Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2023
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin Ekolojik Dönüşüm Sözlüğü’nden bir alıntıyla başlayalım:
“Az olan aslında çok demektir. Gönüllü sadelik, insan ve diğer doğal varlıklara zarar vermeyecek şekilde ihtiyaçlarımızı gözden geçirip satın alma imkanımız olduğu halde bilinçli ve gönüllü olarak gerçek ihtiyacımız olmayan ürün ve hizmetlerden vazgeçerek sadeleşmektir. Huzur ve mutluluk sahip olduğumuz eşyalar değil, biriktirdiğimiz dostluklar ve yaşamın kendisidir.”
Çok değil, birkaç ay önce tüm dünya karantinaya girmek zorunda kalınca “Bu kadarı da bana yeter” diyerek hepimiz evlerimize çekildik. Fazlalıkları hayatımızdan çıkardık, içimize yer açtık. Daha fazla tüketim için her yerden karşımıza çıkan reklamlar yerini, ellerimizi nasıl yıkamamız gerektiğini anlatan görüntülere, duyurulara bıraktı.
Günümüz dünyasında var olabilmek, değerimizi yükseltmek için baş tacı ettiğimiz tüketimin ömrümüzü nasıl tükettiğinin farkına kısmen de olsa pandemiyle birlikte vardık. Yaşamak, virüsten korunmak için su ve sabunu yeterli görüyoruz artık. “Gönüllü Sadelik”e sahip çıkmamızı hatırlatan bu günlerde yapmamız gerekenler nihayetinde çok basit. Kısıtlı maddi kaynaklarımız varken ihtiyaçlarımız neden sınırsız olsun ki!
Ne Yapabilirsiniz?
- Hayatınızdan ihtiyacınız dışındakileri çıkartın.
- Gelirinizle gideriniz arasındaki uçurumu kaldırın.
- Yaşamınız üzerinde daha fazla söz sahibi olun.
- Aileniz ve sevdiklerinizle ilişkilerinizi canlandırın, tüketimin dayattıklarını değil, küçük mutlulukları paylaşın.
- Çevresel farkındalığınızı arttırın.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sadeleşmenin ve elindekiyle yetinme felsefesinin dünyadaki diğer adreslerine bakalım şimdi.
Findhorn Ekoköy (İskoçya): 1962 yılında kuruldu. Dünyanın her yerinden 350-400 kişi Findhorn adı verilen bölgedeki ekoköyde yaşıyor. Yaklaşık üç bin kişi de her yıl bu köyü ziyaret ediyor. Birkaç gün burada kalan ziyaretçilere holistik eğitimler veriliyor, sade hayata nasıl ulaşılacağını anlatan atölyeler yapılıyor.
Erik Köyü (Fransa): Vietnamlı rahip Thich Nhat Hahn tarafından 1982’de Güney Fransa’da kuruldu. Vietnam’a girmesi yasaklanan bu rahip önce Paris’in güneyinde Tatlı Patates adlı bir komünite kurmuştu. Fakat katılımcıların sayısı artınca daha büyük bir arazi arayışına girdi. En sonunda orijinal adı Persimmon Köyü olan araziyi satın aldı. Burada müthiş erik ağaçları olduğu için köyün adı Erik Köyü olarak değiştirildi. Her yıl 4 haftalık inziva hayatı sunuyor, dünyanın her yerinden gelen ziyaretçilerine. Katılım 2500-3000 kişi arasında değişiyor.
Sadelik Forumu (Kuzey Amerika): Sadelik Forumu akademisyen, yazar ve aktivistlerden oluşan bir düşünce kuruluşu. 2001’de kuruldu. Duane Elgin de bu forumun en aktif üyelerinden. Sadelik akımının dünyada yayılması için kitaplar hazırlıyor, makaleler yazıyor, konferanslar düzenliyorlar. Downshifting Downunder (Avustralya ve İngiltere): 2005’te Sydney’de kuruldu. Eylül 2006’da İngiltere’de şube açtı. İnsanların vites düşürüp biraz yavaşlamaları (zaten örgütün adı da vites düşürmek anlamına geliyor), daha az tüketmeleri için eylemler düzenliyorlar. Vites Küçültme’nin özünde beş değer var: tasarruf bilinci, maddi sadelik ya da basitlik, kendine yeterlilik, küçük ölçeklilik ve kişisel gelişim.