Avrupa'da Sürdürülebilir Enerji Üretimi Fosil Yakıtları Geçti

Avrupa’da Sürdürülebilir Enerji Üretimi Fosil Yakıtları Geçti

Paris Anlaşması çerçevesinde 2050 yılına kadar karbon nötr olma sözü veren Avrupa Birliği ülkeleri, sürdürülebilir enerji atılımları noktasında en çok yatırım yapan ülkeler arasında yer alıyor. Yakın zamanda paylaşılan bir veriye göre Avrupa Birliği, tarihinde ilk defa fosil yakıtlarla üretilen enerjiden daha fazlasını rüzgar türbinleri ve güneş panelleri kullanarak üretti.

Avrupa Birliği Karbon Nötr Hedefine Adım Adım İlerliyor

2023 Mayıs ayını kapsayan verileri açıklayan Ember Energy şirketi, Avrupa Birliği’nin ilk defa yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer alan rüzgar ve güneş enerjisini kullanarak fosil yakıtlardan daha fazla üretim yaptığını ortaya koydu. Aslında Avrupa Birliği ülkeleri, halihazırda enerjilerinin büyük çoğunluğunu hidroelektrik ve nükleer enerji santrallerinden karşılıyordu. Fakat kışın ağır şartlarında ve nükleer santrallerin kapatılması sonrasında fosil yakıt kaynaklı enerjinin yükselişe geçtiği dönemler yaşandı.

Ancak mayıs ayı Avrupa Birliği için bir dönüm noktası oldu. Rüzgar türbinleri ve güneş panellerinden elde edilen enerjinin doğalgaz, kömür ve petrol gibi fosil yakıtlardan elde edilen enerjiyi geçmesiyle birlikte Avrupa Birliği’nin bir ve iki numaralı enerji kaynakları, sera gazlarından arındırılmış hale geldi.

Mayıs ayında 27 TWh’lik enerji, tamamıyla güneş ve rüzgar enerjisi sayesinde üretildi. Bu oran, aylık üretime vurulduğunda yaklaşık olarak %14’e karşılık geliyor. Son yıllarda Avrupa’da yaşanan enerji krizi sonrasında ülkeler, Rusya üzerinden gelen fosil yakıtlara karşı daha temkinli hale geldi. Aynı zamanda ülkelerin yeşil enerji dönüşümü sürerken fosil yakıtın enerjide kullanımının gitgide azalan bir trende sahip olduğu, paylaşılan grafikte açıkça görülebiliyor.

27 TWh’lık enerji üretimi, aslında Avrupa Birliği için rekor değil. Bir dönem rüzgar enerjisinden 54 TWh ile Avrupa’nın %23’lük enerji ihtiyacı karşılanmıştı. Veriler, fosil yakıt tüketiminin bir süre daha devam edeceğini ve Avrupa Birliği’nin hala ilerlemesi gereken uzun bir yol olduğunu gösteriyor. Öte yandan Avrupa’da en çok fosil yakıta bağımlı ülkelerden biri olan Polonya’da dahi fosil yakıt kaynaklı enerjinin %62 oranına kadar gerilemesi, ülkelerin geleceği için umut vadediyor.

Kaynak: CleanTechnica

Kapak Fotoğrafı: Pixnio