Kasım Ayı Balkon Bahçeciliği

Güncelleme Tarihi: 23 Ocak 2024

Kış ayları yaklaşırken balkon bahçeciliği için artık son zamanlar geliyor demek. Çoğu meyve ve sebzeyi çoktan ektiniz ve artık sıra onların bakımına geldi. Artık yeni ekim için zaman çok geç diyorsanız yanılıyorsunuz. Seçenekler bahar ayları kadar fazla olmasa da balkon bahçeciliği kasım ayı içinde de uğraşlarınız arasında yer alabilir. Gelin bu ay neler ekilir birlikte bakalım. 

Marul

Fotoğraf: Adolfo Félix

 

Kasım ayının ilk günlerinde marul ekimi yapabilirsiniz. Eğer fazla sayıda marul yetiştirmek istiyorsanız dikdörtgen saksıları tercih edebilirsiniz. Marulların humuslu topraklarda oldukça iyi sonuç verdiği biliniyor. Gübre ve torf açısından zengin bir toprak tercih edebilirsiniz.

Marul yetiştirmek ise oldukça basit. Aldığınız tohumları toprakta 2-3 santim derinliğe aralıklı olarak ekin. Marulların çimlenmesi için toprağın 15 derece civarında olması gerekir. Bu nedenle direkt olarak ışık alan kapalı balkonunuz varsa saksılarınızı buraya yerleştirebilirsiniz. Marulun suyu sevdiğini ama aşırı suda çürüyebileceğini de aklınızdan çıkarmayın ve toprağın çamur kıvamında olmamasına dikkat edin.  

Turp 

Fotoğraf: Jo Lanta

 

Saksı bahçeciliği için en uygun sebzelerden biri de şüphesiz turptur. Serin iklimleri seven turp, 15 derece sıcaklıkta kolaylıkla yetişir. 

İlk olarak uzun ve dikdörtgen saksılardan alarak işe başlayabilirsiniz. Bahçe toprağına torf ve gübre ekledikten sonra saksıda 2 santimlik delikler açın. Saksının genişliğine göre her sıraya 1 ya da 2 tohum ekebilirsiniz. Tohumları açtığınız deliklere yerleştirin ve üzerini kapatarak can suyunu verin. Saksınızı güneş gören bir yere koymayı unutmayın.

Sarımsak

Fotoğraf: MChe Lee

 

 

Sırada saksıda balkon bahçeciliği için en fazla tercih edilen sebzelerden biri var: Sarımsak. Dikimi ve bakımı oldukça kolay olan sarımsak için ihtiyacınız olan malzemeler de bir o kadar az. Bir saksı, killi toprak ve bir sarımsağınız varsa haydi ekime başlayalım.

Saksıya toprağı doldurun. Diş diş ayırdığınız iri sarımsakları kabuklarını soymadan toprağın 10 santim kadar altına yerleştirin. Yerleştirme sırasında kök yani düz ve kalın kısmının alta gelmesine dikkat edin. Güneş gören bir alana yerleştirdiğiniz saksınızı haftada 2 kez sulamanız yeterli olacaktır.

Havuç

Fotoğraf: Markus Spiske

 

Balkonda sebze yetiştirmek hoşunuza gidiyorsa kendi ellerinizle ektiğiniz havucun tadına baktığınızda bu keyfinizi katlayacaksınız! O halde kasım ayı bitmeden saksılarımızı alalım ve kendi havuçlarımızı yetiştirmeye başlayalım. 

Havuçların üst kısımlarını kesin. Zaten bu bölümü kesip atıyordunuz, fakat şimdi onları tohum yerine kullanacağız. Kestiğiniz bu parçaların düz kısımları aşağı gelecek şekilde bir kaba koyun ve havuçların yarısına gelecek kadar su ekleyin. Evin aydınlık bir bölümünde hazırladığınız bu havuçları bekletin. Kısa bir süre sonra üst kısmından yeşil yaprakların büyüdüğünü ve alt kısmının saçaklandığını göreceksiniz. Artık ekime hazır olan havuçları açtığınız toprağa ekme zamanı. Haftada 2 kez suladığınız havuçlar birkaç ay sonra yenebilir duruma gelecek.