COP28 dönem başkanlığını yürüten Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), petrol ve gaz sektöründen kaynaklanan emisyonları azaltmayı amaçlayan bir ittifak oluşturma sürecinde. Geçici olarak Küresel Karbonsuzlaştırma İttifakı olarak adlandırılan girişimin, 2050 yılına kadar petrol ve gaz çıkarımından kaynaklanan emisyonlarda net sıfır emisyona ulaşma hedefi koyması bekleniyor.
Bununla birlikte, eleştirmenler üretimden kaynaklanan emisyonlara odaklanmanın fosil yakıtların kullanımından kaynaklanan emisyonların daha büyük payını göz ardı ettiğini savunuyor. Bu tür girişimlerin fosil yakıt endüstrisinin her zamanki gibi devam etmesinin bir yolu olduğu iddia ediliyor. ABD öncülüğündeki Net Sıfır Üreticiler Forumu ve Petrol ve Gaz İklim Girişimi gibi mevcut ittifaklar da benzer eleştirilere maruz kalmıştı.
Uzmanlar ve Çevreciler Vaatler Konusunda Endişeli
Önerilen COP28 ittifakının sızdırılan taslağı, fosil yakıt endüstrisi için mevcut net sıfır girişimlerine benziyor. Amerika Birleşik Devletleri 2021 yılında Kanada, Norveç, Suudi Arabistan ve Katar gibi büyük fosil yakıt üreticisi ülkeleri kapsayan Net Sıfır Üreticiler Forumu’nu başlattı.
Girişim, metan sızıntılarının ele alınması, karbon yakalama ve depolama teknolojilerinin kullanılması ve hidrokarbon gelirlerinden uzaklaşılması dahil olmak üzere net sıfır emisyona ulaşmak için stratejiler geliştirmeyi amaçlıyor. Ancak konu özelinde sınırlı bir ilerleme kaydedilmiş durumda. Öte yandan çalışmalar hakkında şu an için herhangi bir kamuoyu açıklaması da yapılmadı.
Fosil yakıt endüstrisi de büyük petrol ve gaz şirketlerini içeren Petrol ve Gaz İklim Girişimi adında kendi ittifakını kurdu. Bu girişim, kendi kontrolleri altındaki operasyonlardan net sıfır emisyona ulaşma hedefi koyarken, bir hedef tarih belirtmiyor.
Fosil Yakıt Tüketimi ve Üretimi Azaltılmalı!
Eleştirmenler, BAE tarafından önerilen ittifakın, petrol ve gaz üretimi olan emisyonların birincil itici gücünü ele almadığı için emisyonları azaltmaya yönelik gerçek bir çaba olmadığını savunuyor. Emisyonların etkin bir şekilde azaltılması için petrol ve gaz üretiminin azaltılması gerektiğini vurguluyorlar. Uluslararası Enerji Ajansı, küresel ısınmanın 1.5°C ile sınırlandırılması için fosil yakıt üretiminin azaltılmasının önemini vurgulamıştı.
Ayrıca eleştiriler arasında karbonsuzlaştırma sürecinin yalnızca petrol ve gaz üretiminin azaltılması konusu yer alıyor. Uzmanlara göre tüketime kıyasla çok daha küçük bir karbon emisyonu yüzdesi kapsayan üretim kısıtlaması, ülkelerin karbonsuzlaştırma politikalarını yanıltıcı bir şekilde gösterdiğine işaret ediyor.
Genel olarak, çevreciler petrol ve gaz faaliyetlerinden kaynaklanan doğrudan emisyonları azaltmaya yönelik eylemleri desteklerken, diğerleri bu girişimlerin yetersiz olduğunu ve fosil yakıt üretimini azaltma ihtiyacından uzaklaştığını savunuyor. Küresel ısınmayı azaltmanın basit ve etkili bir yolu olarak petrol ve gaz metan emisyonlarının azaltılmasının aciliyeti vurgulanıyor.
Kapak Fotoğrafı: Emirates Policy Center