Artan Kabakları Değerlendirmek İçin 10 Yöntem

Artan Kabakları Değerlendirmek İçin 10 Yöntem

Güncelleme Tarihi: 17 Temmuz 2023

Kabak, çoğu zaman hızlıca tüketilen ve birkaç gün sonraya kalamayacağı için genellikle artakalan kısımları çöpe giden bir sebze. Çoğu zaman sulu yemek ve dolma olarak karşımıza çıkan kabak, aslında birden çok malzeme ile bir araya gelerek şaşırtıcı yeni lezzetler yaratabilir. Özellikle artan kabakları değerlendirmek ve farklı lezzetler elde etmek için birçok tarif mevcut. 

Kabak İçi Nasıl Değerlendirilir?

Kabak Tarifleri

Fotoğraf: CA Creative

Kabakların farklı boylarda olması ve tariflerin farklılığı, çoğu zaman elimizde fazla kabak kalmasına neden olabiliyor. Bu kabaklar kısa sürede kullanılmazsa ne yazık ki çöpe atılıyor. Özellikle dolma yaparken ayrılan kabak içleri, aslında yaratıcı birçok yemeğin ana malzemesi olabilir. Kabaktan neler yapılır merak ediyorsanız derlediğimiz tariflere birlikte bakalım. 

Artan Kabak İçi ile Yapılabilecek Tarifler

Artan Kabaklar İçin Tarifleri

Fotoğraf: Igor Miske

Mutfakta sıfır atık felsefesini benimseyenler için artan kabak içi ile yapılabilecek 10 tarif… 

Kabak Püresi

Kabak Püresi

Fotoğraf: Maxi Gagliano

Kabak dolması yapılırken kabakların içi oyulur ve çoğu zaman oyulan iç çöpe atılır. Fakat artık bunu yapmak zorunda değiliz! Elinizde kalan kabak içlerini bir haşlama tenceresinin içine alın ve tencereye, kabakları geçecek kadar su ekleyerek kabakların haşlanmasını sağlayın. Kabak içleri, suyu tamamen çektiğinde içine bir miktar tuz ve yağ ekleyerek karıştırın. Kabak içleri eriyerek püre halini aldığında ocağın altını kapatın ve püreyi dinlenmeye bırakın. Eğer peynir seven biriyseniz bu noktadan sonra püre üzerine kaşar peyniri rendeleyebilirsiniz.

Mücver

Mücver

Fotoğraf: MadMax Chef

Artan kabak içi ile ne yapılır sorusuna en sık verilen cevap kuşkusuz mücver. Yıllardır alışık olduğumuz ve tüketmeye doyamadığımız mücver, pratik olmasıyla da sofralarda sık sık kendine yer buluyor. İlk olarak rendelenmiş kabakların suyunu iyice süzün ve onları kurutun. Suyu süzülen kabakları derin bir kap içine alın ve kabak miktarına göre yeterli miktarda yumurta, tuz, karabiber ve unu kaba ekleyin. Kaptakileri ezerek karıştırın ve karışım meze kıvamına geldiğinde mücverinizi kızartın.

Kabak Krep

Artan Kabakları Değerlendirmek İçin 10 Yöntem

Fotoğraf: Vlada Karpovich

Her şeyden krep olabilir, peki kabaktan neden olmasın? Kabaklarınız yumuşamış ve ezilebilecek durumdaysa veya elinizde kabak içi kaldıysa bu tarifi deneyebilirsiniz. Kabakları blendera atın ve güzelce eriyebilmesi için az miktarda süt ekleyin. Kabaklar püre haline geldiğinde onları yeni bir kaba alın ve kap içine bir adet yumurta kırın. Yumurta ve kabağı iyice çırptıktan sonra önceden ısıttığınız tavaya yağ ekleyin ve yağ kızdığında karışımınızı bir kaşık yardımıyla tavaya akıtın. 

Yoğurtlu Kabak Mezesi

Kabak içinden yemek de yapılır meze de! Eğer güzel bir eşlikçi arıyorsanız yoğurtlu kabak mezesi tam size göre…

Elinizdeki kabakları yıkayın ve kabuklarını soyun. Küçük parçalara ayırdığınız kabakları, bir miktar su içinde haşlayın. Haşlanan kabaklar suyu çektiğinde bir çay kaşığı tuzu kabağa ekleyin ve kabakları soğumak üzere dinlenmeye bırakın. Bu sırada başka bir kap içine belli bir miktarda yoğurt koyun ve yoğurdu iyice çırptıktan sonra içine mayonez ekleyerek karıştırın. Soğuyan kabakları yuvarlak ve küçük bir kap içine tabana yayarak yerleştirin. Kabakların üstüne çırptığınız yoğurt karışımını ekleyin. Son olarak baharat kullanmayı seviyorsanız mezenize nane ve pul biber de ekleyebilirsiniz.

