İlk Tam Otonom Tır Testi Başarısı Çin'den Geldi

İlk Tam Otonom Tır Testi Başarısı Çin’den Geldi

2022-2023 yılı için yapay zekanın yükselişe geçtiği dönem desek, haksız sayılmayız. Hem sohbet botları hem de görsel üretim üzerine yapay zekalar, son kullanıcının önüne geldiğinden beri artık geleceğin çok daha farklı olacağını hayal edebiliyoruz. Ancak otomotiv sektörü gibi bazı sektörler, yapay zeka desteğiyle birlikte devasa bir dönüşümün eşiğine gelmiş durumda.

Çin’de üretimlerine devam eden bir otomotiv markası, ürettiği yeni otonom sürüş yapabilen tır teknolojisiyle birlikte ilk testlerini başarıyla tamamladı.

Otonom Sürüşün Lideri Çin Olabilir

Otomotiv dünyası günümüz itibarıyla iki farklı dönüşüm kavramı üzerinde şekilleniyor: elektrikli dönüşüm ve otonom sürüş. Tesla, bu iki kavramı birden başarılı ve kullanılabilir şekilde araçlarına entegre ederek şimdiden sektörün öncü firmalarından birine dönüşmüş durumda. Firma, geçtiğimiz yıllarda tanıttığı ve SemiTruck olarak adlandırılan otonom sürüş destekli elektrikli tırları için gün sayıyor. Ancak bu sektörde rekabet oldukça yüksek.

Yüksek teknolojinin önde gelen ülkelerinden biri olmayı başaran Çin’de üretimlerini gerçekleştiren TuSimple, kendilerinin iddiasıyla “dünyanın ilk tam otonom tırı” için test sürüşlerini tamamladı.

Amaç: Sürdürülebilir Taşımacılık

En son 2021 yılında sürücüsüz bir şekilde test gerçekleştiren firma, yeni test ile birlikte ülkelerin regülasyonlarından tam not almayı amaçlıyor. Şirket, Çin’de tam otonom sürüş için çalışan birçok teknoloji firmasından sadece biri. Hükümetin çalışmaları desteklemesi sayesinde başta Çin olmak üzere ABD’nin de dahil olduğu birçok farklı ülkede testlerini gerçekleştiren TuSimple, SAE 4 seviyesinde tam otonom sürüş sertifikası alan ilk firma olmayı amaçlıyor.

Haziran 2023 yılında başlayan testlerde 600.000 kilometrenin üzerinde akan trafikte sürücüsüz olarak yol alan TuSimple tırları, test süresi boyunca hiçbir kaza ve yol ihlaline sebep olmadı.

Alanın öncü firmalarından Tesla’nın bile ölümlü kazalar nedeniyle başının mahkemelerle dertte olduğu düşünülürse, adı pek duyulmayan TuSimple’ın böylesine başarılı bir test sonucu ile ülkelerin gerekli mevzuat düzenlemelerinden geçmesiyle birlikte yakın zamanda tam otonom tırlarını yollara sürmesi oldukça mümkün.

Lojistik sektörü için tam otonom sürüş, optimal sürüş rotalarının sağlanması ve insan faktörünün ortadan kaldırılması sebebiyle oldukça çevreci bir atılım olarak görülüyor. Öte yandan otonom sürüş desteğine sahip olan neredeyse tüm tır modellerinin elektrikli olarak üretilmesi, gelecekte lojistik kaynaklı karbon emisyonunun kayda değer ölçüde azaltılabileceğini gösteriyor.

Kaynak: CleanTechnica