Etkili Diyetin 8 Kuralı

Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2023

Covid 19’la birlikte hayatımıza evde yapılan ekmekler, pizzalar, pastalar ve börekler de girdi… Karantina boyunca hareketsiz yaşam da üstüne eklenince birçoğumuzun kilolarla başı derde girdi. Hastalıktan korunma endişesi, kimselerle temasa geçemeden yaşamı sürdürme çabasının yaşattığı stres birçoğumuzu daha da yemeğe teşvik etti. Ama yaz geldi hatta geçiyor, fazla kilolar giderek daha fazla gözümüze batıyor. Hem fiziksel hem ruhsal olarak hafiflemek için bu fazla kilolardan kurtulmak şart.

Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz karantina boyunca aldığımız kilolardan kurtulurken dikkat etmemiz gereken 8 önemli maddeyi anlatıyor.

1. Motivasyonunu koru, tartıdan uzak dur!


Diyete başlar başlamaz her gün tartıya çıkmak doğru bir yöntem değil. Çünkü hemen ertesi gün kilo vermiş olmanız pek olası değil. Her gün tartıda aynı rakamları görmek motivenizi düşürebilir. Diyetten vazgeçmenize sebep olabilir. Bu sebeple diyet uzmanı Melike Şeyma Deniz haftada bir ya da 10 günde bir aç karına ve hafif kıyafetlerle tartılmanızı öneriyor.

2. Çeşitli beslen sağlığını koru!

Sadece sebze ya da proteinle yapılan tek tip diyetler sağlığınız için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Örneğin sadece proteinle beslenmek böbreklerin yükünü arttırarak onlara zarar veriyor. Sadece sebze, meyve ile beslenmek vücudu gerekli proteinden yoksun bırakıyor ve sağlıklı çalışmasını engelliyor. Bu sebeple, sebzesiyle etiyle çeşitli beslenerek zayıflamak önemli.

3. Bitki çaylarına dikkat!

Kilo vermeye yardımcı olduğu söylenen bir çok bitki çayı var. Bu bitki çaylarını kontrolsüzce kullanmak kalbinize ve sağlığınıza zarar verebilir. Zayıflama veya ödem atıcı çaylar kalp ritim bozukluğu, yüksek tansiyon ve bağırsak yapısında bozulma gibi birçok olumsuz sonuca yol açabiliyor. Bu yüzden bitki çaylarını doktorunuza, diyetisyeninize danışmadan tüketmeyin.

4. Sadece sıvı ile beslenmek yok!

Günümüzde sıkça kullanılan ’sıvı detoks’ adlı beslenme şeklinde çiğneme fonksiyonu iptal ediliyor. Her şey içecek haline getiriliyor. Özellikle meyve ağırlıklı içecekler tercih ettiğinizde, meyvenin posasını daha az alıyor ve farkında olmadan meyve porsiyonlarını arttırıyorsunuz. Bu da fazla kalori anlamına geliyor. Ayrıca sıvı beslenmede protein alımı da az oluyor. Sıvı ve katı gıda alımı anlamında çeşitlilik burada da önemli.

5. Mantıklı hedefler koy!

Bir haftada 4-5 kilo vermeyi hedeflemek, gibi gerçek dışı hedefler hayal kırıklığına uğramanıza ve kilo verme sürecinizden tümden vazgeçmenize neden olabilir. Kısa sürede yüksek kilo kayıpları hedeflemek yerine gerçekçi, sürdürülebilir ve sağlıklı beslenme planını hayat tarzınız haline getirmelisiniz. Bu sayede sık sık kilo alıp verme döngüsünden kurtulursunuz.

6. Kendine karşı şefkatli ol!

 

Bazen evdeki hesap çarşıya uymaz ve programın dışına çıkabilirsiniz. Programa uymayı başaramıyorum diye diyetinizden vazgeçmeyin. Programın dışına çıktığınızda kendinize karşı suçlayıcı olmayın ve neden uyamadığınızı anlamaya çalışın ve bunu diyetisyeninizle paylaşın.

7. En Değerli İçecek : Su

Çay, kahve ve bitki çayları gibi hiçbir içecek suyun yerine geçmiyor. Su içmediğinizde sindirim enzimleri ve bağırsaklar yavaşlıyor ve bunun sonucunda da kabızlık ile kilo vermede zorlanma, hatta kilo artışı görülebiliyor. Diyetinizde sudan vazgeçmeyin.

8. Her şeyin fazlası zarar!

Sağlıklı diyerek besinleri fütursuzca tüketmek doğru değil. Kilo vermekte zorlanmaya başladığınızda ’Aslında kötü bir şey yemiyorum, benim yediklerim hep iyi’ diye düşünüp, sorunun nerede olduğunu bulamayabilirsiniz. Aslında bunun nedeni kuruyemişler, kuruyemişli barlar, meyve barları, şekersiz fıstık ezmesi gibi ’iyi’ olarak düşündüğünüz yiyecekleri fazla tüketmeniz olabilir