Engelli Vatandaşlar İçin Belediyeler Hangi Uygulamaları Gerçekleştiriyor?

Engelli Vatandaşlar İçin Belediyeler Hangi Uygulamaları Gerçekleştiriyor?

Güncelleme Tarihi: 12 Mayıs 2021

Temelde insana, tüm canlılara ve çevremize hizmeti kapsayan belediyecilik kavramının siyasi rantlardan uzak bir gönüllülük işi olması gerekli. Adil, şeffaf ve sorumluluk sahibi bir belediyecilik anlayışı varsa o ilde, o ilçede kuşkusuz daha mutlu oluruz. Hiçbir bahane gözetilmeden, pozitif ayrımcılık yapılmadan, farklılıklara saygı duyarak halka ulaştırılması beklenen belediyecilik hizmetleri içinde bir alan var ki oldukça hassas bir konuya tekabül ediyor. Fiziksel ya da zihinsel çeşitli engellere sahip özel gereksinimli bireyler için kentin erişebilirliğini sağlamak, hizmetlerden eşit bir biçimde faydalanmalarına zemin oluşturmak, onların sosyalleşme ve eğitim ihtiyaçlarına destek olmak ve her şeyden öte onların sesine kulak vermek belediyelerden beklenen en önemli görevlerin başında geliyor.

10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nda her birimiz unutmayalım ki birer engelli adayıyız. Empatiyi elden bırakmamak ve farkındalığımızı arttırmak adına daha duyarlı olmayı seçmek doğru olan değil mi? Hepimizin kişisel sorumlulukları var ancak içinde yaşadığımız il ve ilçede kamu tarafından özel gereksinimli bireyler için nelerin yapıldığı, takip etmemiz gereken bir konu.

Engelsiz yaşam adına özel gereksinimli vatandaşların hayatlarını kolaylaştıracak uygulamalar ve projeler hayata geçiren kimi belediyeler, hizmetleriyle gerçekten takdiri hak ediyorlar ve sosyal yaşamdaki diğer paydaşlara, biz vatandaşlara örnek oluyorlar. Dolayısıyla bu konuda yaptıkları çalışmalar ile Türkiye’de öne çıkan birkaç belediye ve projelerini bu yazıda ele aldık. 

İstanbul- Beşiktaş Belediyesi | Engelsiz Beşiktaş İçin Dost Eller Taksi

Beşiktaş Belediyesi Dosteller taksi

Fotoğraf: www.besiktas.bel.tr

Tekerlekli sandalye kullanması gereken engelli bireyler için özel olarak tasarlanan Dost Eller Taksi hizmeti, Beşiktaş Belediyesi’nin sunmuş olduğu faydalı bir uygulama. Vatandaşların sağlık hizmetleri, kültür ve sanat etkinliklerine daha kolay ulaşımını sağlamayı amaçlayan bu hizmet için bu ilçede ikamet etmek koşulu ile 444 44 55 numaralı Çağrı Merkezi’nin aranıp randevu alınması gerekiyor. Dost Eller Taksi, hafta içi 08.00-00.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

İstanbul – Kadıköy Belediyesi | Engelsiz Taksi

Kadıköy Belediyesi’nin Engelsiz Hizmeti, ulaşımdaki engelleri kaldırabilmek amacıyla 2004 yılından itibaren devam ediyor. Tekerlekli sandalye kullanıcıları için ücretsiz hizmet veren bu taksiler, ergonomik özellikleri ile de rahat ve güvenli bir ulaşım imkanı sunuyor. Sistem randevu ile çalışıyor. Gerektiği durumlarda 444 00 81 numaralı Çağrı Merkezi’nden randevu alınabilir.

