Güncelleme Tarihi: 20 Aralık 2023
Çocuk ve gençlerin iklim değişikliğiyle mücadele kampanyaları devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda iklim aktivisti Greta Thunberg’ün ilk defa Birleşmiş Milletler İklim Eylemi konferansları çerçevesinde konuşması sonrasında tüm dünyada özellikle çocukların eylemleri ön plana çıktı. Yaşları 9 ile 18 arasında değişen çocukların fosil yakıt şirketlerine ve hükümetlere karşı güçlü bir sloganı var: “Geleceğimiz çalıyorsunuz”
Bunun en yakın örneklerinden biri de ABD’de yaşandı. ABD’li bir grup çocuk, Montana eyaletinin fosil yakıt politikalarının anayasa haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle dava açtı. İlk defa 2020 yılında açılan dava, önümüzdeki günlerde mahkeme karşısında görülecek ve ABD’deki ilk anayasa iklim davası olma niteliği taşıyor.
Emsal Niteliği Taşıyabilir
Dava, direkt olarak Montana’nın 1972 yılından beri uygulanan eyalet anayasasında yer alan, devletin ve her bireyin Montana’da şimdiki ve gelecek nesiller için temiz ve sağlıklı bir çevreyi korumasını ve geliştirmesini garanti altına alan maddeleri dayanak olarak alıyor.
16 kişilik genç ve çocuklardan oluşan davacılar ise Montana eyaletinin fosil yakıtları destekleyerek bu sorumluluğunu yerine getirmediğini ve anayasal haklarını ihlal ettiğini savunuyor. Davacılar arasında yer alan 19 yaşındaki Grace Gibson-Snyder, “Hükümetten ve mahkemelerden işlerini yapmalarını, Montana’nın diğer vatandaşları ve güzel memleketimizle birlikte bizleri de korumalarını istiyoruz. Bu dava, Montana için güvenli, güzel ve müreffeh bir geleceği korumada lider olması için büyük bir fırsat.” diyor.
Davanın ilk iklim davası olması sebebiyle çıkacak sonuca göre ABD çapında diğer eyaletlerde de emsal niteliği taşıyabileceği düşünülüyor. Henüz davadan ne sonuç çıkacağı kesin değil. Ayrıca davacıların avukatı Philip Gregory, davanın birkaç ay sürebileceğini ifade ediyor. Montana Yüksek Mahkemesi’nden emekli olan eski yargıç Jim Nelson ise Montana’nın sağlık bir çevreyi koruma görevini asla yerine getirmediğini belirtiyor.
Kaynak: The Guardian
Kapak Fotoğrafı: Wikimedia Commons