Güncelleme Tarihi: 9 Şubat 2024
Tarihin en eski oyunlarından biri olan satranç, son yıllarda çıkan Queen’s Gambit gibi dizilerle birlikte daha da fazla ilgi çekmeye başladı. 7’den 77’ye herkesin eğlencesi haline gelmeye başaran oyunu hem fiziksel hem de online oynamak için birçok farklı alternatif var. Sizin için PC ve telefonlarınızda kullanabileceğiniz öğretici ve rekabetçi, en iyi online satranç uygulamaları listesi hazırladık.
Kimi oyuncular online satranç uygulaması konusunda yalnızca başka oyuncularla rekabet edebilmeyi ararken kimileri de maç sonrası analizlerini tamamlayabileceği, öğretici serilerle birlikte oyununu geliştirebileceği niteliklere bakıyor. Günümüzde güçlü motorların yardımıyla kendinizi geliştirebileceğiniz birçok satranç uygulaması mevcut.
Lichess
Google Play Store: Tıklayın!
App Store: Tıklayın!
Web Sitesi: Tıklayın!
Online satranç uygulamaları arasında en çok tercih edilenlerden biri olan Lichess uygulaması, App Store ve Play Store’da mevcut. Günlük hayatta mobil bir oyun uygulaması kullanmak, bir internet sitesini takip etmekten daha kolay olduğundan mobil versiyon, satrançseverler tarafından sıkça tercih ediliyor. “Arkadaşlarımla satranç oynamak istiyorum” diyenlerin ilk tercihlerinden birisi olması gereken Lichess, mesaj olarak gönderilebilecek tek bir bağlantı veya davet sistemi sayesinde anında hem telefondan hem de bilgisayardan oyuna girmeye imkan tanıyor.
Lichess uygulaması, seksenden fazla dil seçeneği sunmasıyla dünyanın her yerinden erişimi oldukça kolaylaştırıyor. Stockfish ve Maia isimli motorlardan destek alan Lichess, analizler konusunda da oldukça doyurucu sonuçlar sağlıyor. Eğer kendinize öğretici uygulama arıyorsanız çeşitli eğitimleri ve bulmacalarıyla Lichess, sizin için iyi bir seçenek olabilir.
Chess.com – Satranç Oyna ve Öğren
Google Play Store: Tıklayın!
App Store: Tıklayın!
Web Sitesi: Tıklayın!
En iyi satranç uygulaması dendiğinde Lichess ile birlikte ilk akla gelenlerden biri olan Chess.com, kullanıcı dostu tasarıma sahip uygulaması sayesinde evde, işte ve yolda, yani kısacası dilediğiniz her yerde, anında siyah beyaz karelerin büyülü dünyasına atlamanıza olanak tanıyor. Profesyonel oyuncular tarafından sıkça tercih edilen Chess.com, güçlü anti-hile hizmetiyle tanınıyor. Uygulama ise mobil cihazlar için optimize edilmesi sayesinde kullanıcılara büyük kolaylık sağlıyor.
Lichess’e benzer bir şekilde birçok dil desteğine ve öğretici eğitim serilerine sahip olan Chess.com Komodo motorunu kullanıyor. Ancak Chess.com uygulamasında Lichess’in aksine reklam bulunduğunu belirtmemiz gerekir. Abonelik hizmetlerini tercih etmeniz dahilinde reklamların kaldırılmasının yanı sıra site tarafından oluşturulan tüm botlara, satranç bulmacalarına ve özel eğitimlere erişebiliyorsunuz.
Chess24
Google Play Store: Tıklayın!
App Store: Tıklayın!
Web Sitesi: Tıklayın!
Son yıllarda yarattığı başarılı reklam çalışmalarıyla birlikte online satranç uygulamaları içerisinde Chess.com ve Lichess gibi devlere karşı alternatif bir seçenek olarak karşımıza çıkmaya başlayan Chess24, farklı tasarımıyla dikkat çekiyor. Ayrıca “Bilgisayara karşı oyna” seçeneği ile birlikte son eski FIDE Dünya Şampiyonu ve gelmiş geçmiş en büyük satranç ustaları arasında gösterilen Magnus Carlsen’e karşı oynayabiliyorsunuz.
