Güncelleme Tarihi: 22 Şubat 2024
Kış ayları, yanında soğuğu da getirmesi sebebiyle ev hayatımızı ve ekonomimizi oldukça zorlayabiliyor. Tahmin edebileceğiniz üzere soğukla mücadele etmenin en etkili yolu ana ısı kaynağının enerjisini artırmak. Fakat tek çözüm yalnızca bu değil. Bu noktada uygulayabileceğiniz bazı yöntemler ile kış aylarında evinizi sıcak tutabilirsiniz. Sizin için kış aylarında evi sıcak tutmanın yollarını derledik…
Kış Aylarında Evi Isıtmak İçin Ne Yapılabilir?
Kış aylarında evi sıcak tutmak için uygulayabileceğiniz pek çok yöntem bulunuyor. Bunlar arasında kalın giysiler tercih etmek, evinizdeki yalıtımı uygulayabileceğiniz basit yöntemlerle güçlendirmek ve doğru oda sıcaklığını sağlamak gibi seçenekler öne çıkıyor. Soğuk havalarda odayı sıcak tutmak için özellikle enerji kaynaklarının verimli bir şekilde kullanılması ve odanın düzenli olarak sıcak tutulması büyük önem taşıyor.
Pencere ve Kapılardaki Hava Boşluklarını Kapatın
Evlerimizin dışarıya kıyasla sıcak kalabilmesinin en önemli nedeni, duvar ve pencerelerimiz sayesinde sahip olabildiğimiz yalıtım etkisidir. Ancak yalıtımın çeşitli kusurlar nedeniyle bozulması, odanızda bir hava akımı oluşmasına ve ısının verimli bir şekilde oda içerisine yayılamamasına neden olur.
Bahsi geçen yalıtım boşluklukları, sıklıkla pencere ve kapılarda kalan hava boşluklarından kaynaklanır. Bu noktada daha iyi yalıtım sağlamak adına kapılarınızın hemen altına hırdavatçıdan satın alabileceğiniz süpürgeliklerden koyabilir, pencerelerinizin mermerle buluştuğu kenarları ve boşluklarını şeffaf silikon ile kapatabilirsiniz. Bu sayede odanızın yalıtımını artırmanız mümkündür.
Kalın Giysiler Tercih Edin
Tahmin edebileceğiniz üzere evimizin sıcak olmasını istememiz, vücudumuzun sıcak olmasına ihtiyacımız olmasından kaynaklanır. Yani direkt olarak vücudumuzu sıcak tutabildiğimiz takdirde evdeki sıcaklığa o kadar da ihtiyacımız olmayabilir.
Bu sebeple kış aylarında ev içerisinde dahi kalın giysiler tercih etmek, ısınma konusunda size tasarruf sağlayabilir. Evet, herkes ev içerisinde rahat bir t-shirt ile dolaşmak ister. Kalın kıyafetlerin belirli ölçüde rahatsız edici olabileceği de söylenebilir. O sebeple evinizde giymek için özellikle rahat olması amacıyla tasarlanmış kalın kıyafetleri tercih edebilirsiniz.
Peki, kış aylarında evde ne giyilir? İşte tercih edebileceğiniz kıyafetler:
- Peluş tulum
- Giyilebilir battaniye
- Panduf
Mobilyalarınızı Doğru Şekilde Yerleştirin
Kış aylarında odayı sıcak tutmak için ısı kaynağınızı en verimli şekilde kullanmak son derece önemlidir. Bildiğiniz üzere tüm fiziki olaylar, hiçbir zaman %100 verimle gerçekleşmez. Yani faturada ödediğiniz kadar miktarda enerji oranında sıcaklığa asla ulaşamazsınız. Bunun başta ısıtma hatlarındaki verimsizlik kaynakları olmak üzere pek çok nedeni olabilir.
Isınmanın verimsizleşmesi konusunda direkt olarak sizinle alakalı olabilecek başlıca nedenlerden biri, yanlış mobilya düzenidir. Eğer mobilyalarınızı ısı kaynaklarını bloke edecek şekilde konumlandırırsanız odanızın doğru şekilde ısınmamasına, mobilyanızın gereğinden fazla ısı tutmasına neden olursunuz. Eğer ısıtma kaynağı olarak doğalgaz kullanıyorsanız mobilyalarınızı kombilerin önüne koymamaya özen gösterin.
Soba kullanıyorsanız ve imkanınız varsa sobayı odanızın ortasına yakın bir yere konumlandırmak, odanızın daha hızlı ısınmasını sağlayacaktır. Ayrıca eşyaların ısıyı tutabilme kapasitesi sayesinde dolu bir odanının boş odaya kıyasla daha hızlı şekilde ısınabildiği görülebilir.
Isıtıcınızın Arkasında Folyo Kullanın
Isıtıcınızın arkasına folyo koyarak daha fazla tasarruf edebileceğinizi biliyor muydunuz? Isı, temelde bir enerji olduğu için enerji dalgaları yoluyla oda içinde yayılır. Duvar gibi enerjiyi soğuran maddeler yerine alüminyum folyo gibi yansıtma özelliği olan maddelerin ısı kaynağının arkasında olması, gereksiz enerji harcanmasını engelleyebilir.