İstanbul – Kadıköy Belediyesi | Evde Kal, Kitaplara Ses Ver

evde kal kitaplara ses ver

Fotoğraf: www.kadikoy.bel.tr

Görme engelli bireylerin tek başlarına kitaplara ve çeşitli kaynaklara kolayca ulaşabilmelerine olanak tanıyan çalışmaları ile öne çıkan Kadıköy Belediyesi Sesli Kütüphanesi, 2010 yılında hizmete girdi. Bu uygulamada gönüllü vatandaşların katkısı da çok büyük. Projede gönüllülerin katılımı ile kütüphanede mevcut olan okuma kabinlerinde kitaplar seslendiriliyor. Ayrıca pandemi sürecinde evden seslendirme yoluna ve evlerden gerçekleştirilen kayıtlar ile sesli kitap üretimine gidilmesi, “Evde kal, kitaplara ses ver” projesinin de sürdürülebilirliğini sağlıyor. Diksiyonuna güvenenler ve doğru bir artikülasyona sahip olduğunu düşünenler bu çalışma için kütüphaneye başvurabilir, görme engelliler için sadece evlerinde kalarak ve seslendirme yaparak anlamlı bir adım atabilirler. Bu projeye destek vermek ve sürecin içinde olmak isterseniz buradaki link vasıtasıyla detayları okuyabilirsiniz.  

İstanbul – Maltepe Belediyesi | Engelsiz Yaz Kampı ve Akülü Araç Şarj Dolum İstasyonları

maltepe belediyesi engelsiz yaz kampı

Fotoğraf: www.maltepe.bel.tr

Bu yıl pandemi nedeniyle belirsizliğini korusa da Maltepe Belediyesi, her yaz Maltepe ilçesinde yaşayan engelli bireylere aileleri eşliğinde tatil imkanı sunuyor. Engellilerin sosyal hayatın içinde olmaları adına Engelsiz Yaz Kampı düzenleyen belediye, bedensel ve ruhsal açıdan onlara iyi gelecek bir dizi etkinlik hazırlıyor.

Maltepe Belediyesi’nin bir diğer projesi de oldukça gerekli ve ihtiyaç duyulan bir konu. İlçedeki iki farklı noktada engelli akülü araçlar için şarj dolum istasyonları mevcut. Biri Atatürk Caddesi Maltepe Merkezi Camii önünde diğeri ise Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde giriş katında bulunuyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi | Engelsİzmir Ulusal Karikatür Yarışması 

Engelsİzmir Ulusal Karikatür Yarışması

Fotoğraf: www.izmir.bel.tr 

İzmir Büyükşehir Belediyesi de yakın zaman önce sürdürülebilirliği olan bir yarışma formatıyla anlamlı bir çalışmaya imza attı. Engelli bireylerin katılımıyla bu yıl dördüncüsünü düzenlediği Engelsİzmir Ulusal Karikatür Yarışması, 19 Nisan Pazartesi günü sonuçlandı. “Ön Yargı ve Empati” konusunun işlendiği ve 147 katılımcının 340 tane karikatür sunduğu yarışmada dereceye girenler ödüllendirildi. Birincilik ödülünü Ahmet Aykanat alırken, Gençler kategorisinde ise Efe Şahlanan ve H. İbrahim Satır ödül almaya hak kazandı.

Engelsİzmir Ulusal Karikatür Yarışması

Fotoğraf: www.izmir.bel.tr 

Yarışmanın misyonu ve hedefi hakkında görüşlerini dile getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise “ Engelsİzmir yolculuğumuzu ‘Başka Bir Engelli Politikası Mümkün’ vizyonu ile güçlendirerek sürdürüyoruz. Engelsİzmir Ulusal Karikatür Yarışması da engelsiz bir kent yaratma hedefimizi güçlendiren, bu alanda sadece İzmir’deki farkındalığı değil Türkiye genelindeki farkındalığı da arttırmaya hizmet eden bir etkinlik. Bu yüzden ben yarışmaya katılan her arkadaşımı gönülden kutluyorum.” şeklinde konuştu.

Muğla Büyükşehir Belediyesi | Engelsiz Plajlar

Muğla'nın engelsiz plajları

Fotoğraf: www.mugla.bel.tr

Özellikle Muğla ili için elzem bir proje olan engelsiz plajların günden güne artması çok sevindirici. Şu ana kadar il geneline 15 engelsiz plaj kazandırıldı. Engelli bireyler için tasarlanan plajlarda engeli olan kimseler için ergonomik bir düzen sunan özel soyunma kabinleri, özel şezlonglar ve yürüyüş platformları düzenlenmiş durumda. Ek olarak gerektiğinde engelli vatandaşlar sahillere belediye ekipleri tarafından nakil araçları ile ulaştırılıyor.

