Dünya Meteoroloji Örgütü, 1970-2021 yılları arasında başta iklim değişikliği, aşırı hava olayları ve su kaynaklı afetler nedeniyle yaşanan felaketlerin faturasını çıkardı. Örgütün hesaplamalarına göre yalnızca 51 sene içerisinde iklim değişikliği kaynaklı olarak 2 milyon kişi hayatını kaybetti. Küresel çapta da 4.5 trilyon dolarlık kayıp yaşandığı belirtildi.
22 Mayıs’ta başlayan Dünya Meteoroloji Kongresi için hazırlanan rapora göre 1970-2021 yılları arasında toplamda 11 bin 778 doğal afet yaşandı. Sel, kasırga, kuraklık ve diğer doğal afetlerin yer aldığı listede ekonomik kaybın yanında insan kaybının da oldukça fazla olması dikkat çekti.
Gelişmekte Olan Ülkeler Tehlikede
Özellikle iklim değişikliği sonrasında iklim olaylarının çok daha tutarsız hale gelmesi, dünya çapında krize karşı etkin mücadele önlemlerinin alınmasıyla sonuçlandı. Bu amaçlar doğrultusunda her dört yılda bir toplanan Dünya Meteoroloji Kongresi, yayımlanan raporla birlikte doğal afetlerin hala insanların için büyük tehdit oluşturduğunu gösterdi ve erken uyarı sistemlerinin önemine dikkat çekti.
Rapordaki verilere göre dünya çapındaki ölümlerin %90’ı gelişmekte olan ülkelerde meydana geldi. Öte yandan gelişmiş ülkelerin de afetlerden büyük oranda etkilendiği ve ekonomik kaybın milyarlarca dolar olduğu vurgulandı. 2020 ve 2021 yıllarında aşırı doğa olayları nedeniyle 22 bin 608 ölüm kayıtlara geçti.
Rapora göre son 51 yılda ABD’de toplamda 1.7 trilyon dolar kayıp yaşandı. Bu sayı, dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olarak görülen ABD ekonomisi bile böylesi büyük bir meblağın altından kalkacak güce sahip değil.
“Erken Uyarı Hayat Kurtarır”
Ayrıca raporda son 50 yıl içerisindeki can kaybının yıllar içerisinde düşüş gösterdiği de belirtildi. Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Petteri Taalas, “En savunmasız topluluklar, ne yazık ki hava, iklim ve suyla ilgili tehlikelerin yükünü üsteleniyor.” diyerek gelişmekte olan ülkeleri işaret etti. Son dönemde Bangladeş ve Myanmar’ı vuran Mocha Kasırgası’ndan örnek veren Taalas, kasırgaların bu ülkelerde büyük yıkıma neden olduğunu ve en çok yoksulları etkilediğini söyledi.
Taalas, geçmiş dönemlere kıyasla Bangladeş ve Myanmar gibi bölgelerde de geliştirilen erken uyarı sistemleri sayesinde binlerce can kaybının önüne geçildiğini belirterek, “Neyse ki erken uyarılar ve afet yönetimi sayesinde bu felaket ölüm oranları artık geçmişte kaldı. Erken uyarı hayat kurtarır.” dedi.
Kaynak: AA
Kapak Fotoğrafı: Wikimedia Commons