Kentlinin Doğa Güncesi: Nisan Gözlemleri | Çiçeklerin Zamanı

Kentlinin Doğa Güncesi: Nisan Gözlemleri | Çiçeklerin Zamanı

Yarısı kış olan mart ayını geride bıraktık ve gerçek bahar şimdi başlıyor. Hoş geldin nisan, hoş geldiniz dağların yamaçlarını süsleyen yaban çiçekleri… Nisan, çiçeklerin zamanı olduğu kadar, taze meyvelerin de zamanıdır. Sümer ve Babil takvimlerine göre yılın ilk ayıdır. Nisan sözcüğü, “taze mahsül” anlamına gelen Sümerce “nisannü” sözcüğünden dilimize girmiştir derler. Pandemi kısıtlamalarının yeniden uygulanmaya başladığı bugünlerde evlerimizdeyiz fakat nisan ayı; coşmanın, taşmanın, doğanın kahkahaları olan çiçekler gibi neşeyle  gülmenin zamanıdır. Pandeminin artan etkilerinin devam ettiği bugünler, aynı zamanda şiddet dolu haberler aldığımız günler. Dilerim nisan, aklına ve kalbine karanlık inmiş olanları da yumuşatır, aydınlatır, çiçeklendirir ve biter bu şiddet.

Nisan: Doğanın Kadınlarının Zamanı

kadın hakları yürüyüşü

Fotoğraf: birgun.net

Doğanın bereketini, çiçekleri, tomurcukları, meyve veren ağacı anlatırken kadınlarla ilgili, dişil sözler kullanırız. “Toprak ana” deriz. Meyve veren ağacı, doğurgan kadına benzetiriz. Çiçekleri kadınlara, kadınları çiçeklere benzetiriz. Ne yazık ki doğaya ve kadına uygulanan şiddet de benziyor. Doğaya verdiğimiz zarar ve kadına verilen zarar çok da farklı değil. 

Anadolu’da nisan, kadınların pencerelerden, kapılardan, bahçelere, bostanlara, dağlara, denizlere taştığı aydır. Doğa; kırlardaki çiçekleri, ağaçtaki meyveyi uyandırdığı gibi kadınları da uyandırır. Kadınlar yaban çiçekleri toplamaya çıkar, topladıkları çiçekleri banyo sularına karıştırıp yıkanır, hamamlarda buluşur, kırlarda buluşur, çiçeklerden taç yapar, çağlayan sular gibi çağlar. 

Baharda doğanın uyanışı nasıl ki dizginlenemiyorsa, doğayla birlikte uyanan kadınların sesini de dizginlemek mümkün değil. Hoş geldin nisan, hoş geldiniz doğanın kadınları…

Nisan Ayında Doğada Neler Oluyor?

bal peteği ve arılar

Fotoğraf: Bianca Ackerman

  • İpek böcekleri kozaya giriyor, kelebek olmak üzere bir dönüşüm başlatıyor. 
  • Arıların oğul verme zamanı yakındır. Kışı atlatan kolonilerin kovanlarında, gelecek yeni oğullar ve kraliçeyi memnun etmek için bir telaş var.
  • Elma, kiraz, vişne ve nar ağaçları çiçekleniyor. Erikler ve bademler nisan ayını bekleyemeden çiçeklenmişti bile. Hatta bademler ilk yaş meyvelerini vermeye de başladı. Çağla badem sevenler burada mı?
  • Doğa yürüyüşleri yapmaya fırsat bulur da kırlara ya da dağlara giderseniz, gelincikler, manolyalar, papatyalar, karahindibalar, aynısefalar, unutma beni çiçekleri, çan çiçekleri size göz kırpacaktır.
  • Erguvanlarının çiçeklenme zamanı da yaklaşıyor. İstanbul’un binalar arasına sıkışmış parklarında dahi bolca erguvan görebilirsiniz. Zaten renkleriyle gözünüzden kaçmaları imkansız.
  • Serçelerin yavru yapma zamanı! Kentlerde en çok görülen bu minik kuşlar ailelerini genişletme çabasında. 
  • Bülbüllerin akşamları tatlı ötüşlerine başladıkları, mini konserler verdikleri zamanlar geliyor.
  • Kırlangıçlar yavrularına uçuş eğitime vermeye başladı bile, kentlerde dahi görebilirsiniz.
  • Sıcak havaları seven arıkuşlarının ülkemize dönme zamanı, onları da eğer şanslıysanız ormanlarda gözlemleyebilirsiniz.
  • Nehirlerin, eriyen kar sularıyla coşup çağıldama zamanı.
  • Nisan yağmurları zamanı. Nisan yağmurları bereket getiren ılık yağmurlardır.

Toprağın suya doymasını, pandemiye doyan bizlerin de mümkün olan en kısa zamanda özgür olmasını diliyorum.