Plastik Diyeti: Plastbanta Nedir?

Plastik Diyeti: Plastbanta Nedir?

Tek kullanımlık plastikler, son yıllarda giderek büyüyen bir çevre tehdidi haline geldi. İklim krizi ile mücadele için atılacak en doğru adımlardan biri, tek kullanımlık plastikleri hayatımızdan çıkarmak! İsveççede plastik diyeti anlamına gelen ‘plastbanta’, çevresel sürdürülebilirliği artırmak için günlük yaşamdaki plastik tüketimimizi azaltmayı amaçlıyor. 

Bu diyetin temel prensibi, plastik malzemeleri çevre dostu alternatifleri ile değiştirerek daha sağlıklı tüketim alışkanlıkları edinmek. Gelin, plastbanta nasıl yapılır ve plastik diyetine nereden başlanabilir beraber göz atalım!

Plastbanta Nasıl Yapılır?

Plastik Diyeti: Plastbanta Nedir?
Fotoğraf: Pexels | Ron Lach

Plastbantaya günlük hayatınızda plastik kullanım alanlarınızı tespit ederek başlayabilirsiniz. 

Evde, iş yerinde, okulda, seyahatlerde, kişisel bakım rutininizde ve alışverişte sıklıkla plastik tüketiyor olabilirsiniz. Daha önceden tercih ettiğiniz plastik malzemeleri çevreye zarar vermeyen alternatifleri ile değiştirerek plastik diyetinize başlayabilir, böylece doğayı korumak için siz de bir adım atabilirsiniz. 

Günlük yaşamda en çok plastik kullandığımız alanlara daha sağlıklı ve çevreye duyarlı alternatifler önerdik. Plastbantaya bu önerilerden başlamaya ne dersiniz? 

Plastik Su Şişesi Kullanımından Kaçının

Plastik Diyeti: Plastbanta Nedir?
Fotoğraf: Pexels | Mali Maeder

Günlük hayatta tek kullanımlık plastik şişeleri hayatımızdan çıkararak çevreye çok büyük katkı sağlayabiliriz. Plastik su şişeleri yerine, cam veya metal matara kullanmayı alışkanlık haline getirebiliriz. Dışarıda tüketeceğiniz çay ve kahve için de matara taşımanız, atıksız bir yaşam için atabileceğiniz adımlardan biri olabilir.   

Alışverişte Plastik Poşet Yerine Bez Çanta Tercih Edin

Plastik Diyeti: Plastbanta Nedir?
Fotoğraf: Pexels | Priscilla du Preez

Alışveriş sırasında bez veya file çanta taşımanız; hem sebze ve meyvelerinizi plastiğe temas etmeden daha sağlıklı bir şekilde taşımanıza fayda sağlar, hem de tek kullanımlık plastik poşetleri hayatınızdan çıkarmanız için çok önemli bir alternatif olabilir.

Mutfak ve Banyo Ürünleri Plastik Yerine Bambu Tercih Edin

Plastik Diyeti: Plastbanta Nedir?
Fotoğraf: Pexels | Karolina Grabowska

Son yıllarda mutfak ve banyo gereçlerinde plastiğe alternatif olarak bambu malzemelere olan ilgi daha da arttı. Banyodaki tarak, diş fırçası gibi plastik içeren kişisel bakım malzemelerinizi, bambu alternatifleri ile değiştirebilirsiniz. 

Mutfaktaki plastik ürünleri değiştirebileceğiniz alanlar: 

  • İçeceklerinizi pipetle içmekten keyif alıyorsanız plastik pipet yerine bambu pipet tercih edin. 
  • Dışarıda yemek yiyecekseniz plastik çatal bıçak yerine bambu takımları kullanın.
  • Plastik kesme tahtalarınızı bambu olanlar ile değiştirin.
  • Bambudan yapılmış servis tabakları ve tepsiler kullanın.

Poşet Çay Tüketimini Bırakın

Plastik Diyeti: Plastbanta Nedir?
Fotoğraf: Unsplash | Teacora Rooibos

İçerisindeki mikroplastiklerin ısıyla teması ile tüketimi insan sağlığı için de çok zararlı olan poşet çay yerine demleme çayı tercih edebilirsiniz. Böylelikle mikroplastiklerin suya karışmasını önleyerek hem kendi sağlığınıza önem verir, hem de doğaya ve okyansulara zarar vermemiş olursunuz.

Plastik Saklama Kapları Yerine Cam veya Metal Kapları Kullanın

Plastik Diyeti: Plastbanta Nedir?
Fotoğraf: Unsplash | Ella Olsson

Mutfakta kullandığınız plastik saklama kaplarını cam kaplar ile değiştirebilirsiniz. Plastik kavanoz kapaklarını metal veya ahşap kapaklarla, plastikten yapılmış şişe ve sürahileri cam olanlarla, plastik çırpma kaplarını paslanmaz çelikten yapılanlar ile değiştirebilirsiniz. 

Bunlara ek olarak bulaşıkta kullandığınız ovma süngeri, bulaşık fırçası ve bezleri organik malzemelerden (organik pamuk, hindistan cevizi lifi, doğal kauçuk) tercih ederek plastik tüketiminizi azaltabilirsiniz.

Kapak Fotoğrafı: Unsplash | Volodymyr Hryshchenko