Bahçenizi daha sürdürülebilir hale getirmek istiyorsanız çakıl bahçe aradığınız çözüm olabilir. Daha az su ihtiyacı olan çevre dostu bir çakıl bahçe oluşturmak ise oldukça basittir. Bitkilerinizi kolay şekilde aktarabilir ve bir günde çakıl bahçenizi hazırlayabilirsiniz. Çakıl bahçe oluşturmak için izlemeniz gereken basit adımlar öncesinde ise çakıl bahçenin faydalarından bahsedelim…
Çakıl Bahçenin Avantajları
Pratik şekilde hazırlanabilir olması çakıl bahçenin tek avantajı değildir. İşte çakıl bahçenin size getireceği artılar!
Fotoğraf: Simon Goetz
Düşük Bakım İhtiyacı
Çim bahçelere nispeten çakıl bahçenin ihtiyaç duyduğu bakım son derece azdır. İlk olarak çimin temizlenmesi çakıl bahçeye kıyasla daha fazla vakit alır. Bunun yanı sıra çim biçme gibi işlemler de bakım için daha fazla zaman ayrılmasını gerektirir. Doğru hazırlanmış bir çakıl bahçe sadece ara sıra yenilenmeye ihtiyaç duyar.
Minimum Su Kullanımı
Çakıl bahçenin çevre dostu olarak tanımlanmasında en önemli etken su ihtiyacının az olmasıdır. Suyun az olduğu kurak iklimlerde tercih edilen çakıl bahçeler, su tüketimini azaltmak için de birebirdir!
Drenaj
Sağanak yağış durumlarında çakıl bahçe suyun kolayca akıp gitmesini sağlar. Sağanak yağışlarda su baskını gibi olumsuz durumlarla karşılaşma olasılığınızı da çakıl bahçe kullanarak azaltabilirsiniz.
Düşük Maliyet
Çakılların piyasa değeri çime kıyasla düşüktür. İnşaat malzemelerinden geri kazanılarak elde edilen çakıllar düşük maliyetle alınabilir. Çime kıyasla bakım ihtiyacının az olması da mali açıdan artı olarak görülebilir.
Çakıl Bahçe Hazırlamak İçin 8 Basit Adım
Fotoğraf: Ryan Schram
Çakıl bahçe oluşturmak istediğinizde izleyeceğiniz adımlar oldukça pratiktir. İşte çakıl bahçe için uygulayacağınız adımlar…
Bitkilerinizi Depolayın
İlk adım bitkileri geçici olarak bir yerde depolamaktır. Çakıl bahçenizde istediğiniz bitkileri saksılayın ve belirlediğiniz yere taşıyın. Kök sistemini rahatsız ettiğiniz için daha savunmasız olan bitkilerinizi sulu tutmaya özen gösterin.
Yabancı Otları Çıkarın
Bahçenizdeki, kendi kendine yetişen istenmeyen yabancı otları temizlemelisiniz. Bu işleme elle yapabilirsiniz veya güneşten faydalanabilirsiniz. Fakat güneşi kullanmak fazla vakte mal olabilir. Kısa sürede çakıl bahçenizi hazırlamak istiyorsanız toprağı çevirerek veya elle bu işlemi yapmalısınız.
Kenarlık Yapın
Çakılları belirli bir alanda düzenli şekilde tutmak için kenarlığa ihtiyacınız olacaktır. Parke taşları, tuğla veya benzeri malzemeleri bu doğrultuda kullanabilirsiniz. Seçtiğiniz malzemeyi belirlediğiniz alana, yüksekliğiyle de set olacak şekilde yerleştirmelisiniz.
Fotoğraf: anoldent
Toprağını Test Edin
Çakıl bahçe oluşturmak için toprağın dikim için uygun olması gerekir. Toprağın pH değerini test ettikten sonra besin seviyesini ve kirleticilerin potansiyel varlığını ölçmek için bu hizmeti veren işletmelerden yardım almanız gerekebilir.
Toprağını Şekillendirin
Toprak testi olumlu sonuçlandıysa bir sonraki adım toprağı şekillendirmektir. Drenajı iyileştirmek için toprağı yüksekliğini ve eğimini düzenlemek gerekir. Bazı bitkiler diğerlerine kıyasla daha fazla neme ihtiyaç duyar. Toprağı şekillendirirken bu durumu göz önüne almak önemlidir.
Yabancı Ot Bloğu Oluşturun
Yabancı ot bloğu oluşturmak da çakıl bahçe hazırlamanın basit adımlarından biridir. Yabancı otları engellemek için düz karton veya birkaç fazla katmanı oluşturabilirsiniz. Ayrıca yabancı ot bloklu kumaş satın almayı tercih edebilirsiniz.
Dikim Yapın
Depoladığınız ve eklemek istediğiniz bitkileri hazırladığınız alana ekin. Az bakım gerektiren bitkileri seçmeniz çakıl bahçe için daha uygun olacaktır. Aynı zamanda uzun boylu bitkileriniz ortaya konumlandırmanız, kısa boylu bitkilerinizle de kenarları oluşturmanız önemlidir. Ekim işlemi sonrasında sulamayı unutmayın!
Çakıl Ekleyin
Çakıl bahçe oluşturmanın son adımında hazırladığınız alana çakılı ekleyin. Bir tırmık veya benzeri malzeme ile çakılları düzleştirin.

Kapak Fotoğrafı: Amanda Slater