Duvar üzerindeki izdüşümünü tamamen kapatacak büyüklükte alüminyum folyoyu ısı kaynağınızın arkasına koyun. Bu sayede %5’e varan oranda tasarruf sağlayabilirsiniz.
Doğru Perdeler Tercih Edin
Hava boşluğu, iyi bir yalıtım kaynağı olarak öne çıkar. Duvarlara kıyasla daha ince yapıda olmaları sebebiyle dışarıdaki soğuğun içeriye girdiği nokta olarak bildiğimiz pencerelerin bu etkisi, hava yalıtımı sayesinde azaltılabilir.
Pencereler ile eviniz arasında hava yalıtımı sağlamak adına kalın perdeler tercih edebilirsiniz. Kalın perdenizi kapattığınız takdirde perde ile pencere arasında az hava akımının gerçekleştiği bir alan oluşur. Bu sayede hava yalıtımı sağlanarak evin sıcak kalmasına yardımcı olunabilir.
Odanızın Sıcaklığını Sabit Tutun
DSÖ’nün belirlediği değerlere göre oda sıcaklıkları 18 ile 21 santigrat derece arasında olmalıdır. Bundan daha sıcak veya soğuk bir havaya sahip olmak, hastalıklara daha fazla yakalanmanıza sebep olabilir.
Ayrıca ısı kaynaklarının, oda duvarlarının ve eşyaların ısı tutabilme kapasitesi, düzenli ısınmanın yüksek sıcaklık farklılıklarına sahip ısınma yöntemine kıyasla daha iyi olmasını sağlar. Yani bir gün aşırı sıcak ve bir gün aşırı soğuk bir oda, düzenli olarak ortalama bir sıcaklık değerine sahip odadan enerji verimliliği ve genel sağlık açısından daha kötüdür denebilir.
Kalın Halılar Tercih Edin
Masrafsız ısınma için kalın halı tercih etmek, pasif ve etkili bir yöntem olabilir. Bildiğiniz üzere kalın eşyalar, soğuk kaynakları ile odanız arasında yalıtım görevi görür. Kışın odayı ısıtmak için oda boyunca kalın bir halı kullanmak, fazlasıyla etkili olabilir. Çünkü günümüzdeki ısı kaynaklarının büyük bir çoğunluğu kalorifer gibi yatay pozisyonlarda yer alıyor.
Durum böyleyken odalarımızın genellikle en soğuk bölümleri zeminleri olur. Zemine koyacağınız kalın ve geniş halılar, odanın sıcak kalmasını sağlar. Bazı araştırmalara göre doğru halı tercihiyle birlikte %10’a varan oranlarda enerji tasarrufu sağlanabilir. Yalıtım amaçlı halı tercihinde yüksek ilmek sayısına sahip halıların daha etkili olduğu düşünülür.
Tavan Vantilatörünü Ters Çevirin
Isı kaynakları, odamızı değil içerisindeki havayı ısıtır. Biz de böylece genel bir sıcaklığa erişiriz. Hava sirkülasyonunu odayı sıcak tutmak için en optimal şekilde düzenlemek işinize yarayabilir.
Bu noktada odalarda genellikle soğutma amaçlı kullanılan tavan vantilatörleri kullanılabilir. Temel tasarım amacı sıcak havayı yukarı çekerken soğuk havayı aşağı doğru ittirmek olan vantilatörler, ters çevrildiği takdirde soğuk havayı yukarı çekerek sıcak havayı aşağı ittirir. Bu şekilde sağlanan sirkülasyon sayesinde odanın sıcaklık değeri 2 santigrat derece artırılabilir.
Matematik ile Isının
Verimli ve doğru şekilde ısınmak için matematik oldukça etkili bir silah olarak kullanılabilir. Örneğin günün büyük bir bölümünde kapalı olarak tuttuğunuz çalışma odanızı kullanacağınız aralıkta ana ısıtma kaynağınız olan doğalgaz kaloriferi mi yoksa ekstra bir ısıtma kaynağı mı daha etkili, bunu hesaplayabilirsiniz.
Bir odanın ısınması için gerekli enerji miktarı; oda eni, boyu ve yüksekliğinin günümüzde ortalama çarpım faktörü olan 0.0606 kW ile çarpılmasıyla elde edilebilir. Daha sonrasında en son doğalgaz faturanızda yer alan harcanan enerji miktarını ay içerisinde ısıttığınız oda hacmi ve küpüne bölerek 1 metreküp için ne kadar doğalgaz yakmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Tüm bu hesapları elde ettikten sonra “Normalde soğuk olan odanızı ısıtmak için elektrikli ısıtıcı mı yoksa doğalgaz mı kullanmak daha mantıklı olur?” sorusunu, en azından ortalama değerler ile cevaplandırabilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki yazımızdan yardım alarak elektrikli ısıtıcı ile doğalgaz arasındaki karbon ayak izi farkını araştırabilir, daha çevreci bir şekidle ısınabilirsiniz.