İstanbul’un Ünlü Yapıları ve İlginç Hikayeleri

İstanbul’un Ünlü Yapıları ve İlginç Hikayeleri

İstanbul’un her bir yanı tarih kokuyor. Tarihi eserleriyle meşhur olan bu şehrin, hikayesi bilinmeyen yüzlerce mimari yapısı var. Birbirinden farklı mimari özellikleri ve döneminin gözdeleri olmalarıyla bilinen mimari yapıların ilgi çekici özellikleri ve hikayelerini sizin için derledik. İşte İstanbul’un ünlü yapıları ve ilgi çekici hikayeleri…

Casa Botter

İstanbul’un Ünlü Yapıları ve İlginç Hikayeleri
Fotoğraf: ArtDog İstanbul

Son dönemlerde sosyal medyanın da ilgisini çekmeyi başaran bir yapı ile başlayalım: Casa Botter!

Botter Apartmanı, 1901 yılında II.Abdülhamit tarafından terzisi Jean Botter için inşa ettiriliyor. Her bir detayı incelikle düşünülen Casa Botter’ın tüm süreçlerinde Art Nouveau tasarımlarıyla ünlü mimar D’Aronco rol oynamış. İtalyan mimar, Art Nouveau çizgilerine bu eserinde de yer vermiş. 

Renkli pencereleri, içerisinde bulunan Botter Modaevi, atölye ve konutlar ile dönemin ilk apartmanlarından biri olan bu yapı yıllar içerisinde çeşitli iş yerlerine de ev sahipliği yaptı. Modaevi, mağaza, reklam ajansı gibi çeşitli markaların toplandığı Botter Apartmanı, 1960’lı yıllardan itibaren güçsüzleşti. Ancak yakın zamanda İBB Miras tarafından restore edilen ve eski görkemli günlerine geri dönen bu bina, Casa Botter Sanat ve Tasarım Merkezi olarak ziyarete açıldı ve büyük bir ilgiyle karşılandı. 

Hıdivyal Palas 

İstanbul’un Ünlü Yapıları ve İlginç Hikayeleri
Fotoğraf: @cons.ple

1842 yılında inşa edilen Hıdivyal Palas, İstiklal Caddesi’nin ilk oteli olarak Hotel d’Angleterre adıyla ortaya çıkmış. Birçok önemli ismin de uğrak noktası olan ve 1895 yılında sahibi değişen otelin adı da değişmiş ve Hıdivyal Palas olarak günümüze ulaşmış. 

Hıdivyal ismi, binanın sahiplerinin Mısırlı olmasından kaynaklanıyor. Ancak Hıdivyal Palas’ın hikayesi bu kadarla sınırlı değil. Binanın günümüzde de popülerliğini korumasının en önemli sebeplerinden biri, Lebon Pastanesi’nin bu binada yer alıyor olması. Tarihi 1886 yıllarına dayanan pastane geçtiğimiz yıl faaliyetini sonlandırmıştı. 

Mısır Apartmanı

İstanbul’un Ünlü Yapıları ve İlginç Hikayeleri
Fotoğraf: AKM İstanbul

Art Nouveau tarzının bir diğer örneği ise Mısır Apartmanı… 

Bina, mimar Hovsep Aznavur tarafından 1900’lü yılların başlarında Abbas Halim Paşa’nın isteği üzerine inşa edilmiş. İlk başlarda bir konak olarak işlev gören bu yapı, paşanın vefatından sonra her katı kiraya verilerek popülerleşmeye başlamış. Süslü ve ilgi çekici bir tasarıma sahip olan Mısır Apartmanı, 1920’li yıllarda ise sanatçıların bir araya geldiği bir lokasyon haline gelmiş. 

Mısır Apartmanı, tarihte birçok yazara ve müzisyene ev sahipliği yaptı. Üstelik bu apartmanda yaşayan isimlerden biri de Mehmet Akif Ersoy’du. Apartmanın girişinde kendisinin bu apartmanda vefat ettiğini belirten bir yazı da yer alıyor. Bugün hala görünümüyle ve tarihi dokusuyla dikkatleri üstüne çeken bu apartmana sosyal medyada da sıklıkla rastlamak mümkün. Ayrıca Mısır Apartmanı hala sanat galerilerine ev sahipliği yapıyor. 

Doğan Apartmanı

İstanbul’un Ünlü Yapıları ve İlginç Hikayeleri
Fotoğraf: @bestethearchitect

Serdar-ı Ekrem Caddesi’nin ikonik yapısı Doğan Apartmanı, ilk kez görenler için rengiyle dikkat çeken ve inceledikçe detaylarında kaybolabileceğiniz bir mimariye sahip. Örneğin, bu binada tam 320 adet baca bulunuyor. 

İlk sahipleri Helbig ailesi olduğu için ilk adı Helbig Apartmanı olan bu yapı birkaç kez el değiştirmiş. Son sahibi ise 1942 yılında Kazım Taşkent olmuş ve apartmanın adı Kazım Taşkent’in vefat eden oğlunun anısına Doğan Apartmanı olarak belirlenmiş. Günümüze de bu isimle ulaşan apartman, Beyoğlu’ndaki önemli mimari yapılar arasında yer alıyor. İnşa edildiği dönemde bu kadar popüler olmasının sebebi ise ilk asansörün bu binada yer alması.  

 Kapak Fotoğrafı:  Unsplash | Milad Fakurian