Güncelleme Tarihi: 13 Ekim 2022
Güneş; kas ve kemik sağlığının bir numaralı kaynağı D vitamininin, enerjimizi ve ruh halimizi düzenleyen serotoninin ve uyku hormonu melatoninin salgılanmasında önemli bir rol oynuyor. Fiziksel ve ruhsal sağlığımız için son derece önemli bir rol oynamasının yanı sıra; birçok problemi de beraberinde getiriyor.
Güneşe fazla maruz kalındığında, incelen ozon tabakası nedeniyle güneşin cildi yaşlandıran en önemli etken haline geldiği, hatta cilt kanserine yol açtığı uzmanların dikkat çektiği bir nokta. Güneşin zararlı ışınlarının yeryüzüne en dik geldiği zamanlarda kesinlikle güneşlenilmemesi gerektiği, dışarı çıkılması gerekiyorsa koruyucu kullanmadan çıkılmaması gerektiğini artık hepimiz biliyoruz.
Cildimizi korumak için alabileceğimiz 8 etkili önlemi Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Gizem Yağcıoğlu anlattı.
Doğru Güneş Kremini Bulmak…
Ek bir deri hastalığı varsa güneş koruyucuların dermatoloji uzmanına danışarak alınması gerekir. Cilt tipi ve kullanılan bölgeye göre koruyucu seçimi farklılık gösterir. Yağlı ve sivilceye yatkın ciltlerde su bazlı losyon formları, kuru ciltte ise yağ bazlı krem formlarının seçilmesi gerekir. Tüylü bölgeler, sırt gibi ulaşılması zor bölgeler ile geniş vücut alanlarında sprey formu daha kullanışlı olurken; göz çevresi ve dudak için stik formunda güneş koruyucular daha kolay uygulanabiliyor.
Güneş Koruyucusunun İçeriği Fiziksel mi Kimyasal mı?
Fiziksel filtreli güneş koruyucularının içeriğinde yoğun olarak titanyum dioksit ve çinko oksit bulunuyor. Ciltte yoğun ve beyaz bir tabaka bırakan bu koruyucular deri üzerinde bir bariyer oluşturuyor ve güneş ışınlarını dağıtarak ya da yansıtarak etki ediyorlar. Deriye emilmeden etki ettikleri için bebekler, hamileler ve alerjiye yatkın kişiler tarafından öncelikli olarak tercih edilmesi öneriliyor. Kimyasal filtreli güneş koruyucuları UV (ultraviyole) enerjiyi ısıya dönüştürüyor. Bazı ciltlerde tolere edilmediği zaman alerjiye yol açıyor. Beyaz görüntü oluşturmayan bu koruyucular alerji yatkınlığı olmayan ciltler için günlük kullanıma daha uygun.
Her Mevsim Güneş Koruyucu Şart!
Her mevsimde güneş ışınlarına maruz kalmamıza rağmen, sadece yaz ve güneşli günlerde koruyucu kullanımı yaygın. Evde ve araçta pencere camları UVB (ultraviyole B) ışınlarını geçirmese de UVA (ultraviyole A) ışınlarının geçmesine engel olmuyor. Bu nedenle yine her mevsim evde ve arabadayken de güneş koruyucularınızı düzenli olarak cildinize uygulamaya devam edin.
Hangi SPF Değeri?
Güneş koruyucu alırken en çok dikkat edilen faktör: SPF. SPF, güneşin cilde zarar veren UVA ve UVB ışınları arasından UVB ışınına karşı koruyuculuğunun göstergesi. Değeri 30 faktör ve üzeri SPF kullanımı öneriliyor ancak güneş koruyucuların UVB ışını kadar UVA ışınına karşı da koruma sağlaması gerekiyor. Güneş koruyucuda UVA ışınına karşı koruyuculuğun sağlandığının belirtilmesi ya da PPD, PA ya da broad spectrum değerlerinin belirtilmesi gerekiyor.
Güneş Kremi Ne Zaman Sürülmeli?
Güneş koruyucularının en iyi şekilde fayda sağlayabilmesi için açık havaya çıkmadan yaklaşık 30 dakika önce kullanılması gerekiyor. Koruyucuların sürülmesi için en uygun zamanın 30 dakika önce, dışarı çıkmadan, kapalı ortamda ve kıyafetler henüz giyinilmemişken.
Koruyucunun Etkisi 3 Saat!
Sadece koruyucu sürerek güneşin zararlarını engellemek mümkün değil. Çoğumuz, güneş kremini sürdüğümüz zaman bütün gün koruma sağladığını düşünüyoruz ancak güneş kreminin etkisi ortalama üç saat sürüyor. Suyla temas ettiğimiz ve terlediğimiz durumlarda ise etkisi azalıyor ve daha kısa sürede yenilenmesi gerekiyor.
Uygulama Miktarı Önemli!
Güneş kremi seçimi kadar kullanım miktarı da önem taşıyor. Koruyucular çoğunlukla bitmemesi için az kullanılıyor, ürünler yeterli miktarda kullanılmadığında koruyucu etkisini gösteremiyor. Önerilen miktar yüz, saçlı deri ve boyun bölgesi için yaklaşık bir çay kaşığı, tüm vücut için 9 çay kaşığı kadar. Aynı zamanda kulak, ense, omuz, burun, dudak ve ayak üstü gibi unutulan bölgelere de uygulama yapılması gerekiyor. Kullanılan kremin ciltte katman oluşturacak şekilde ve ovulmadan sürülmesi gerekiyor.
Kıyafet tercihi önem taşıyor
Beyaz vb. açık renklerin güneşi yansıttığı biliniyor ancak kıyafette açık renk tercihinin güneşe karşı koruma sağlamadığı bir gerçek. Koyu renkli kıyafetler UV ışınlarının cilde geçirgenliğini önleyerek güneş ışınlarının zararlı etkilerini azaltıyor. Güneş gözlüğü kullanırken de UVA ve UVB filtreli olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Geniş siperlikli şapka kullanılmak da güneşe karşı alınması gereken önlemlerden biri.