Gıda Atıklarını Değerlendirme Yolları

Gıda Atıklarını Değerlendirme Yolları

Gıda israfını önlemenin birçok yolu var. Alışveriş listesi yapmak, ihtiyaç kadar besini satın almak, olgunlaşmış besinleri önce kullanmak bunlardan bazıları. Çoğu zaman ise kullandığımız besinlerin arta kalan kısımları ziyan oluyor. Besinlerin kullanmaya genellikle alışık olmadığımız kısımlarını değerlendirmenin yolları elbette mümkün! Bu yollardan bazılarını sizin için listeledik. İşte gıda atıklarını değerlendirme yolları…

Organik Atıkları Değerlendirmek için Yapılabilecekler

Gıda Atıklarını Değerlendirme Yolları
Fotoğraf: Ivan Samkov

Günlük hayatta sıklıkla kullandığımız besinlerin atıklarını nasıl dönüştürebiliriz? Çöpe atılmasını istemediğimiz bazı gıdalar için öneriler…

Bayat Ekmekler

Gıda Atıklarını Değerlendirme Yolları
Fotoğraf: Mariana Kurnyk

Ekmek sofralarımızın vazgeçilmezi… İhtiyacımız olandan fazlasını satın aldığımızda ise bayatlamasına izin vermeden dilimleri buzluğa atmak ve sonrasında buzluktan çıkarıp ısıtmak çok pratik bir seçenek. 

Bayatlamış ekmekleri değerlendirmek için ise alternatifimiz çok fazla. Kurumuş ekmek dilimlerini rondoda çekip toz haline getirerek ekmek kırıntıları yapabiliriz. Ekmek kırıntılarını köfte harcında, mezelerde ve kızartmalarda hazır galeta ununa alternatif olarak kullanmak mümkün.

Bayat ekmekleri değerlendirmenin bir başka yolu ise kruton yapmak. Ekmekleri küçük küpler halinde kesip baharat ve zeytinyağı ile harmanlayıp fırınladığımızda çorbaların ve salataların üzerinde kullanabiliriz. Bu tarifler hem çok pratik hem de bayatlayan ekmekleri değerlendirmek ve mutfakta geri dönüşümü desteklemek için çok önemli.

Yumurta Kabukları

Gıda Atıklarını Değerlendirme Yolları
Fotoğraf: CA Creative

Yumurta; kahvaltıda, tatlılarda, yemeklerde sıklıkla karşımıza çıkan, vazgeçmemizin zor olduğu önemli besin maddelerinden biri. Yumurtayı tariflerinizde kullandıktan sonra kabuklarını çöpe mi atıyorsunuz? Oysa kalsiyum ve mineral bakımından zengin olan yumurta kabuklarını değerlendirmenin birçok yolu bulunuyor.

Evinizde saksıda yetiştirdiğiniz bitkileriniz var ise yumurta kabuklarını toprağa gömebilirsiniz. Hızlıca çözünecek olan kabuklar toprağı besler ve bitkilerinizin büyümesine yardımcı olur. 

Yumurta kabuklarını toz haline getirip cildiniz için doğal maske yapımında kullanabilir ya da toz haline getirdiğiniz kabukları, yemeklerinizin içine ekleyerek kalsiyumu zengin öğünler tüketebilirsiniz. 

Sebze ve Meyveler

Gıda Atıklarını Değerlendirme Yolları
Fotoğraf: Wendy Wei

Sağlıklı yaşam deyince ilk akla gelen sebze ve meyve tüketimi. Yediğimiz meyvelerin kabuklarını, tükettiğimiz sebzelerin saplarını değerlendirmenin yolları ise saymakla bitmez. Kültürümüzde önemli yere sahip reçel ve turşu yapımı da bunlardan bazıları…

Olgun meyvelerden reçel yapılabileceği gibi, tükettiğimiz narenciyelerin kabuklarını kullanarak da reçel yapabiliriz veya meyve kabuklarını rendeleyerek tatlılarımızın lezzetini arttırabiliriz. Böylece kabuklar ziyan olmadan mutfakta yeni bir ürüne dönüşebilir. 

Gıda Atıklarını Değerlendirme Yolları
Fotoğraf: Rodion Kutsaiev

Narenciye kabuklarını kurutup fırın yemeklerine, bitki çaylarına da ekleyerek aroma katmasını sağlayabiliriz. Meyve kuruları uzun süre saklanabilir olması sayesinde mutfakta çok kullanışlı. 

Salatalarda kullandığınız yeşilliklerin ya da yemeklerini yaptığınız ıspanak, brokoli ve kerevizin sap ve köklerini çöpe atmayın! Artan sap ve kökleri değerlendirmek için sebze sote yapabilir ya da haşlayıp blenderdan geçirerek çok sağlıklı çorbalar hazırlayabilirsiniz. 

Maydanoz ve kiraz sapları da antioksidan bakımından zengin olmaları sebebiyle kaynatılıp çayı yapıldığında toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı oluyor. Ödem söktürücü özelliği de bulunan bu çayları yapmak için mevsiminde yediğiniz kiraz saplarını biriktirebilir, salatalarınızda kullandığınız maydanozun saplarını değerlendirebilirsiniz. 

Gıda Atıklarını Değerlendirme Yolları
Fotoğraf: Andrey Metelev

Patates kabuklarını da çöpe atmayıp değerlendirebileceğinizi biliyor muydunuz? Vitamin bakımından oldukça zengin olan patates kabuklarını, zeytinyağı ve baharat ile fırınlayarak çıtır cipslere dönüştürebilirsiniz.

Saksıda yetiştirdiğiniz bitkileriniz var ise, sebze ve meyve atıklarınızı blenderdan geçirerek hazırlayacağınız püre ile bitkisel gübre yapmak da uygun bir alternatif olabilir. 

Kahve Telvesi

Gıda Atıklarını Değerlendirme Yolları
Fotoğraf: Engin Akyurt

Türk kahvesinin, harika kokusunun ve güzel lezzetinin yanı sıra keyifli sohbetlerin de bir sembolu olarak hayatımızda yeri oldukça büyük. Peki, sıklıkla içtiğimiz kahvenin telvesini peeling olarak kullanılabileceğinizi biliyor muydunuz? Yumuşatıcı etkiye sahip olan telve, cildin daha parlak ve canlı görünmesine yardımcı olur. Ellerdeki kötü kokunun giderilmesi için de kahve telvesi kullanılabilir.  

Kahve telvesini saksıdaki bitkilerinizin daha hızlı büyümesi için toprağa gübre olarak koyabilirsiniz. Asidik toprağa ihtiyacı olan bitkilerin saksılarında tercih etmeniz önemli; aksi takdirde telvenin yüksek asit değeri, yetiştirdiğiniz bitkiye zarar verebilir.

Et Suları

Gıda Atıklarını Değerlendirme Yolları
Fotoğraf: Bluebird Provisions

Kemikli eti haşladığımızda elde ettiğimiz et suyu; sadece yemeklere lezzet katmakla kalmıyor, bağışıklık sistemimizi de güçlendiriyor. Özellikle çorba ve pilav yapımında çok tercih edilen kemik suyunu, ihtiyacınız olduğu zaman kullanmak için buzlukta muhafaza edebilirsiniz. Üstelik kemik suyunuzu haşlarken patates, soğan gibi sebzeler de koyarak tatlandırabilirsiniz.

Kapak Fotoğrafı: Markus Spiske