örnekleri, bu yöntemin ne denli faydalı olduğunu daha da gözler önüne seriyor:

  • Kenya’da evlerin çatılarına kurulan yağmur suyu biriktirme düzenekleri sayesinde ülke çapında tuvaletlerin, çamaşır makinelerinin ve toprak sulama sistemlerinin ihtiyaç duyduğu su yağmurdan sağlanıyor.
  • Almanya’nın Frankfurt Havaalanı, her yıl 1 milyon metreküpe yakın yağmur suyu toplayarak bu suyu havaalanı bitki örtüsünü sulamak ve genel temizlik için kullanıyor.
  • Antalya’daki Mustafa Uysal Parkı, sulama için ihtiyaç duyduğu yıllık su miktarının %20’sini yağmur suyu hasadı sayesinde karşılıyor.

Bu örneklerin yanı sıra Meksika, Tayland, Çin, Arjantin gibi ülkeler ve Amerika Birleşik Devletleri’nin bazı eyaletlerinde de yağmur suyu hasadı oldukça popüler bir hale geldi. 

Yağmur Suyu Hasadı Nasıl Yapılır? Yağmur Suyu Nasıl Toplanır?

Yağmur Suyu Hasadı Nedi̇r?

Fotoğraf: TEMA Vakfı

  • Ev tipi yağmur suyu hasadı uygulamalarında genellikle çatılar, kimi durumlarda ise bahçeler kullanılıyor.
  • Öncelikle yağmur suyunun akış yönü belirlenip bu akışı kontrol altına alacak bir oluk veya boru sistemi hazırlanıyor.
  • Oluk sisteminin ucuna biriktirme işlemi için bir depolama mekanizması kuruluyor.
  • Arıtma işleminin gerçekleşmesi için olukların bitiş noktasına depo önü filtreleri yerleştiriliyor.
  • Depoda birikmiş olan sular basınçlı sistemler veya su motorlarıyla tahliye ediliyor ve kullanım alanlarına aktarılıyor.

Yağmur Suyu Hasadının Faydaları Nelerdir? 

Yağmur Suyu Hasadı Nedi̇r?

Fotoğraf: Vlad Chean

Öncelikle yağmur suyu hasadının ilk faydası, sürdürülebilir bir sisteme sahip olduğu için dünyanın doğal kaynaklarına sahip çıkması. Bunun yanı sıra bu düzeneğin maddi ve pratik faydaları da var. Mesela yağmur suyu hasadı;

  • Daha hesaplı,
  • Su kıtlığı çeken ülkelerin su ithalatı yapmasını önleyebilecek,
  • Sulama için kullanılan suyun kalitesini artıran,
  • Tarımcılığın filtrasyon sorununa çözüm üreten,
  • Kurulduğu yerlerde su ayak izini büyük ölçüde azaltan
  • Kurulumu ve kullanımı oldukça kolay bir su kaynağı alternatifi olarak ortaya çıkıyor.

Şaşırtıcı olmayan bir biçimde yağmur suyu hasadı aslında yeni bir uygulama değil, hatta atalarımızdan kalan önemli miraslardan bir tanesi olarak bile değerlendirilebilir. Tarihi Neolitik Çağ’a kadar uzanan bu tasarruf yönteminin günümüzde yeniden bu denli önemli hale gelmesi ise hem ironik hem de çarpıcı. Kim bilir, belki de doğal kaynakların tüketimi konusunda örnek almamız gereken adres, geçmişimizde apaçık duruyor olabilir.

Kapak Fotoğrafı: Wikimedia Commons