Chess24’ün diğer alternatiflerinden en çok ayrıldığı nokta, Türkçe dil desteğinin yalnızca uygulama çerçevesinde değil, Türk ustaların ve içerik üreticilerinin yardımıyla bir eğitim anlayışına dönüşmesi olarak görülüyor. Chess24 sitesinde ve uygulamasında GM Mustafa Yılmaz gibi ünlü Türk oyuncuların özel olarak hazırladığı eğitim serilerine de ulaşabiliyorsunuz.
Chess Ultra
Steam Sayfası: Tıklayın!
Chess Ultra, satranç aplikasyonları PC için uygun mu diye merak edenler için bir numaralı cevap. Bu oyun, Steam’in masa oyunları kategorisinde son zamanlarda en çok indirilen oyunlardan biri olmasıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Yüksek çözünürlüğü sayesinde oynayanlara görsel bir şölen sunan Chess Ultra, tek oyunculu olarak dünyanın her yerinden insanlarla eşleşmenizi ve yeni taktikler keşfetmenizi sağlıyor. Aynı zamanda seksenden fazla oyun modunu da destekliyor ve Chess Ultra tarafından yaratılan turnuvalarda yarışmanıza imkan tanıyor.
Chess-Free
Google Play Store: Tıklayın!
App Store: Tıklayın!
Satrançseverlerin gözdelerinden biri olan Chess-Free, farklı seviyeden oyuncular için 10 farklı moda sahip. Bu modlar, oyunun zorluk seviyesini belirleyebilmenize ve böylece size yakın seviyelerde insanlarla oynayabilmenize imkan veriyor.
Çevrimiçi oynama desteği sunan Chess-Free üzerinde dilediğiniz takdirde kaydettiğiniz arkadaşlarınızla da oynayabiliyorsunuz. Bu uygulamanın, diğer uygulamalarından en büyük farkı; içinde önceden hazırlanmış otuz sekiz bine yakın farklı taş düzeni modu sunması. Üstelik oyun sırasında acil bir işiniz çıkarsa veya yalnızca o an oynamaktan sıkılırsanız geri döndüğünüzde kaldığınız yerden devam edebilirsiniz çünkü otomatik kayıt ve oyunu indirme özellikleri uygulamada mevcut.
Satranç TM
Google Play Store: Tıklayın!
App Store: Tıklayın!
Satranç TM “basit ve eğlenceli” bir oyun deneyimi için geliştirilmiş oldukça başarılı bir online satranç uygulaması. Kişinin kendisine uygun oyun seviyesini bulmasına yardımcı olan minimalist tasarımıyla mottosunun hakkını veriyor. Nerede olursanız olun, hiçbir zorluk yaşamadan oyuna başlamanızı sağlayan uygulama, bitmemiş oyunu kaydetmenize de imkan sağlıyor.
Satranç Online +
Google Play Store: Tıklayın!
App Store: Tıklayın!
ChessFriends.com tarafından geliştirilen Satranç Online, bir milyondan fazla kayıtlı oyuncusu sayesinde satrançseverleri bir araya getiriyor. Arkadaşlarınızla da oyununuzu paylaşmanıza imkan tanıyan uygulama, grafikleri ve değerlendirmeleri sayesinde kendi ilerlemenizi görmenize olanak sağlıyor. Çoklu dil özelliği sayesinde, dil engeli olmadan oyununuzu rahatlıkla oynayabiliyor ve dünyanın her yerinden insanlarla karşılaşabiliyorsunuz.
Internet Chess Club
Google Play Store: Tıklayın!
App Store: Tıklayın!
Online satranç uygulamaları arasında en eskilerden biri olan Internet Chess Club (ICC), 1995 yılından beri dünyanın her noktasından satrançseverleri buluşturuyor. Son yıllarda Lichess ve Chess.com gibi siteleri öne çıkmasıyla birlikte popülerliğini kaybetmiş olsa da hala oldukça sadık bir kitleye sahip. Üyelik ücretli olsa da yeni üyeler için 1 aylık deneme sürümü bedava olarak sunuluyor. Üst düzeyde oynamak isteyen oyuncular için oldukça iyi bir tercih olduğunu söylemek mümkün.
FIDE Online Arena
App Store: Tıklayın!
Web Sitesi: Tıklayın!
Dünya Satranç Federasyonu’nun ilk ve tek resmi online satranç oynama sitesi olan FIDE Online Arena, eski bir arayüze sahip olsa da hala birçok profesyonel oyuncu tarafından tercih ediliyor. Klasik zamanlı oyunların yanında yıldırım ve bullet türünde de oynanabilen sitede aynı zamanda turnuvalar da düzenleniyor.
