Japonya "Temiz Kömür" Üretimi Peşinde: Peki, Bu Mümkün mü?

Japonya “Temiz Kömür” Üretimi Peşinde: Peki, Bu Mümkün mü?

Tüm dünyada küresel temmiz dönüşüm hamleleri gerçekleşirken fosil yakıttan temiz enerjiye yumuşak geçişi savunan bazı endüstriler, kömür gibi enerji kaynaklarını daha çevreci hale getirmek için yatırımlar yapıyor.

Yakın zamanda yeni bir projeyle ortaya çıkan Japonya’daki kömür santrali, amonyağın kömüre karıştırılmasıyla çok daha temiz enerji elde edilebileceğini savunuyor.

Temiz Kömür Mümkün Mü?

Japonya "Temiz Kömür" Üretimi Peşinde: Peki, Bu Mümkün mü?
Fotoğraf: Unsplash | Adriano

Hala dünyanın enerji üretimi konusunda bel bağladığı kaynaklardan biri kömür. Asya’da başta Çin ve Hindistan olmak üzere büyük kömür üreticileri ve tüketicileri, yavaş yavaş kömür santrallerini kapatırken mevcut durumdan faydalanmaya devam etmek isteyen güç sahipleri, fosil yakıtları daha çevreci hale getirebileceklerini iddia ettikleri projelerle ortaya çıkıyor.

Japonya Hekinan’da, ülkenin en büyük kömür santralinin işletmecisi olan Jera şirketi, amonyak kimyasalının kömür ile karıştırılmasıyla küresel ısıtma için oldukça tehlikeli olan sera gazlarının üretimden uzaklaştırılabileceğini savunuyor. Arkasına Japon Hükümeti’nin de desteğini alan şirket, “temiz kömür” üretiminin mümkün olduğunu düşünüyor.

Uzmanlar Endişeli

Yakın zamanda nükleer felaketin eşiğinden dönen Japonya, an itibarıyla enerji üretiminin büyük bir kısmını kömür santrallerinden sağlıyor. Küresel dönüşüm kapsamında yavaş yavaş daha çevreci enerji üretim metotlarına yatırım yapan ülkeden en kirli enerji üretim yolu olarak görülen kömüre yeniden dönüşe ışık yakılması, uzmanlar tarafından sert bir şekilde eleştirildi.

Üstelik uzmanlara göre kömürün daha temiz hale getirilmeye çalışılması, sanıldığından çok daha tehlikeli. En başta amonyak katkılı kömür dahi rüzgar, güneş, jeotermal enerji üretimine kıyasla çevreye daha fazla zarar veriyor. Temiz kömür olarak pazarlanan yeni üretim yönteminin yeşil dönüşüme sekte vurabileceği ve ülkenin kömürden çıkışını yavaşlatabileceği düşünülüyor.

Ayrıca amonyak üretimi sırasında ortaya çıkan karbon emisyonlarının oldukça yüksek olacağı ve normal kömür üretimiyle neredeyse aynı seviyede kirlenmelere sebep olacağı da iddialar arasında.

Kaynak: New York Times

Kapak Fotoğrafı: Pxfuel