Yurt dışında yaşamak karşınıza çıkacak çok önemli bir fırsat, büyüleyici bir deneyim olabilir. Kendinizi geliştirmek, yeni kültürleri keşfetmek ve farklı bir çevre edinmek gibi harika avantajlar sunabilir. Bu kararı almanın heyecan verici yönlerinin yanı sıra taşındıktan sonra karşılaşılabilecek bazı olumsuzluklar da elbette mevcut. Yurt dışında yaşamak için sebepler olduğu kadar, uyum zorlukları, yakın çevreden uzak olma ve kültürel farklar gibi dezavantajlar da bulunuyor.
Kariyer ve eğitim gibi sebeplerle yurt dışına taşınmak isteyenlerin sayısı günden güne artarken, yurt dışında yaşamanın avantajları ve dezavantajları da en çok merak edilen konulardan biri haline geldi. Gelin, yurt dışında yaşamayı planlayan herkesin düşünmesi gereken bu konulara göz atalım!
Yurt Dışında Yaşamanın Avantajları
Yurt dışında yaşamak, hem iş hem sosyal hayatınızda yeni kapılar açmanızı sağlayabilir. Farklı bir ülkeye taşınmak, yepyeni bir hayat ve kariyer yolculuğunu da beraberinde getirir. İşte yurt dışında yaşamak için sebepler!
- Dil becerilerini geliştirmek
Yurt dışında yaşamanın en olumlu yanlarından biri yabancı dilinizi geliştirmek. Yaşadığınız yerin dilini akıcı bir şekilde konuşarak oradaki iş fırsatlarınızı da artırabileceğiniz gibi, sosyal çevrenizi de genişletebilirsiniz.
- Farklı kültürleri keşfetmek
Bambaşka kültürlerden insanlar tanıyıp yeni arkadaşlar edinebilirsiniz. Farklı yemekleri, dilleri, dinleri tanıyarak empati becerinizi geliştirebilirsiniz. Dahası, başka kültürler hakkında bilgi sahibi olarak farklı yaşam tarzlarını deneyimleyebilirsiniz.
- Network genişletmek
Yurt dışına iş imkanlarından faydalanmak için taşınan birçok insan gibi siz de yeni bir işe girebilir, iş tecrübenizi artırabilirsiniz. Çalıştığınız işlerde tanışacağınız insanlarla bağlantı kurmak yeni iş fırsatlarının önünü açmak için harika bir seçenek!
- Eğitim imkanlarından faydalanmak
Yurt dışında yaşamanın avantajları arasında sınırsız eğitim imkanlarının yeri çok büyük. Lisans, yüksek lisans veya diğer eğitim fırsatlarından faydalanabileceğiniz birçok ülke bulunuyor. Taşınmayı düşündüğünüz ülkenin eğitim olanaklarını araştırıp alanınıza en uygun programlara başvurabilirsiniz.
- Kişisel gelişiminizi desteklemek
Yurt dışında yaşamak bazı zorlukları da beraberinde getireceği için bu zorluklarla tek başınıza mücadele etmek çok iyi bir kişisel gelişim fırsatına dönüşebilir. Kendi ayaklarınızın üzerinde durmak, problemlerle tek başınıza mücadele etmek, tanıdığınız yeni kültürler sayesinde farklılıklara daha toleranslı hale gelmek, yeni yerler keşfederek bakış açınızı değiştirebilmek bunlardan sadece birkaçı.
Yurt Dışında Yaşamanın Dezavantajları
Yurt dışında yaşamak kulağa oldukça çekici gelse de her tercih gibi avantajları kadar dezavantajları olduğunu da kabul etmeliyiz. Gelin, yurt dışında yaşamanın dezavantajlarına daha yakından bakalım.
- Aile ve yakın çevreden uzaklaşmak
Başka bir ülkeye taşınarak evden ve aileden uzaklaşmak kimi zaman zor gelebilir. Yurt dışında yaşarken aidiyet duygusu hissedemeyebilir ve ailenize, dostluklarınıza özlem duyabilirsiniz.
- Kültürel uyumsuzluk
Yurt dışında yaşamanın dezavantajlarından biri de gittiğiniz ülkenin kültürüne uyum sağlayamamak olabilir. Yeni bir kültüre adapte olmak, kendi değerlerinizle çatışan bazı durumlara uyum sağlamak zor gelebilir. Yaşadığınız şehre, oturduğunuz mahalleye ve eve alışmak da biraz zaman alabilir. Gittiniz ülkenin mutfak kültürü ve beslenme alışkanlıkları da alışması zor yeniliklerden olabilir.
- İletişim zorlukları
Yeni bir ülkeye taşındığınızda, akıcı bir dil konuşamıyorsanız ilk zamanlarda iletişim sıkıntıları yaşayabilirsiniz. Yerel halkın dil kullanımını anlayamayabilir, kendinizi ifade ederken zorlanabilirsiniz. Fakat sürekli pratik yaparak bu sorunu kısa sürede ortadan kaldırabilirsiniz!
- Maddi güçlükler
Yurt dışında yaşamak istediğiniz ülkenin para birimi burada kazandığınızdan daha değerli olabilir. Ev kiraları, sağlık, vize gibi masrafların yüksek olması dolayısıyla finansal zorluklar yaşayabilirsiniz. İş bulmanızın zor olduğu bir ülke veya şehirdeyseniz birikimleriniz yüksek yaşam maliyetlerini karşılamaya yetmeyebilir.
- Vize ve yasal düzenlemeler
Yurt dışında yaşamanın dezavantajları arasında vize ve yasal düzenlemeleri saymazsak olmaz. Karmaşık prosedürlere uzun saatler harcamanız gerekebilir. Yurt dışında yaşama sebebinize göre, gittiğiniz ülkenin kurallarına bağlı olarak; öğrenci vizesi, çalışma vizesi, oturma izni gibi prosedürler ile uğraşabilirsiniz.
Kapak Fotoğrafı: Pexels | Gül Işık