Board Game Arena
Google Play Store: Tıklayın!
Web Sitesi: Tıklayın!
Masa oyunları dendiğinde iOS ve Android için en ünlü uygulamalardan olan Board Game Arena, aynı zamanda tüm zamanların en tanınan masa oyununa da ev sahipliği yapıyor. Oldukça klasik bir yapıya sahip olan uygulamada basitçe kurulumu yapabilir ve dünyanın her köşesinden rakiplerinizle karşılaşabilirsiniz. Diğer uygulamaların aksine Board Game Arena’da süre hakkında bilgi veren bir bildirim sesi bulunmuyor. Online satranç uygulaması, hamle aralarında sekmeler arasında gezinmektense oyuna odaklanmanızı istiyor. Öte yandan eğer sıkılırsanız uygulamanın içerisinde yer alan diğer 285 masa oyunu arasında geçiş yapabilirsiniz. Ancak bazı oyunların aboneliğe tabi olduğunu belirtmemizde fayda var.
Really Bad Chess
Google Play Store: Tıklayın!
App Store: Tıklayın!
Klasik düzenden sıkıldıysanız tam size göre bir önerimiz var. Online satranç oyunu seçenekleri arasında tarzıyla oldukça net bir şekilde ayrılan Really Bad Chess, klasik oyun kurallarını takip etse de başlangıç açısından oyunculara bambaşka dünyalar sunuyor. Her açılışta farklı taş düzeni verilirken ünlü Fischer Satrancı’nın aksine aynı zamanda taşların kendileri de değişiklik gösterebiliyor. Yani bir oyuna 3 at veya 2 vezir ile başlamanız bir hayli mümkün. Bu sayede ezberlenen kitap açılışlarının kaçınırken oyunculardan yaratıcı hamleler yapmaları bekleniyor.
Really Bad Chess karma tahta düzeni özelliği sayesinde saldırı ve savunma açısından yeni satranç taktikleri geliştirmek isteyen oyuncular için büyük bir fırsat sunuyor.
Learn Chess With Dr. Wolf
Google Play Store: Tıklayın!
App Store: Tıklayın!
Satranç öğrenmeye başlamak isteyenler için oldukça başarılı bir uygulama olan Learn Chess with Dr. Wolf, yaşlı ve deneyimli bir oyuncuyla oyunu analiz ederek satranç oynama deneyimi sunuyor. Karşınızdaki yapay zeka, her hamlenizi değerlendirerek ve analiz ederek sizi doğru hamlelere veya farklı varyasyonlara yönlendiriyor. Bu sayede hem açılışlar hem de genel oyun mantığı hakkında Dr. Wolf gözetiminde oldukça faydalı bilgiler edinebiliyorsunuz. Ancak uygulamanın bir abonelik sistemi olduğunu belirtmemizde fayda var.
Bonus: FPS Chess
Online satranç taktik hamlelerin çarpışması ve sunduğu milyonlarca farklı varyasyonla, klasikleşen yapısına rağmen her zaman eğlenceli olabiliyor. Ancak bazen yüzlerce yıldır neredeyse hiç değişmeyen bu oyuna getirilen farklı yorumlar, satrançseverler tarafından oldukça takdir görebiliyor.
FPS Chess, tam olarak da böyle bir oyun olarak karşımıza çıkıyor. İnternette sıklıkla “Satranç 2” olarak adlandırılan FPS Chess, klasik satranç deneyiminin yanında adından da anlaşılabileceği gibi tahtayı bir silahlı çatışma alanına döndüren konsepte sahip. Steam’den indirebileceğiniz satranç uygulaması PC ve Mac OS üzerinde oynanabiliyor.
Klasik olarak başlayan bir satranç oyunu sırasında iki farklı taş birbirini yemek istediğinde birden bire sahne değişiyor ve her taşın kendine özel yetenekleri ve silahlarıyla birbirine karşı savaştığını görüyoruz. Bu noktada kimin ilk veya hangi taşla saldırdığının hiçbir önemi yok! Eğer savaş alanından galip çıkabilirseniz saldırılan taraf olsanız bile karşınızdaki taşı tahtadan kaldırabilirsiniz.