Hindistan Teknoloji Enstitüsü’nden araştırmacılar, tarımsal faaliyetleri daha sürdürülebilir hale getirmek amacıyla biyolojik olarak parçalanabilen mikrojeller geliştirdi. Mikrojeller, özellikle böcek ilacı ve gübre kullanımından kaynaklanan zararlı kimyasalların topraktan uzaklaştırılmasında kilit rol oynayacak.
Tarımda Kimyasal Kullanımına Çözüm Olabilir
Modern tarımda verimliliği artırmak ve bitkileri böcek gibi zararlılardan korumak için oldukça yoğun bir şekilde ilaç ve gübre kullanımı yapılıyor. Bu durum, kısa vadede fayda sağlasa da uzun vadede toprağın çeşitli kimyasallar ile kirlenmesine ve mahsul içerisindeki zehirli atık oranının artmasına neden oluyor. Bu soruna çözüm getirmeyi amaçlayan Hindistan Teknoloji Enstitüsü’nden araştırmacılar, ürettikleri biyolojik olarak parçalanabilen mikrojeller ile kimyasal salınımını yavaşlatmayı ve süreci zamana yaymayı planlıyor.
Hem böcek ilaçları hem de gübreler için uygulanabilen mikrojeller, ilaçlama işlemi için taşıyıcı görevi görüyor. Sürecin zamana yayılmasıyla birlikte topraktaki birikim oranı azalıyor ve yağmurlarla birlikte zehirli kimyasalların su kaynaklarına ve nehirlere taşınmasının önüne geçiliyor.
Projenin başındaki araştırmacı Dr. Garima Agrawal, mikrojellerin çalışma mantığını şu sözlerle özetliyor:
“Bunlar, biyolojik olarak parçalanabilir ve uyaranlara duyarlı özellikleri sayesinde çevre dostudur ve yüklü tarımsal kimyasalların daha uzun bir süre boyunca sürekli olarak salınmasına olanak tanır. Redoksa duyarlı kitosan bazlı bu mikrojeller, çevrelerindeki ortam değişikliklerine yanıt olarak içeriklerini serbest bırakabilir. Bu mikrojeller aynı zamanda biyolojik olarak parçalanabilir, böylece zamanla parçalanır ve çevreyi kirletmezler.
Geliştirilen mikrojeller, böcek ilacı ve besin maddesi için yüksek yükleme kapasitesine sahiptir ve bu da mikrojellerin uyaranlara duyarlı özelliğinden yararlanarak zamana bağlı bir şekilde salınabilir. Aynı zamanda mükemmel yaprak yapışmasına sahiptir ve doğada biyouyumludur.”
Yakın zamanda böcek ilacı yüklü mikrojelleri bezelye bitkileri üzerinde deneyen araştırmacılar, tohum çimlenmesi ve bitki uzaması gibi kritik süreçlerde herhangi olumsuz bir durum tespit etmedi. Mikrojeller, bitki üzerinde uzun süre kalarak düzenli olarak ilaçları ortama salıyor. Bu sayede sürekli böcek ilacı uygulamasının önüne geçiliyor. Öte yandan mikrojellerin bitkinin besin alımını artırıcı yönü, ürünü sürdürülebilir tarım faaliyetleri için oldukça güçlü bir alternatif haline getiriyor.
Kaynak: Times of India
Kapak Fotoğrafı: MaxPixel