En İyi Kişisel Gelişim Kitapları

Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2023

Herkesin kendinin daha iyi bir versiyonuna ulaşmaya çalıştığı bu dönemde modern çağın yarattığı yetersizlik hissinden uzaklaşmak da günden güne artan bir ihtiyaç haline geliyor. Kişisel gelişim kitaplarının bu denli rağbet görmesi şaşırtıcı değil. “Hayatınızı on günde değiştirin”, “Yirmi adımda yeni bir hayat” ve benzeri başlıklı kitaplar en çok satanlara yerleşiyor, adını duymadığımız yazarlar ortaya çıkıyor. Tüm bu kişisel gelişim kitapları kalabalığı arasında, kişisel gelişim denince ilk başvurulması gereken bir bilimden, psikolojiden faydalanarak kendinizden bir parça bulabileceğiniz ve  size yeni bakış açıları kazandıracak kitaplardan bir öneri listesi hazırladık.

“Kimbilir?” – Engin Geçtan

Fotoğraf: Simon Shim

 

Türkiye’de psikoterapi denince akla ilk gelen isimlerden biri, Engin Geçtan. Kitaplarında birey ve toplum ilişkisini derinlemesine ele alan, gündelik hayattaki problemlerin üzerinden yeni soru işaretleri yaratmayı başaran Geçtan; “Kimbilir?” kitabında da 40 yılı aşkın psikanaliz deneyimiyle varoluş problemlerinin modernleşmeyle gelen yeni yönlerini ortaya koyuyor. Alfred Adler, Sigmund Freud gibi psikanaliz öncülerinin çalışmaları ışığında günümüz insanı ve modern hayat arasındaki çatışmanın temeline inip toplumumuza dair çıkarımlar bulabileceğiniz bu kitap akıcı ve sade diliyle okuyucusunu kendine çekmeyi başarıyor.

“Divanımdaki Erkekler” – Dr. Brandy Engler

Klinik psikolog Brandy Engler’in hastalarından derlediği bu kitapta farklı sosyal gruplara ait insanların yaşadığı deneyimlerden yola çıkarak cinsel terapi seansları anlatılıyor. Her bölümde farklı bir hastanın ele alındığı kitapta Brandy Engler, kişisel yaşamındaki sorunları ve bunların psikolojik yansımalarını da anlatıyor. Aşk-cinsellik-terapi üçgeninde hala tabu olan konuları ele alıyor, konuşmaktan utanılan konuları hastalarıyla ilişkisi çerçevesinde çarpıcı bir biçimde dile getiriyor. Günlük hayattan hikayelerle beraber kendi iç dünyamıza doğru bir yolculuğa çıkmamızı sağlayan bu kitapta cinselliğin insan hayatındaki yeri birçok kez irdeleniyor ve doğru bildiğimiz yanlışlarla karşılaşıyoruz. 

“Kusursuz Kadının Peşinde: Bir Psikanaliz Öyküsü” – Vamık D. Volkan

Fotoğraf: Marco Bianchetti

 

Oldukça ilginç bir öykünün terapi koltuğunda yer almasıyla ortaya çıkan bir kitap, Kusursuz Kadının Peşinde. Hamilton 57 yaşında, oldukça başarılı bir iş adamı. Üç çocuğu ve sınırsız olanaklarıyla dışarıdan mükemmel bir hayatı var gibi gözükse de Hamilton gazetelere ilan vermeye kadar giden bir arayış içindedir: ideal kadını bulmak. Hamilton’un analizinin başlangıcından itibaren duygusal ve fiziksel şiddete maruz kaldığı çocukluk yılları, hayatına giren kadınlarla problemli ilişkileri kişiliğimizi oluşturan şeylerin hayatı nasıl etkilediğini ortaya koyuyor. 4 yıl 10 ay süren terapi süreci boyunca Hamilton’un Vamık’la kurduğu ilişki ve süreç boyunca yaşananlar akıcı bir dille anlatılmış. Her insanın kendinden bir parça bulabileceği bu kitapta tüm kusurlarına ve hatalarına rağmen Hamilton’la duygusal bir bağ kurup iyileşme çabasına dahil oluyorsunuz.

“Durulmayan Bir Kafa: Bir Delilik ve Duygudurumları Güncesi”- Kay Redfield Jamison

Manik depresif, bir diğer adıyla bipolar hastalığıyla savaşan bir psikiyatristin hikayesi anlatılıyor bu kitapta. Kay Redfield Jamison’ın 17 yaşından beri mücadele ettiği hastalığın yaşamını nasıl etkilediğini birinci ağızdan okuyup aynı zamanda ataerkil toplumda “hasta” bir kadın olarak etiketlenmenin yarattığı psikolojik baskılara tanık oluyoruz. Jamison bir yandan geçmişine dair çözümlemelere yer verirken bir yandan da tıp profesörlüğü için kadın olarak çektiği zorluklara parmak basıyor. Jamison aynı zamanda manik depresif hastalıkla mücadele eden bir sürü insanın tedavi olmasını sağlamış bir isim.

“Psikanaliz Yazıları 1” – Talat Parman

Kaynak: wall.alphacoders.com

 

Psikanaliz yazılarından oluşan, psikoloji ve diğer disiplinler arasındaki bağlantıdan yola çıkarak insan yaşamının derinliklerine inilen serinin ilk kitabı, psikanalizin temel taşlarından olan düş kavramından yola çıkıyor. Bu alanda elbette ki Sigmund Freud’dan günümüze uzanan çalışmaların derlemesiyle keyifli bir okuma sağlıyor. Sanattan tasavvufa psikoloji ile bağlantılar bulurken anda kalmak gibi kavramlar bilimsel açıdan tartışılıyor.