Güncelleme Tarihi: 30 Aralık 2023
Dünya genelinde 17 Haziran tarihi, dünya çölleşme ve kuraklık günü olarak biliniyor. Gezegenimizin karşı karşıya kaldığı kuraklık tehlikesi, her geçen yıl halkları ve medeniyetimizi tehdit ederken uzmanlar, kuraklığın azalmak yerine arttığını kaydediyor.
Direkt olarak iklim değişikliği, yanlış su kullanımı ve sürdürülebilir olmayan tarımsal faaliyetler nedeniyle yaşanan kuraklık, az bilinse de dünyada en çok insanın ölümüne neden olan felaket. Birleşmiş Milletler’in 2021 yılında yayımladığı bir rapora göre 50 yıllık ölçekte kuraklık, 650 bin ölüme yol açtı. Yani kuraklık, depremler ve fırtınalardan çok daha tehlikeli bir doğa felaketi. Peki, günümüzde Türkiye ve dünya kuraklık konusunda ne durumda?
Güneydoğu’da Son 50 Yılın En Kurak Dönemi
Hem ülkemizde hem de dünya genelinde uygulanan yanlış su yönetimi politikaları, kaynakların azalmasına neden olurken bir yandan da iklim değişikliğinin etkileri, kuraklık özelinde görülebiliyor. Araştırmalara göre dünya genelinde her yıl 12 milyon arazi çölleşiyor. Ülkemizin tarımsal üretim bölgelerinden olan Güneydoğu ise tarım arazileri açısından son 50 yılın en kurak dönemini yaşadı.
İklim değişikliği yağış miktarı ve dönemlerini kayda değer ölçüde ön görülemez hale getirirken iklimin düzenli olarak değişim göstermesi, hem tarımı hem de doğal bitki örtüsünü tehdit ediyor. Konu hakkında Cumhuriyet’e konuşan hidrobiyolog Dr. Erol Kesici, “Geçen yıla kıyasla %40 su kaybımız var. Nüfus artışı ve su yönetimini ele alırsak ağustos ayında kuraklık yaşayacağız. Her sene önlemler için toplantı yapıyoruz ama değişen bir şey yok.” dedi.
Öte yandan Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü kapsamında TEMA Vakfı da önemli veriler paylaştı. TEMA, araştırmalarında Türkiye’nin %50.9’unda orta, %22.5’inde yüksek derecede olmak üzere ülke topraklarının toplam %73.4’ünün çölleşme tehlikesi altında olduğu saptandı.
Kaynak: Cumhuriyet
Kapak Fotoğrafı: Unsplash | redcharlie