Muğla’nın 7 ilçesinde yer alan 15 engelsiz plaj ise şu şekilde sıralanıyor:

  • Bodrum Kumbahçe Halk Plajı
  • Bodrum Turgutreis Halk Plajı
  • Bodrum Bitez Halk Plajı
  • Datça Palamutbükü Halk Plajı
  • Datça Hayıtbükü Plajı
  • Datça Karaincir Plajı
  • Datça Hastaneönü Halk Plajı
  • Datça Kumluk Plajı
  • Ula Akyaka Halk Plajı
  • Milas Güllük Halk Plajı
  • Milas Ören Halk Plajı
  • Fethiye İnlice Halk Plajı
  • Fethiye Aksazlar Plajı
  • Dalaman Sarsala Plajı
  • Ortaca SARÇED Plajı

Antalya Büyükşehir Belediyesi | Engelsiz Kafe Sosyal Tesisi

Engelsiz Kafe Antalya Belediyesi

Fotoğraf: www.antalya.bel.tr

Antalya Büyükşehir Belediyesi, özel eğitim gerektiren özel gereksinimli bireylerin ve bedensel engelli vatandaşların hem sosyal hayata katılımını hem de istihdamını sağlayacak Engelsiz Kafe Sosyal Tesisini hizmete açtı. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi Rehabilitasyon ve Özel Eğitim Okulu El Sanatları Uygulama ve Satış Merkezini de bölge halkı ile buluşturan belediye, bu projesi ile sosyalleşmenin sağladığı psikolojik faydaların yanında engelli bireylerin ürettikleri hediyelik eşyaların satılmasına imkan tanıyarak gelir elde etmelerini sağlıyor. Engelliler için kurulan rehabilitasyon merkezi aracılığı ile eğitim alanlar, uygulama atölyesinde üretimlerini tamamlayabiliyorken, satış merkezinde de ürünlerini satabiliyorlar.

Ankara Büyükşehir Belediyesi |  Görme Engelliler Eğitim ve Teknoloji Merkezi

görme engelliler merkezi ankara belediyesi

Fotoğraf: www.ankara.bel.tr

Artık dijital bir çağın içindeyiz. Bu anlamda fırsat eşitsizliğini bertaraf etmek için iyi bir örnek olan Ankara Büyükşehir Belediyesi Görme Engelliler Eğitim ve Teknoloji Merkezi, görme engelli bireylerin bilişim teknolojisinden faydalanmalarına olanak tanıyor. 3 Aralık 2004 yılında açılan merkez, haftanın yedi günü sabah 09.00-17.00 saatleri arasında üyelik sistemi yoluyla ücretsiz hizmet veriyor. Üyeler, kendi durumlarına özel programların (jaws) yüklendiği bilgisayarlar aracılığı ile araştırma yapabiliyor, ödev hazırlayabiliyor, internet kullanabiliyor ve sözel dökümanları braille olarak edinebiliyor. Merkeze üye olmak isteyenlerin ilk olarak sahip olmaları gereken doküman ise engelli raporları.

Ankara Büyükşehir Belediyesi | Tekerlekli Sandalye Bakım Onarım Atölyesi

tekerlekli sandalye bakım onarım atölyesi ankara belediyesi

Fotoğraf: www.ankara.bel.tr

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından 8 Temmuz 2020 yılında hizmete açılan Tekerlekli Sandalye Bakım Onarım Atölyesi, akülü tekerlekli sandalye ve tekerlekli sandalye kullanan engelli bireylere yardımcı oluyor. Garantisi bitmiş sandalyelerin akü bakımı, teker bakımı, yağ kontrolü, kömür bakımı, fren ve kumanda bakımı, kart temizliği, motor beyin temizliği, gövde temizliği ve kaporta düzeltilmesi gibi bakım ve onarım işlemlerini yapan atölye ekipleri, atölyeye gelemeyecek durumda olan engelli vatandaşlara da kendi adreslerinde bu teknik hizmeti veriyor. Tüm hizmetler, vatandaşlara ücretsiz olarak ulaştırılıyor.