Türkiye Sürdürülebilir Havacılık Platformu Kuruluyor

Türkiye Sürdürülebilir Havacılık Platformu Kuruldu

Son yıllarda karbonsuzlaştırma projeleri kapsamında büyük dönüşüm geçiren sektörlerden biri olan havacılık sektörü, yeni atılan adımlarla birlikte artık daha çevreye duyarlı hale geliyor. Yakın zamanda Türk Hava Yolları, dünyaca ünlü uçak üreticisi Boeing ve İstanbul Teknik Üniversitesi iş birliğiyle, Türkiye’nin ilk sürdürülebilir havacılık platformunun kurulması için imzalar atıldı.

Önümüzdeki aylarda faaliyetlerine başlaması beklenen Türkiye Sürdürülebilir Havacılık Platformu, sektör iş birlikleriyle birlikte hem şirketler hem de müşteriler özelinde sürdürülebilirlik farkındalığını artırmayı ve sürdürülebilir havacılık yakıtı gibi yeni teknolojilerin araştırılmasını amaçlıyor.

Hedef: 2050 Yılında Karbon Nötr Hava Yolu

Türkiye Sürdürülebilir Havacılık Platformu Kuruluyor

Uzun yıllardır üç kurum arasında süren iş birliğinin bir ürünü olarak ortaya çıkan Türkiye Sürdürülebilir Havacılık Platformu, aynı zamanda havayollarını, havalimanlarını, hava bakım onarım kuruluşlarını ve havacılık alanında faaliyet gösteren tüm sanayi, eğitim, sivil toplum yapılanma ve firmalarını daha sürdürülebilir bir ulaşım idealiyle iş birliği yapmaya davet ediyor.

31 Mayıs tarihinde gerçekleştirilen lansmanda konuşan Türk Hava Yolları Genel Müdür Yardımcısı Levent Konukcu, “İş birliği ve disiplinler arası bir yaklaşım sürdürülebilir kalkınmanın olmazsa olmazlarındandır. 2050’de Karbon Nötr Hava Yolu olma idealimize ancak bu perspektifle ulaşabileceğimizi biliyoruz. Ülkemizin de Paris Anlaşmasını onayladığı böyle bir dönemde, Türkiye’nin sürdürülebilir havacılıktaki rolünü güçlendirmeyi amaçlayan bu platformun kurucuları arasında, İTÜ ve Boeing gibi iki kurum ile yer almak çok değerli. Bundan sonraki süreçte de ilgili diğer paydaşlarımızla birlikte genişleyeceğimize ve güzel projelere imza atacağımıza inanıyorum.” dedi.

Konuşmacılar arasında yer alan İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ise İstanbul Teknik Üniversitesi’nin 250. yılını Sürdürülebilirlik Yılı olarak ilan ettiklerini ve İTÜ Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin yönetici olarak görev alacağı projede eğitim içeriği ve kaynakların belirlenmesinde önemli rol oynayacağını belirtti.

Boeing Küresel Sürdürülebilirlik Politikaları ve Ortaklıklar Başkan Yardımcısı Brian Moran, “Türkiye Sürdürülebilir Havacılık Platformu’nun kurulusu Boeing’in karbonsuzlaşma stratejileriyle uyum içerisindedir. Ticari havacılığın 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşma hedefini destekleyen bu dört strateji; yenilenebilir enerjiye geçiş, ileri teknolojiler, operasyonel verimlilik ve filo yenilenmesidir. Sürdürülebilir ürün yaşam döngüsünü artırmak amacıyla son 10 yılda inovasyona yaklaşık 55 milyar dolar yatırımda bulunduk ve müşterilerimize yakıt verimliliği yüksek ve karbon emisyonu düşük ürünler sunuyoruz.” diyerek havacılık sektörünün lider firması Boeing’in gelecek vizyonunu özetledi.

Açılış konuşmalarının ardından imzalanan belgelerle birlikte Türk Hava Yolları, Boeing ve İTÜ katılımıyla Türkiye Sürdürülebilir Havacılık Platformu, faaliyetlerine başlamak üzere resmen kuruldu.