Kabak Ezmesi

Kabak Ezmesi

Fotoğraf: Lisa Fotios

İstediğiniz her öğün ekmeğinizin üzerine sürerek harika bir atıştırmalığa sahip olabileceğiniz kabak mezesi ile artan kabaklarınızı değerlendirebilirsiniz. İlk olarak kabakları iyice süzün. Derin bir tavaya bir kaşık tereyağı koyun. İki arpacık soğanı iyice doğrayıp soteleyin. Ardından kabakları atın ve orta ateşte yayılacak kıvama gelene kadar karıştırarak pişirin. Dilerseniz piştikten sonra içine ceviz parçaları da ekleyebilirsiniz. 

Kabak Turşusu

Kabak yemekleri dışında da elinizde kalan kabakları değerlendirebilirsiniz. Nasıl mı? Elbette kabak turşusu yaparak… 

Elinizde kalan kabakların, kabuklarını soymadan dikenlerini temizledikten sonra onları orta büyüklükte parçalara ayırın. Parçaların küçük olmamasına özellikle dikkat edin çünkü küçük parçalar kavanoz içinde eriyebilir. Parçalara ayırdığınız kabakları, cam bir kavanoz içine yerleştirin. Aynı kavanoza kaya tuzu, sirke ve sarımsak ekleyin. Son olarak kavanozunuzun içine yeterli miktarda su ekleyin ve ağzını sıkıca kapatıp ters çevirerek ışık almayan bir yere koyun. Turşu kavanozunuzun ağzını en az yirmi gün hiç açmayın.

Kabaklı Pizza

Kabaklı Pizza

Fotoğraf: georgia z

Hem sağlıklı hem de pratik bir pizza tarifine ne dersiniz? Üstelik hamur yerine kabak kullanacağız… Artan kabakları tuz, 2 yumurta, 1 yemek kaşığı un, 1 yemek kaşığı dereotu ve yarım paket kabartma tozuyla iyice harmanlayın. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye koyun ve 200 derece fırında 15 dakika pişirin. Fırından çıkardığınız kabaklı zemin üzerine domates sosu ve istediğiniz malzemeleri koyarak pizzanızı şekillendirebilirsiniz. 

Kabak Cipsi

Artan Kabakları Değerlendirmek İçin 10 Yöntem

Fazla kabakları değerlendirmek için en eğlenceli yollardan biri de onlardan cips yapmak. Özellikle çocukların çok sevebileceği bu tarif, sağlıklı atıştırmalık ihtiyacını da karşılamak için birebir. 

Kalan kabakları çok ince bir şekilde doğrayın. Bunu mümkünse bıçakla değil, rendenin yan tarafıyla yapın. Elde ettiğiniz kabak parçalarını 1 kaşık sirke, 2 kaşık zeytinyağı ve tuzla karıştırın. Yağlı kağıt üzerine serdiğini kabakları 90 derece önceden ısıtılmış fırında 2 saat pişirin. Dilerseniz dip sos yaparak cipsinizi film eşliğinde tüketebilirsiniz. 

Izgara Kabak

Artan Kabakları Değerlendirmek İçin 10 Yöntem

Fotoğraf: Askar Abayev

Arta kalan kabakları değerlendirmenin en iyi yollarından biri, onları elinizde kalan diğer sebzelerle buluşturmak. Kullanılabilir durumda olan sebzeleri alın ve güzelce dilimleyin. Dilimlediğiniz sebzeleri derin bir kap içine koyun ve üstüne zeytinyağı ekleyin. Üstüne zeytinyağı eklediğiniz sebzeleri tercih ederseniz tuz ve nane ile tatlandırın ve kap içindeki sebzeleri karıştırın. İşte kabaklarınız fırınlanmaya ya da ızgaralanmaya hazır! 

Peynirli Kabak Sarması

Kabak Sarması

Fotoğraf: Dana Tentis

Kabak sarması, birçok öğünde tüketilebilecek hafif ve besleyici bir seçenek. Onu hazırlamaksa tahmin ettiğinizden bile daha kolay. İşe kabakları yıkamak ve kabuk üzerindeki dikenleri almakla başlayın. Sonra temizlenen kabakları dik ve ince parçalar halinde kesin. Bu parçaları tuzlayarak bir tava içinde yumuşayana kadar kızartın. Bir tabak içine koyduğunuz kabakların fazla yağını bir peçete yardımıyla alın. Fazla yağlarından kurtulduğunuz kabakları tabağa serin ve içine peynir koyarak kabakları rulo haline getirin. İşte karşınızda kabak nasıl değerlendirilir sorusunun en eğlenceli cevabı!