WWF-Türkiye ve Garanti BBVA İş Birliğiyle Türkiye'nin Canı Yanmasın Destek Programı

WWF-Türkiye ve Garanti BBVA İş Birliğiyle Türkiye’nin Canı Yanmasın

Güncelleme Tarihi: 17 Ocak 2023

İklim kriziyle mücadele ve sürdürülebilir bir dünya için çalışmalarıyla öne çıkan Garanti BBVA, WWF-Türkiye’nin orman yangınlarını engellemek için başlattığı Türkiye’nin Canı Yanmasın Programı’nın destekçisi oldu. Yerel sivil toplum tarafından geliştirilecek projeler için finansal ve teknik destek sağlamayı amaçlayan Türkiye’nin Canı Yanmasın Programı’na, uygunluk kriterlerini sağlayan yerel dernek, vakıf, kooperatif ve köy muhtarlıkları gibi tüzel kişilikler katılabilecek. 

Türkiye’deki Orman Yangınları

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan resmi verilere göre Türkiye’de her yıl ortalama 2-3 bin arasında orman yangını çıkıyor. Bu yangınlarda 7-8 bin hektarlık alan zarar görüyor. Geride bıraktığımız acı dolu yaz aylarında ise yalnızca 28 Temmuz-12 Ağustos tarihleri arasında 54 ilde 250’den fazla orman yangını çıktı. 

İklim değişikliğinin etkilerinin de görüldüğü orman yangınlarında 150 bin hektarlık alan zarar görürken milyarlarca TL civarında maddi kayıp olduğu tahmin ediliyor. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre önceki senelere benzer bir şekilde 2022 yılının da kurak ve sıcak geçmesi bekleniyor. 

Türkiye’deki orman yangınlarına karşı alınması gereken acil önlemler çerçevesinde WWF-Türkiye tarafından başlatılan Türkiye’nin Canı Yanmasın Programı; 2012, 2014,2017 ve 2019 yılları olmak üzere dört uygulama döneminde başarıyla tamamlandı. Garanti BBVA’nın desteğiyle yürütülen çalışmalarda yerel oluşumların yangınları önleyici ve aynı zamanda yangın öncesi, sırasında ve sonrasında yapılacak olan iyileştirme çalışmaları yer alacak. 

Katılımcılara 50.000 ile 500.000 TL Arasında Destek!

Programa başvuru yapacak projeler; yangın öncesi süreçte önleyici çalışmalar ve hazırlıklar, yangın sırasında söndürme çalışmalarına ve afet yönetimine etkin katılım ve yangın sonrası doğal/ekolojik kayıpların restorasyonu ve sosyoekonomik kayıpların iyileştirilmesi olmak üzere üç ana başlık altında toplanıyor. 

Türkiye’nin orman yangınlarına maruz kalan her bölgesinden başvuru yapılabilen program çerçevesinde 6 aydan kısa ve 24 aydan uzun proje olmayacak. Program boyunca yapılacak değerlendirmelere göre katılımcılara 50.000 TL ile 500.000 TL arasında maddi destek sağlanacak. 

Destek programları için başvurular 1 Haziran 2022 – 31 Aralık 2023 tarihleri arasında trcanidestek@wwf.org.tr adresine gönderilebilecek. 

“Artık Sürdürülebilirlik İçin Konuşma Değil, Aksiyon Zamanı!”

WWF-Türkiye ve Garanti BBVA İş Birliğiyle Türkiye'nin Canı Yanmasın Destek Programı
Soldan Sağa: Nafiz Karadere, Aslı Pasinli, Recep Baştuğ

Program çerçevesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, iklim krizinin günden güne üstesinden gelinemeyecek bir boyuta geldiğini belirterek “Artık zaman sürdürülebilirlik adına konuşmak, tartışmak değil, aksiyon alma zamanı.” dedi. Garanti BBVA’nın 16 yıldan uzun bir süredir işin “eylem” tarafında olduğunu belirten Baştuğ, geride bıraktığımız sene orman yangınları sonrası 1 milyon fidan bağışı yaptıklarını aktardı. 

WWF-Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Nafiz Karadere ise yaz aylarında meydana gelen orman yangınlarını hatırlatarak aşağıdaki açıklamalarda bulundu: 

“Tarım ve Orman Bakanlığımızın müsaadeleri ile harekete geçirdiğimiz kırmızı helikopter, Orman Genel Müdürlüğümüzce yürütülen söndürme çalışmalarına katılarak 7 gün içerisinde 57 saat çalıştı ve yüzlerce hektar ormanın korunmasına katkı sağladı. Geçen yılki gibi doğamıza ve insanımıza büyük darbe vuran yıkıcı orman yangınlarının gerçekleşme riskini azaltmak, olası yangınlara karşı daha hazırlıklı olmak ve muhtemel yaraları sarmak için başlattığımız bu destek programıyla amacımız yerel sivil potansiyeli harekete geçirmek. 

Yangın öncesi yapılacak önleyici ve sonrasında yapılacak restorasyon ve rehabilitasyon çalışmaları da en az söndürme çalışmaları kadar önemli. Bu nedenle 2023 sonuna kadar yıl boyunca başvuruya açık olacak destek programına ihtiyaç duyulacak her an proje başvurusu yapabilecek ve gelecek başvurular hızla değerlendirilerek uygulamaya başlanabilecek.”